Το κρίσιμο ερώτημα της τιμής της τηλεθέρμανσης

Τα Δημοτικά Συμβούλια Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης το αποφάσισαν και έτσι αναμένεται να προχωρήσει και η επίσημη σύσταση της μίας και ενιαίας Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης που θα λειτουργεί πλέον στη Δυτική Μακεδονία.

Από εδώ και πέρα οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου να γίνει πράξει η περιβόητη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (σ. σ. γνωστότερη ως Σ. Η. Θ. Υ. Α.) εκ μέρους της ΔΕΗ, η οποία θα αναλάβει να διασφαλίσει την παροχή θερμικής ενέργειας και στις τρεις τηλεθερμάνσεις που λειτουργούν σήμερα.

***

Μετά τις απαραίτητες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, δύο ερωτήματα θα χρειαστεί να απαντηθούν, που το καθένα έχει τη σημασία του.

Σε πόσο χρονικό διάστημα, τελικά, θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται (σ. σ. γραφειοκρατικές, τεχνικές κ.α.) για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό;

Τι θα γίνει με την τιμή της τηλεθέρμανσης που θα καλούνται εφεξής να πληρώνουν οι καταναλωτές όπου κι αν κατοικούν, η οποία, λογικά, θα είναι ενιαία;

***

Θα αυξηθεί όπως έχει γραφτεί μέχρι τώρα σε διάφορα ρεπορτάζ και πόσο;

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί ήδη πάρα πολλούς καταναλωτές.

Μέχρι σήμερα, για τη διαμόρφωση των τιμών που πλήρωναν οι καταναλωτές την τηλεθέρμανση λαμβάνονταν υπόψη, σε μεγάλο βαθμό, κάποια κοινωνικά κριτήρια (π.χ. την ιδιαίτερη επιβάρυνση πολλών νοικοκυριών από την παρατεταμένη οικονομική κρίση κ.α.), και σε μικρότερο βαθμό τα ψυχρά οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν κάθε φορά (π. χ. κόστος προμήθειας θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ κ.α.).

Έτσι, αφενός η τιμή της τηλεθέρμανσης διατηρήθηκε σταθερή για αρκετά χρόνια, αλλού περισσότερα και αλλού λιγότερα, και αφετέρου σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο που την καθιστούσε πάντα πιο φθηνή και πιο συμφέρουσα από τις άλλες μορφές θέρμανσης (π.χ. πετρέλαιο).

Σκληρός Νόμος, αλλά Νόμος…

Οκτώ άτομα που εξελέγησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι στο Αμύνταιο στις εκλογές του Οκτωβρίου και δύο άτομα που εξελέγησαν στο Βελβεντό, τελικά δεν θα ορκιστούν και δεν θ’ αναλάβουν τα καθήκοντα τους στα νέα Δημοτικά Συμβούλια λόγω των οφειλών που είχαν προς τους Δήμους τους!

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1. του άρθρου 11 του Νόμου 4804/2021, σχετικά με την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, «Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, όποιοι είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος, εφόσον η συνολική οφειλή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.»

Ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν την όποια οφειλή τους και μετά την εκλογή τους, αφού στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι «Αν οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1 εκλεγεί δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του. Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.»

Κάτι που προφανώς δεν έκαναν όσοι εξέπεσαν και έχασαν την εκλογή τους.

***

Δεν το γνώριζαν, δεν ενημερώθηκαν σωστά και έγκαιρα, ή το αμέλησαν;

Οι ίδιοι γνωρίζουν την απάντηση.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι το γνωστό Dura lex, sed lex-

Σκληρός Νόμος, αλλά Νόμος!

Όπως επίσης και ότι από τη στιγμή που για οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη άγνοια Νόμου δεν επιτρέπεται, προφανώς κάτι ανάλογο ισχύει και για όσους εκλέγονται για να μας εκπροσωπήσουν και να πάρουν αποφάσεις μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων.

 

Θα μείνουμε στις 63 αποχωρήσεις;

Με… σταθερό ρυθμό θα μπορούσε να πει κανείς πως συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών και μελών από το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική- Συμμαχία.

Μόνο τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε η αποχώρηση εκατό μελών από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας, που φεύγοντας αιτιολόγησαν την απόφαση τους λέγοντας πως «έχει δημιουργηθεί ένα  τοξικό περιβάλλον», ενώ ακολούθησε και η μαζική αποχώρηση μελών από την οργάνωση του κόμματος στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

***

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, μέχρι την ώρα που γραφόταν οι γραμμές αυτές, η τελευταία αποχώρηση ήταν αυτή των εξήντα τριών (63) μελών της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Φλώρινας, η οποία είναι από τις εκλογικές περιφέρειες που διαθέτουν βουλευτή της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», την κ. Πέτη Πέρκα.

Θα μείνουμε σ’ αυτές τις 63 αποχωρήσεις ή θ’ ακολουθήσουν και νέες και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας;

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X