Προχωρούν οι διαδικασίες για την μελλοντική κατασκευή του 2ου ΕΠΑΛ στην Πτολεμαΐδα, το οποίο θα κατασκευαστεί στο δημοτικό χώρο, που έως τώρα φιλοξενούσε τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΕ. Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άρθηκε το καθεστώς της παραχώρησης από το Δήμο στην Επιχείρηση. Η απορία μας είναι, το αν έχει μελετηθεί, πόσα σχολεία χρειαζόμαστε, ή αν μπαίνουμε σε διαδικασία να τα κατασκευάσουμε χωρίς να έχουμε μελετήσει τα ζητήματα.
Και εξηγούμαι: Οι αποκαλυπτικοί αριθμοί, που αναδεικνύουν κάθε τόσο τα ρεπορτάζ του “Π” για την τεράστια μείωση του μαθητικού πληθυσμού της Πτολεμαΐδας, αποτυπώνουν δυστυχώς μια νέα πραγματικότητα. Αν υποθετικά, αφού ο μαθητικός πληθυσμός μειώθηκε στο μισό, μπορούμε να πούμε ότι χρειαζόμαστε τα μισά σχολικά κτίρια, τότε επιβάλλεται να γίνει μια ανακατανομή των μαθητών και ένας ανασχεδιασμός του σχολικού χάρτη της πόλης. Αντί αυτού, εμείς σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε καινούρια σχολικά κτίρια. Σε μια εποχή μάλιστα, που οι παραπάνω δυσάρεστοι αριθμοί, έχουν την τάση να μειώνονται περαιτέρω.
“Πέρασε” από το Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα του Πανεπιστημιου Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση εκτάσεων εντός του πρώην στρατοπέδου Καπετάν Φούφα στην Πτολεμαΐδα για την κατασκευή των φοιτητικών εστιών. Πρόκειται για μια ακόμα από τις πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες στο “θρίλερ” της ανέγερσης των εστιών, που μπορεί να καθυστερούν αλλά όλοι ευχόμαστε ότι τελικά θα γίνουν. Η ιδιαιτερότητα εδώ, είναι το ότι εν λόγω παραχώρηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ειδικό θέμα που η έγκριση του απαιτούσε τα 2/3 του σώματος σύμφωνα με το Νόμο.
Η παραπάνω ιδιαιτερότητα, προέκυψε από την πρόνοια του Νομοθέτη να απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία όταν ψηφίζονται συγκεκριμένα θέματα. Διαχωρίζει λίγο τις “κανονικές” από τις πιο σοβαρές αποφάσεις, στις οποίες δεν μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή ό,τι θέλει. Βέβαια στην Εορδαία αυτό δεν ισχύει, λόγω του 86% της παράταξης του Π. Πλακεντά. Να ένας ακόμα λόγος, για να υπάρχει αντιπολίτευση που εκπροσωπείται ισχυρά σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Αν πχ υπήρχαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές 1-2 συνδυασμοί ακόμα, θα έκρινε η Αντιπολίτευση την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος. Για την ιστορία βέβαια, να πούμε ότι η εισήγηση της συγκεκριμένης παραχώρησης ψηφίστηκε ομόφωνα.
Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ, καταγράψαμε και την απόσυρση ενός θέματος (που ήρθε για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης) από την Αντιδήμαρχο Παιδείας Κατερίνα Κάτσιου. Το θέμα αποσύρθηκε μετά από προτροπή του Δημάρχου, καθώς ο Πέτρος Ταταρίδης διαμαρτυρήθηκε ότι δεν υπήρχε καμία σχετική ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και άρα δεν μπορεί να συζητηθεί. Το θέμα αφορούσε ορισμό υπευθύνων ανηλίκων / κοινωνικών λειτουργών στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων.
Από όλες τις παραπάνω επισημάνσεις, συμπεραίνουμε μια όλο και πιο μαχητική στάση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η παράταξη της Αντιπολίτευσης, το τελευταίο διάστημα διατυπώνει και εισάγει στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις, τις οποίες αναδεικνύει όλο και πιο δυναμικά. Το καταγράφουμε ως θετικό να υπάρχει Αντιπολίτευση, και το καταγράφουμε επίσης, επειδή οι παρεμβάσεις της εν λόγω παράταξης ανά την Ελλάδα, ασχολείται κυρίως με ζητήματα κεντρικής πολιτικής και ιδεολογικά ζητήματα.