Μπορεί οι τοπικές επιχειρήσεις να μην έδειξαν ενδιαφέρον, όμως αποδείχθηκε τελικά ότι το προς ενοικίαση αναψυκτήριο στο παλιό πάρκο της Πτολεμαΐδας είναι για κάποιους μία ευκαιρία. Ο μοναδικός πιθανός μισθωτής που συμμετείχε στον 5ο και τελευταίο διαγωνισμό είναι εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι ο τελικός εκμισθωτής του Δημοτικού αναψυκτηρίου.

 

Πάντως, όπως μας λένε πολλοί από τους επαγγελματίες της Εστίασης στην Πτολεμαΐδα, ένας από τους λόγους που δεν έδειξαν ενδιαφέρον είναι η μικρή επιφάνεια του κτίσματος και ότι εντός αυτής δεν θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τον χώρο, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μιας τέτοιας επιχείρησης.

 

Το ετήσιο τίμημα ήταν τελικά 8550 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τα 15.000 ευρώ που είχαν οριστεί στην πρώτη δημοπρασία ως ελάχιστο τίμημα από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Ο “τυχερός” θα έχει το δικαίωμα να βάλει στον κοινόχρηστο χώρο, εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα χωρίς επιπλέον κόστος. Λέτε να το μετανιώσουν τελικά οι “δικοί μας”;

 

Μεγάλα ερωτηματικά  προκύπτουν γύρω από τη διαδικασία που καταρτίζεται η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024. Η Δυτική Μακεδονία μαζί με το Βόρειο Αιγαίο είναι οι δύο ελληνικές περιφέρειες από τις οποίες δεν πέρασε και δεν θα περάσει η Φλόγα. Η εξαίρεση από τη λαμπαδηδρομία, ενεργοποίησε πολλούς από τους πολίτες οι οποίοι εύλογα διερωτώνται γιατί δεν πέρασε από εδώ η λαμπαδηδρομία.

 

Εμείς αναζητήσαμε τι συμβαίνει με τη λαμπαδηδρομία, δυστυχώς όμως κανείς από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μας απάντησαν. Ομοίως, άγνοια δηλώνουν και οι αρμόδιοι στο Δήμο Εορδαίας.

 

Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις περιοχών, οι οποίες υποδέχτηκαν τη φλόγα μετά από αιτήματα της αυτοδιοίκησης. είτε Δήμων είτε Περιφερειών. Βέβαια ο χρόνος που σχεδιάστηκε η διαδρομή έχει περάσει προ πολλού. Η διαδρομή ήταν έτοιμη πριν το Δεκέμβριο του 2023, άρα όποια ενέργεια ήταν να γίνει, θα έπρεπε να είχε γίνει το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους. Εκ του αποτελέσματος, δεν φαίνεται να είχε γίνει κάποιο αίτημα από την περιοχή.

 

Αποδείχθηκε δε, ότι υπήρχαν δυνατότητες να γίνουν παρεμβάσεις έτσι ώστε ακόμα και την τελευταία στιγμή (15 Μαρτίου) να “χωρέσουν” πόλεις που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό της διαδρομής της φλόγας, όπως για παράδειγμα η Σπάρτη. Η Λακωνία είναι ήταν ο μόνος Νομός της Πελοποννήσου από τον οποίον δεν θα περνούσε η φλόγα. Λόγω και της μεγάλης ιστορικής σημασίας της πόλης, υπήρξαν αλυσιδωτές αντιδράσεις το Δεκέμβριο του 2023 για την εξαίρεση της, από τους φορείς της Λακωνίας που ξεσηκώθηκαν (Δήμος Σπάρτης, Επιμελητήριο Λακωνίας, ηχηρές παρεμβάσεις του τοπικού Βουλευτή Νεοκλή Κρητικού) οι οποίοι μαζί με τον Τύπο αλλά και τη σημαντική συνδρομή του Λάκωνα στην καταγωγή πρώην Υπουργού Γιάννη Βαρβιτσιώτη, πέτυχαν το πολυπόθητο αποτέλεσμα και ανέτρεψαν την επιλογή της επιτροπής λαμπαδηδρομίας.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σήκωσε ένα σωρό αντιδράσεις, μιλώντας για το Μποδοσάκειο στον ΣΚΑΪ. Διάφοροι “υπερασπιστές υγείας με μπόλικο τοπικισμό”, έπεσαν να τον φάνε, και να πουν ότι “κινδυνεύουν” τα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Κανείς όμως δεν μπόρεσε (ούτε φυσικά προσπάθησε) να αποδομήσει με στοιχεία τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας. Δυστυχώς, ανεχόμαστε ακόμα εν έτει 2024, τους πολιτικάντηδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν τοπικιστικά αντανακλαστικά και να διχάσουν τις κοινωνίες.

 

Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Τάσου Φούντογλου, αλλά και τη συνολική τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα. Τελικά υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα που λέει ότι για να είσαι πολιτικός πρέπει να είσαι λαϊκιστής. Με ψύχραιμη ματιά, η Περιφέρεια έχει αποδεχτεί ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι να κάνει καφενειακού επιπέδου συζητήσεις για το ποιο είναι το καλύτερο Νοσοκομείο, αλλά να καλέσει τους ειδικούς να σχεδιάσουν τον υγειονομικό χάρτη. Ίσως είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που θα πάει με προτάσεις και όχι με γκρίνιες στο Υπουργείο Υγείας.

 

X