Ο Δήμος Φαρσάλων διοργάνωσε και φέτος ένα μεγάλο πανηγύρι, που διήρρκησε οκτώ ημέρες, από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου μέχρι τις 21 Αυγούστου. Με 150 περίπτερα και ένα τεράστιο Λούνα Παρκ, είναι το ιδανικό μέρος για μικρούς και μεγάλους. Θα το βρείτε στην Σκεπαστή Αγορά, στην είσοδο της πόλης.

Τι Περιλαμβάνει το Παζάρι;  

 

Μπαίνοντας στην κεντρική είσοδο, θα σας υποδεχθούν δύο μεγάλα περίπτερα με τον διάσημο χαλβά Φαρσάλων, το τοπικό γλύκισμα παρασκευασμένο από γνωστούς χαλβαδοποιούς της περιοχής. Εκεί μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως λουκουμάδες, λουκούμια και κρέπες. 

Στους διάφορους πάγκους μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα – ξηρούς καρπούς και όσπρια και να γευτείτε ποπ κορν και μαλλί της γριάς.  

Λίγο πιο πέρα, έχουν στηθεί δύο μεγάλες εγκαταστάσεις εστίασης, όπου μπορείτε να απολαύσετε ανάμεσα σε διάφορα τοπικά εδέσματα και νόστιμα φρεσκοψημένα κρέατα, απλά ή με extra chilli

Στα υπόλοιπα περίπτερα που λειτουργούν, μπορείτε να βρείτε ό,τι βάζει ο νους σας: από βιομηχανικά είδη και μικροεργαλεία, μέχρι είδη ένδυσης, υπόδησης και φο μπιζού, δερμάτινα είδη, λευκά είδη και είδη για το σπίτι, ηλεκτρονικά, βιβλία, παιχνίδια και πολλά άλλα ακόμη.

Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχει ένα τεράστιο Λούνα Παρκ, που εκτείνεται σε έναν χώρο περίπου 4.600 τ.μ. Εκεί θα βρείτε παιχνίδια για όλα τα γούστα, όχι όμως big bamboo slot. Πιστοποιημένη εταιρεία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ψυχαγωγικών παιχνιδιών για την προστασία των χρηστών.

Πυρετώδεις Προετοιμασίες

Ο Δήμος Φαρσάλων έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη εμποροπανήγυρη και οι προσδοκίες του για αυξημένη επισκεψιμότητα είναι μεγάλες. Για τον λόγο αυτό, έχει φροντίσει για την υγιεινή και την καθαριότητα, τόσο των επισκεπτών, όσο και των εμπόρων. Εδώ και αρκετό καιρό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είναι στις επάλξεις, για να βρίσκονται όλα στην εντέλεια στη σημερινή πρεμιέρα του θεσμού, που προσελκύει εδώ και δεκαετίες χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη.  


Επειδή ο αναμενόμενος αριθμός των επισκεπτών είναι μεγάλος, στον χώρο υπάρχουν δύο μέρη με κοινόχρηστες τουαλέτες στο κτίριο των δημοτικών τουαλετών, καθώς και δύο συμβατικές χημικές τουαλέτες κοντά στις ταβέρνες, για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, αλλά και τους εργαζόμενους. 

Για την καθαριότητα των χώρων έχει προσληφθεί ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει να καθαρίζει κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ, όπως και στις εξαιρέσιμες ημέρες και ημέρες αργίας.

Τέλος, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας του χώρου και των εγκαταστάσεων, από τον Δήμο σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα και την Πυροσβεστική.


Οι Δηλώσεις του Δημάρχου

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου έκανε ανοιχτή πρόσκληση να πάμε όλοι στο παζάρι, τονίζοντας πως «σε μία δύσκολη εποχή που τα πάντα φθίνουν, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να διατηρήσουμε έναν ιστορικό θεσμό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής μας. Το παζάρι των Φαρσάλων δίνει για οκτώ ημέρες ζωή στην πόλη μας, τονώνοντας την τοπική αγορά. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, τα Φάρσαλα σφύζουν από ζωή, ενώ η Σκεπαστή μας Αγορά γίνεται σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και εμπορικών συναλλαγών. 

Παροτρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας από τα Φάρσαλα, αλλά και από οπουδήποτε αλλού, να επισκεφθούν το παζάρι των Φαρσάλων, να στηρίξουν τον θεσμό, αλλά και να περάσουν ευχάριστες στιγμές με τους δικούς τους ανθρώπους, διασκεδάζοντας και κάνοντας τις αγορές τους»

Η Ιστορία του Θεσμού 

Το πανηγύρι των Φαρσάλων ή αλλιώς το «Παναϊά Παζάρ», όπως το λέγανε παλιά, λαμβάνει χώρα για περισσότερους από τέσσερις αιώνες. Ήταν μία παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, η οποία περιλάμβανε και ζωοπανήγυρη μέχρι και τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με πηγές. Αρχικά ήταν τοποθετημένη γύρω από τις πηγές του Απιδανού (στα τούρκικα Ταμπάκ Χανέ, δηλαδή βυρσοδεψείο) και υπάρχουν γι΄ αυτή γραπτές μαρτυρίες του Μελέτιου από το 1728. Από το 2010 μέχρι σήμερα διεξάγεται στη Σκεπαστή λαϊκή αγορά, στην είσοδο της πόλης.

Οικονομική Ενίσχυση της Περιοχής


Το συγκεκριμένο πανηγύρι παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της πόλης. Μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, τονώνει την τοπική κοινωνία με έσοδα, που αναμένεται να φτάσουν από 55.000 έως 60.000 ευρώ! 


Σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου Ανάπτυξης, το 90% των πωλητών δραστηριοποιούνται χρόνια στο παζάρι των Φαρσάλων με τοπικά προϊόντα και διάφορα άλλα είδη. Και φυσικά όλη η πόλη έχει ιδιαίτερο όφελος από την αυξημένη επισκεψιμότητα.  

 

X