Λόγω της εξέλιξης που σημειώθηκε πριν μερικές με το εξώδικο της ΔΕΗ προς τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) για το χρέος της από τη χρήση των ηλεκτρολεβήτων, εκτός από τη δικαιολογημένη αναταραχή που δημιουργήθηκε, είχαμε μια σειρά δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της περιοχής, συσκέψεις, συναντήσεις και επαφές με στόχο να βρεθεί μια λύση.

Το ποια θα είναι, τελικά, η λύση που θα επιλεγεί, αν θα συμφωνήσουν σ’ αυτή όλες οι πλευρές και αν και πότε θα εφαρμοσθεί, θα το μάθουμε αργά ή γρήγορα.

Ωστόσο, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας είναι πως παρόλο που βαδίζουμε ολοταχώς προς την ολοκλήρωση και του 2024 δεν έχουμε ακόμα οριστική λύση που θα ρυθμίζει και θα διασφαλίζει συνολικά το μέλλον των τηλεθερμάνσεων στην περιοχή μας, έτσι ώστε να κλείσουν και τα επιμέρους θέματα σαν αυτό που απασχολεί σήμερα τη ΔΕΤΗΠ, στη θέση της οποίας μπορεί να βρεθεί αύριο κάποια άλλη.

***

Μια οριστική λύση που θα ρυθμίζει και θα διασφαλίζει το μέλλον των τηλεθερμάνσεων δεν είναι σίγουρα ένα απλό και εύκολο θέμα.

Αλλά δεν είναι και κάτι το ακατόρθωτο.

Δυστυχώς όμως, αποδεικνύεται πως στην περίπτωση μας θυμίζει κάτι από το θρυλικό γεφύρι της Άρτας!

Όλο την ετοιμάζουν και την προωθούν αλλά δεν ολοκληρώνεται.

***

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να κάνει κάποιος γράφοντας τη λέξη «τηλεθέρμανση» θα διαπιστώσει πως κρατάει πολλά χρόνια η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις τηλεθερμάνσεις μας την μετά λιγνίτη εποχή.

Γι’ αυτό θα βρει έναν μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων που αναφέρονται στο τι θα έπρεπε να γίνει όχι απλώς για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα όταν θα άρχιζαν να κλείνουν οι Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, αλλά και για να είναι βιώσιμες και με διασφαλισμένη την οικονομική τους λειτουργία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Μόνο που όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, όπως λεγόταν και γραφόταν ότι θα γίνουν.

***

Το τι έγινε από τότε που άνοιξε η συζήτηση αυτή και το πού βρισκόμαστε σήμερα είναι λίγο πολύ γνωστά.

Αν κάτι παρέμεινε σταθερό, και επαναλαμβανόμενο βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια είναι οι δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, αλλά και άλλων πολιτικών παραγόντων της περιοχής μας, πως ό,τι κι αν γίνει οι τηλεθερμάνσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

***

Με τις δηλώσεις φυσικά τα προβλήματα δεν λύνονται και οι τηλεθερμάνσεις μας εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους ζητήματα, για τα οποία ακόμα περιμένουν πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, παρόλο που έχουμε ξεφύγει από κάθε προηγούμενο χρονοδιάγραμμα.

Αν δεν κάνουμε λάθος, η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) προβλεπόταν να είναι έτοιμη για να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023.

Εννιά μήνες μετά, Σεπτέμβριο του 2024, ακόμα και αν καταφέρουν και την ετοιμάσουν μέχρι… αύριο, που λέει ο λόγος, για να μπορέσει να λειτουργήσει, θα εξακολουθεί να λείπει η συμφωνία της ΔΕΗ με τις τρεις τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, λόγω της ύπαρξης σοβαρών και απόλυτα λογικών διαφωνιών εκ μέρους των Δήμων και των Δημοτικών τους Επιχειρήσεων.

Αλλά και αυτές οι διαφωνίες να ξεπεραστούν και να υπογραφεί η απαραίτητη συμφωνία, για να αρχίσει η ΣΗΘΥΑ να παρέχει θερμική ενέργεια για να ζεσταθούν οι καταναλωτές, θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί και οι απαραίτητοι αγωγοί διασύνδεσης με τα τρία συστήματα τηλεθερμάνσεων.

***

Τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν πως παρόλα τα πολλά χρόνια που έχουν περάσει ουσιαστικά βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω και γι’ αυτό όλοι μας αναρωτιόμαστε πως θα καταφέρουμε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να ολοκληρωθεί, επιτέλους, αυτό το δικό μας γεφύρι της Άρτας.

Μέχρι τότε, το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι η περιβόητη δήλωση πως οι τηλεθερμάνσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά θα εξακολουθεί πάντα να επιβεβαιώνεται και στην πράξη.

Έστω και με δυσκολίες και εμπόδια, που κάποια απ’ αυτά είναι και καθημερινά…

X