Και η Κοζάνη έχει το δικό της… γεφύρι της Άρτας!
Το γεφύρι της Άρτας πέρα από το ότι είναι ένας από τους γνωστότερους ελληνικούς μύθους, είναι και μια από τις πιο πολυσύχναστες φράσεις, την οποία χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι που έχει βαλτώσει ή δεν τελειώνει ποτέ.
Με την έννοια αυτή, και η Κοζάνη διαθέτει το δικό της… γεφύρι της Άρτας, που δεν είναι άλλο από το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ (σ. σ. και λέμε πάλαι ποτέ ξενοδοχείο, καθώς σήμερα, απ’ ό,τι δείχνουν οι φωτογραφίες, είναι απλώς ένα κουφάρι μιας παλιάς οικοδομής, η οποία χτίστηκε πριν χρόνια βασιζόμενη στα σχέδια ενός από τους πλέον φημισμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, του Άρη Κωνσταντινίδη, όπως συνέβη και με πολλά άλλα ΞΕΝΙΑ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας).
***
Γι’ αυτό το ΞΕΝΙΑ συζήτησαν και πάλι προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με το σημερινό Δήμαρχο κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη να τονίζει πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να βρεθεί κάποιος που θα μπορούσε να το πάρει και να το ξαναλειτουργήσει, δεν υπήρξε προς το παρόν ενδιαφέρον.
Το θέμα βέβαια είναι πως για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχει ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να ρημάζει όλο και περισσότερο.
Αλλά και όταν υπήρξε, πριν αρκετό καιρό, από ντόπιους μάλιστα επιχειρηματίες, δυστυχώς δεν προχώρησε για διάφορους λόγους που κάποιοι σχετίζονται και με τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα εμπόδια που πολλές φορές δημιουργούνται σε ανάλογες περιπτώσεις, τα οποία στο τέλος αποδεικνύονται απροσπέλαστα.
Και κάπως έτσι μετατράπηκε σε… γεφύρι της Άρτας για την Κοζάνη.

Μόνος του κάποιος δύσκολα…
Συνεχίζοντας με το θέμα του ΞΕΝΙΑ της Κοζάνης, αυτό που επισημαίνεται εδώ και χρόνια, και πιστεύουμε πως σ’ αυτό που συμφωνούν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, είναι πως για να υπάρξει ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
Ένα τουριστικό ενδιαφέρον που δεν μπορεί βέβαια να επικεντρώνεται μόνο την περίοδο της αποκριάς, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και άλλοι λόγοι (π.χ. επίσκεψη σε διάφορα αξιοθέατα, εκδηλώσεις κ.α.) για να έρχονται επισκέπτες και άλλες περιόδους του έτους.
***
Θα μπορούσε να το πετύχει αυτό ο Δήμος Κοζάνης μόνος του, σχεδιάζοντας, προγραμματίζοντας και υλοποιώντας ένα νέο τουριστικό πλάνο;
Ίσως…
Μήπως όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα αν για ένα τέτοιο πλάνο είχαμε τη συνεργασία περισσότερων Δήμων της περιοχής, έτσι ώστε να συνδυαστούν τα πλεονεκτήματα και τα αξιοθέατα του κάθε τόπου, διαμορφώνοντας μια ενιαία τουριστική πρόταση που θα ήταν πιο ελκυστική για τους επισκέπτες;
Σήμερα, και με τους οδικούς άξονες που υπάρχουν στην περιοχή μας, είναι πολύ εύκολο κάποιος να κοιμάται σ’ ένα μέρος και την επομένη να βρίσκεται μέσα σε λίγα λεπτά σε κάποιο γειτονικό.
Γι’ αυτό, μήπως πρέπει να σκεφτούν όλοι μια τέτοια συνεργασία;
Εξάλλου, όπως λένε η ισχύς έρχεται πάντα από την ένωση δυνάμεων.

Όταν ο… πολιτικός μιλά σαν γιατρός!
Παρόλο που ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας κ. Τάσος Φούντογλου έκανε προχθές τον πρώτο απολογισμό της θητείας του ως πολιτικός προϊστάμενος του τομέα αυτού, τελικά επέλεξε να μιλήσει ως γιατρός!
Και επειδή μίλησε σαν γιατρός δεν δίστασε να πει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, κάποια πράγματα που δύσκολα θα έλεγε ένας πολιτικός, όπως: «Άκυρη και άκαιρη χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός περιφερειακού νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Τάσος Φούντογλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής στην περιοχή.
Ο κ. Φούντογλου στάθηκε στην έλλειψη περιφερειακής κουλτούρας για τέτοια ζητήματα και επεσήμανε πως αυτή η συζήτηση δεν έχει περιεχόμενο και ουσία πια, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σοβαρά δεδομένα που να ενισχύουν μια τέτοια ανάγκη για τη Δυτική Μακεδονία.»
***
Και ένα άλλο σημαντικό που πρόσθεσε ο κ. Φούντογλου είναι ότι «Αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και σοβαρές κλινικές θα έχουμε και υψηλό επίπεδο παροχής υγείας θα έχουμε και δεν θα χρειάζεται να κάνουμε διακομιδές στη Θεσσαλονίκη. Να ενισχύσουμε όλες τις δομές οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και στη συνέχεια να διαχειριζόμαστε στο δικό μας σύστημα υγείας και τις διακομιδές».
Μακάρι επί της θητείας του να επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη συνεννόηση και να δημιουργηθεί η περιφερειακή κουλτούρα τουλάχιστον στον τομέα της υγείας.

X