Το θρίλερ της Παρασκευής με τη ΔΕΗ – Ο ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ σχολιάζει (22/10)

Το θρίλερ της Παρασκευής με τη ΔΕΗ.

Ένα ιδιότυπο θρίλερ βίωσαν την περασμένη Παρασκευή οι Δήμοι Εορδαίας και Κοζάνης, και φυσικά οι Δημοτικές Επιχειρήσεις των τηλεθερμάνσεων, σχετικά με το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η ΔΕΗ θα τους έδινε θερμική ενέργεια για να μπορέσουν να ζεστάνουν τα συστήματα τους και να ζεσταθούμε όλοι εμείς που είχαμε αρχίσει να νιώθουμε το κρύο όλο και πιο έντονο.

Ένα θρίλερ που απ’ όποια πλευρά και αν το δει κανείς, θα μπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η ευθύνη, φαίνεται πως, βαρύνει τα ΔΕΗ!

***

Ας δούμε λίγο τα γεγονότα όπως αυτά συνέβησαν.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης και το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, υπερψήφισαν, κατά πλειοψηφία, την περιβόητη συμφωνία που υπέγραψαν χθες στην Αθήνα με τη ΔΕΗ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων τους, βάζοντας τέρμα σε ένα σήριαλ που τα είχε όλα.

Από συζητήσεις επί συζητήσεων, πολύμηνες διαπραγματεύσεις και κόκκινες γραμμές, μέχρι εξώδικα της ΔΕΗ στις δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΔΕΤΗΠ και ΔΕΥΑΚ, με τα οποία τους ενημέρωνε πως δεν επρόκειτο να αρχίσει να τις τροφοδοτεί αν δεν ρύθμιζαν τα χρέη τους προς αυτή.

***

Τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων έκαναν αυτό που τους ζητούσαν ΔΕΗ και Υπουργείο Ενέργειας, έστω και με βαριά καρδιά πολλών από τους Δημοτικούς Συμβούλους τους αφού τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν της λες και την καλύτερη δυνατή, και έτσι όλοι περιμέναμε να γίνει το επόμενο βήμα.

Ν’ ανάψουν, δηλαδή, οι τηλεθερμάνσεις καθώς μάλιστα η θερμοκρασία είχε αρχίσει ώρα με την ώρα να πέφτει όλο και περισσότερο και τα σπίτια μας να κρυώνουν.

Πότε περιμέναμε να γίνει αυτό;

Το περιμέναμε από το βράδυ της Παρασκευής έτσι ώστε ν’ αρχίσει να έρχεται ζεστό νερό στα καλοριφέρ μας κάποια ώρα του Σαββάτου, καθώς τα συστήματα τηλεθέρμανσης δεν αποδίδουν αμέσως με το που θ’ αρχίσουν να τροφοδοτούνται με θερμική ενέργεια, αλλά χρειάζονται κάποιο εύλογο διάστημα μέχρι το ζεστό νερό να φτάσει σε όλα τα σπίτια.

***

Ατυχώς και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού η ΔΕΗ δεν έλεγε ν’ ανάψει το πράσινο φως για ν’ αρχίσουν να τροφοδοτούνται οι τηλεθερμάνσεις γιατί όπως έγινε γνωστό ζητούσε κάποιες ακόμα δεσμεύσεις, όχι σχετικά με την ψηφισμένη ήδη συμφωνία αλλά με τις διμερείς συμβάσεις που πρόκειται να υπογράψει με τη ΔΕΤΗΠ και τη ΔΕΥΑΚ.

Έτσι, από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε ένας γύρος τηλεφωνημάτων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για να βρεθεί λύση και να αρχίσουν οι τηλεθερμάνσεις να προθερμαίνονται, επιτέλους.

Μετά πολλών κόπων και… τηλεφωνημάτων η λύση βρέθηκε τελικά και έτσι δόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής η εντολή απ’ τα κεντρικά της ΔΕΗ να αρχίσουν να τροφοδοτούνται οι τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, κάτι που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και όχι πολύ νωρίς.

***

Πιο πάνω, όπως θα προσέξατε, λέμε για «γύρο τηλεφωνημάτων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών» και αποφεύγουμε να πούμε ποιος τηλεφωνούσε σε ποιον.

Γιατί, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αυτό το μείζον.

Το μείζον είναι πως η ΔΕΗ λειτούργησε, έστω και την ύστατη ώρα, με έναν τρόπο που ουσιαστικά έδειξε πως τα θέλει όλα δικά της και δεν εμπιστεύεται κανένα.

Ναι, πρόκειται για μια ιδιωτική, πλέον, επιχείρηση που φροντίζει για το συμφέρον των μετόχων της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό.

***

Το ότι τα Δημοτικά Συμβούλια Εορδαίας και Κοζάνης, τα ανώτατα δημοκρατικά όργανα των Δήμων, είχαν ήδη υπερψηφίσει τη συμφωνία δεν ήταν απλώς μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους τους, αλλά η απόδειξη της απόφασης τους να προχωρήσουν και στην υπογραφή της, η οποία είχε οριστεί για χθες το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα.

 

Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν μπορούσε να βασιστεί στις αποφάσεις τους αυτές και έπρεπε να θέσει και άλλα ζητήματα, όπως αυτά με τις διμερείς συμβάσεις, την Παρασκευή, όταν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής περίμεναν πώς και πώς ν’ ανάψουν οι τηλεθερμάνσεις, κάτι για το οποίο είχαν γίνει και οι σχετικές δηλώσεις από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης;

Δεν θα μπορούσε να τα θέσει τη Δευτέρα, αφού είχαν ανάψει οι τηλεθερμάνσεις;

Ακόμα και αν στράβωνε κάτι στις συζητήσεις που θα γινόταν γι’ αυτές τις διμερείς συμβάσεις, η ίδια θα είχε και πάλι το πάνω χέρι αφού έτσι κι αλλιώς αυτή κρατά τα κλειδιά των τηλεθερμάνσεων στα χέρια της.

Ελπίζουμε μόνο αυτή η συμπεριφορά της να μην προοιωνίζεται και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για μας στο μέλλον.

 

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε σορός άνδρα σε αποσύνθεση στον Τρίλοφο

Τη σορό ενός άνδρα σε πλήρη αποσύνθεση εντόπισε σήμερα το πρωί ιδιοκτήτης μεζονέτας που βρίσκεται υπό ανέγερση στην περιοχή του Τριλόφου Ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την αστυνομία και άρχισε η διαδικασία

Read More »

Βαριές «καμπάνες» σε όσους διαπράττουν ρευματοκλοπές: Διπλή χρέωση και αναδρομικές πληρωμές

Στη διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς θα χρεώνεται η ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί. Παράλληλα όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπές θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια

Read More »

Τί λένε οι Πολίτες της Πτολεμαΐδας για την εντατικοποίηση των ελέγχων , αναφορικά με την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου ? (Γκάλοπ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Διάφορες απόψεις Πολιτών της Πτολεμαΐδας ακούγονται στο Γκάλοπ του e-ptolemeos, με αφορμή την εντατικοποίηση των ελέγχων του Αντικαπνιστικού Νόμου κατά τη Φθινοπωρινή και Χειμερινή περίοδο

Read More »

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διασυλλογική συνάντηση Αεροσφαίρισης στη Δυτική Μακεδονία

Την Κυριακή 20/10, ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Κοζάνης “Ωμέγα” συμμετείχε  σε μια ακόμα πετυχημένη  διασυλλογική συνάντηση Αεροσφαίρισης στην Δυτική Μακεδονία. Μαζί με το Σύλλογο Αεροσφαίρισης Καστοριάς

Read More »
X