Θέμα των ημερών, η αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα. Όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα στη στήλη, ήταν κάτι που – γενικώς – όχι μόνο αναμένονταν, αλλά σύμφωνα με πολλούς είχε καθυστερήσει κιόλας. Η λάθος επιλογή της καθυστέρησης, διόγκωσε τις υποχρεώσεις της ΔΕΤΗΠ, και πλέον επιβάλλει μια απότομη, και μεγάλη ποσοστιαία αύξηση. Και μάλιστα σε μια εποχή “ακατάλληλη” για τέτοιες ανακοινώσεις, όπως οι παραμονές Χριστουγέννων, επιχείρημα που αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση των Εμπόρων.

 

Το θέμα ενδεχομένως να είναι καθαρά επικοινωνιακό. Αν υποθετικά γίνονταν μια μικρή αύξηση νωρίτερα, και άλλη μία (επίσης μικρή) τους προσεχείς μήνες, οι καταναλωτές θα το έβλεπαν αλλιώς. Θα μου πεις, δεν υπάρχουν “μετά Χριστόν προφήτες”, αλλά υπάρχουν πολλοί θεσμικοί, όλων απόψεων για την αύξηση, όλων των παρατάξεων και όλων των ιδεολογιών, που έβλεπαν το πρόβλημα να έρχεται και δεν είχαν τοποθετηθεί.

 

Η συζήτηση για την αύξηση της θερμικής κιλοβατώρας (για το ύψος αλλά και για τον χρόνο ανακοίνωσης της) κυριάρχησε και τα πηγαδάκια στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί μόνο ο Πέτρος Ταταρίδης να έθεσε το θέμα από βήματος, αλλά όλοι συζήτησαν με όλους το παρασκήνιο της απόφασης της αύξησης, πριν και μετά την τελετή.

 

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ έδωσε το πράσινο φως για τις μεγάλες αλλαγές στο καταστατικό της επιχείρησης που σηματοδοτούν την διεύρυνση του πεδίου δραστηριότητας στην εμπορία ειδών τεχνολογίας, την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής. Ο Γ. Στάσσης, επεσήμανε πως έρχεται η μετατροπή της ΔΕΗ από εταιρεία του Δημοσίου σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής πολυσχιδούς πολυεθνικού ομίλου που δραστηριοποιείται σε πολλές επιμέρους αγορές πέραν αυτών της ενέργειας.

 

Η ίδια συνέλευση αποφάσισε την κατάργηση της θέσης εκπροσώπου των εργαζόμενων στο Διοικητικό της Συμβούλιο, με τον Γ. Στάσση να τονίζει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα ενημερώνονται για κάθε θέμα που αφορά ή επηρεάζει ουσιωδώς τις εργασιακές σχέσεις. Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πως η ΔΕΗ έχει μπει σε μία εντελώς νέα περίοδο, που τίποτα δεν θυμίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες δούλευε στο παρελθόν, αλλά και τα μοντέλα διοίκησης που επέβαλαν τη συρρίκνωση και την κακοδιαχείριση.

 

Στον αέρα ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ για την κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Κοζάνη. Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει επιτέλους ξεκινήσει, και μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να έχουμε τα πρώτα δεδομένα από τους πιθανούς επενδυτές. Πρόκειται για μία απτή απόδειξη ότι το πανεπιστήμιο μας μεγαλώνει και εκσυγχρονίζεται με σημαντικές υποδομές. Υποδομές που εκτός όλων των άλλων, θα λύσουν και το πρόβλημα της στέγης. Θα μοιραστούν ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Στη σύμβαση θα περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία, η τεχνική διαχείρισης και οι υπηρεσίες φύλαξης-καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων.

 

Μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την Ελένη Χονδροματίδου να είναι τελικά η τελευταία που εκλέγεται Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας (από την ΠΕ Κοζάνης) από τον συνδυασμό του Γ. Αμανατίδη. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που προκάλεσε την παραπάνω εξέλιξη τάραξε τα νερά και ξάφνιασε όλους τους εμπλεκόμενους. Όμως, δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί. Δεν έφτασε ο χρόνος για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, κι έτσι ορκίστηκε ο Βασίλης Κατσαούνης, ο οποίος αναμένεται να παραχωρήσει τη θέση του στην κ. Χονδροματίδου τις επόμενες μέρες, μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση. Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Μόνο στην Ελλάδα αυτά!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X