Το Βατούμ Ρωσίας και γενικότερα η Ρωσία αποτελούσε το καταφύγιο των Ελλήνων, κυρίως των Ποντίων, τόσο για μετανάστευση εποχιακής εργασίας και άλλο τόσο για ασφάλεια ζωής από τις κάθε μορφής θηριωδίες από τα Τούρκικα όργανα …τάξης.

Οι εξορίες, οι λεηλατήσεις σπιτιών και καταστημάτων, οι φυλακίσεις και δολοφονίες μικρών και μεγάλων πήραν τη μορφή της γενοκτονίας των Ελλήνων.

Η Ρωσία και ιδιαίτερα η περιοχή του ΒΑΤΟΥΜ ήταν ο τόπος που οι Έλληνες προτιμούσαν για εποχιακή εργασιακή μετανάστευση, αλλά και για ασφάλεια της ζωής τους.

Με την επικράτηση της επανάστασης των μπολσεβίκων το 1917 η κατάστασης άλλαξε, σκληρές απάνθρωπες οι συνθήκες ζωής των μεταναστών συμπατριωτών Σουρμενιτών και όχι μόνο.

Έτσι, η δημιουργηθείσα κατάσταση παραμονής είχε δύο όμοιες όψεις, “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”.

Έτσι, στο δίλημμα τους, τι πρέπει να κάνουν, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ που οδηγεί στη Μητέρα Πατρίδα ΕΛΛΑΔΑ το 1922..

Πριν όμως ξεκινήσουν θεώρησαν υποχρέωση τους να επισκεφτούν τα Κοιμητήρια του ΒΑΤΟΥΜ και να αποχαιρετίσουν τα ποιο προσφιλή τους πρόσωπα με την προσδοκία της γρήγορης επιστροφής και πάλι κοντά τους, στην Πατρική γη… Στη φώτο μας, τα σκυθρωπά πρόσωπα τους αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της θλίψης τους και τον πόνο ψυχής του αποχωρισμού, από τους δικούς τους ανθρώπους, οι πολύτεκνες οικογένειες των: Φραγκουλίδη Χαράλαμπου, Φραγκουλίδου Πόλυ, Γουρζουλιδη Μήτου και Φραγκουλίδη Πάγκου.

Η σημερινή μας αναφορά ας είναι ένα κεράκι και δύο δάκρυα στη μνήμη τους και σε όλους αυτούς που πήραν το δρόμο του ξεριζωμού, από τις Πατρογονικές εστίες και τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας της γενοκτονίας, από τους βάρβαρους. Ας είναι η μνήμη τους ΑΙΩΝΙΑ και το χώμα της Μακεδονίας μας που τους σκεπάζει ελαφρύ..

Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σουρμενιτών για την παραχώρηση της φωτογραφίας για το Δημοσίευμα μας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X