Το «σινιάκι» της Φλώρινας ή αλλιώς «ομίχλη ακτινοβολίας» – Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο (Βίντεο)

Η παγωμένη ομίχλη που μπορεί να διαρκέσει μέρες και να εμποδίσει την ηλικιακή ακτινοβολία να ζεστάνει το έδαφος, έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «σινιάκι» στη Φλώρινα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει σκεπάσει σαν «πέπλο» την πόλη. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι αυτές οι μέρες είναι ηλιόλουστες!

Αυτή η πυκνή ομίχλη που το πάχος της περιορίζεται στα πρώτα δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος, επιστημονικά ονομάζεται «ομίχλη ακτινοβολίας». Για το πως δημιουργείται υπάρχουν διάφοροι λόγοι.  Οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσά υγρασίας τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος σε σχέση με τα ορεινά, καθώς τις διαπερνούν ποταμοί ή υπάρχουν εποχιακές λίμνες. Επιπλέον η βλάστηση προτιμά αυτές τις περιοχές και παρατηρείται μεγαλύτερη εξατμισοδιαπνοή σε σχέση με τις γύρω ορεινές περιοχές. Επίσης, ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, επομένως λόγω της βαρύτητας βυθίζεται κάτω από τις θερμότερες αέριες μάζες. Ο ψυχρός αέρας δηλαδή θα συγκεντρωθεί στο χαμηλότερο σημείο. Η ομίχλη θα σχηματιστεί πρώτα σε αυτά τα χαμηλά ψυχρά και υγρά σημεία όπου ο κορεσμός των αερίων μαζών θα επέλθει πιο γρήγορα..

Ο όρος «ομίχλη ακτινοβολίας» προέρχεται από ένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας ακτινοβολεί θερμότητα και αν δεν υπάρχουν σύννεφα να μειώσουν ή να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια θερμότητας του εδάφους, τότε η θερμοκρασία του εδάφους και του υπερκείμενου αέρα πέφτει συνεχώς. Τέλος, αν οι άνεμοι είναι ασθενείς, θα ευνοήσουν την ψύξη των αερίων μαζών κοντά στο έδαφος γιατί υπάρχει περιορισμένη ανάδευσή τους. Αν η ομίχλη συνδυαστεί με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, τότε έχουμε το φαινόμενο της «παγωμένης ομίχλης». Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τοπικές ονομασίες για την ομίχλη, όπως στη Φλώρινα όπου η παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ονομάζεται «σινιάκι» και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει επαρκώς το έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιστολόγιο του αείμνηστου Λάζου του Βουνίσιου, Σινιάκι είναι η τοπική ονομασία για την παγωμένη ομίχλη που πολλές φορές ενσκήπτει μετά από χιονιά, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κάτω από το μηδέν (freezing fog), η οποία δεν διαλύεται κατά τη διάρκεια της μέρας και συνήθως διαρκεί επί αρκετές μέρες.

Κατά κανόνα προϋποθέτει αντικυκλωνικές συνθήκες. Όταν έχουμε σινιάκι οι διαφορές θερμοκρασίας με άλλες περιοχές είναι πολύ μεγάλες, ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς τις περισσότερες φορές από τα 900-1000 μ. και πάνω επικρατεί λιακάδα.

Μεταφορικά σημαίνει ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να επικρατεί λιακάδα αλλά εδώ έχει «πέσει σινιάκι» δηλαδή, συννεφιά, ομίχλη, ορατότης μηδέν με θερμοκρασία υπό του μηδενός, κακή διάθεση, έχει ψυχολογική ή πνευματική συσκότιση, ακεφιά, στεναχώρια, μελαγχολία, απομόνωση, έλλειψη διάθεσης, αρνητική ενέργεια κλπ.

Κυριολεκτικά σημαίνει «παγωμένη ομίχλη» με σιβηρικές θερμοκρασίες.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο…

Ηλίας Ιωαννίδης

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: Σ.Ντάφης, Κ.Λαγουβάρδος / Meteo.gr.

Εναέρια πλάνα/Μοντάζ: Ηλίας Ιωαννίδης

Film Art Productions για το Florina Discovery You Tube Channel © 2025

Έρευνα στην Καστοριά: 7 στους 10 νέους χρησιμοποιούν το κινητό πάνω από 5 ώρες τη μέρα

Φως στις κλιμακούμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της υπερβολικής χρήσης ψηφιακών μέσων από τους νέους ρίχνει η έρευνα «Αποσυνδέοντας τη νεολαία: Εθισμός στο κινητό τηλέφωνο, Κοινωνικός Αντίκτυπος και η Ανάγκη

Read More »

Μεγάλη αλυσίδα fast food στη Θεσσαλονίκη… ξέχασε να διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές

Ο αλγόριθμος και το λογισμικό της ΑΑΔΕ εντόπισε ότι τα POS αρκετών επιχειρήσεων δεν διασυνδέονται με τις ταμειακές τους μηχανές. Άμεσα, σχεδιάστηκαν στοχευμένες ελεγκτικές δράσεις ευρείας κλίμακας σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο

Read More »
X