Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Μανώλη Στεργίου – Δήμαρχο Βελβεντού Κοζάνης , μιλώντας για τα σπίτια που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο πλαίσιο τουριστικής αξιοποίησης στην περιοχή.
Ο κ. Στεργίου μίλησε για τον τουρισμό ως εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκει το Βελβεντό, πέραν της αγροτικής ανάπτυξης που ήδη ανθεί στην περιοχή. Λόγω της πανέμορφης φύσης, των ορεινών οικισμών, των αθλητικών υποδομών, των καταρρακτών στο Σκεπασμένο και πολλών άλλων, υπάρχει το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης, σημείωσε ο δήμαρχος. Στο Βελβεντό υπάρχει ξενοδοχείο- ξενώνας, όπως και στο ορεινό Καταφύγι, ενώ υπάρχει και το Παλαιογράτσανο.
Επίσης, μέσω της πλατφόρμας airbnb υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα (τέσσερα). Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κατοίκων για την βραχυχρόνια μίσθωση, ο Δήμος έκανε πρόσφατα ενημέρωση με δύο εταιρείες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το τι απαιτήσεις υπάρχουν και τι οικονομικές προοπτικές υπάρχουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να έχουν ένα πρόσφατο εισόδημα, αλλά και να υπάρχουν οι απαιτούμενες κλίνες στο Βελβεντό.
Ο τουρισμός θα αναπτυχθεί εφόσον αποκτηθεί καλύτερο οδικό δίκτυο, σημείωσε ακόμη ο δήμαρχος, λέγοντας πως τώρα σχεδιάζεται ένα οδικό δίκτυο ώστε να συνδεθεί η περιοχή Πιέρια – Κατερίνη, ενώ υπάρχουν και μελέτες αξιοποίησης της περιοχής, είτε μέσω κρατικών παρεμβάσεων είτε μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης, μεγάλο αναξιοποίητο κεφάλαιο είναι η λίμνη Πολυφύτου, σημείωσε ο κ. Στεργίου, καθώς αν αξιοποιηθεί η περιοχή θα έρθει επιπρόσθετο εισόδημα για τον κόσμο.
Στην ερώτηση αν λόγω της μετανάστευσης κάτοικων και των διαθέσιμων σπιτιών, θα μπορούσαν οι κάτοικοι να νοικιάσουν τα σπίτια τους, ο κ. Στεργίου μίλησε για το βασικό αίσθημα της φιλοξενίας που έχουν οι Βελβεντινοί στο αίμα τους, κάτι που είναι πατροπαράδοτη αρχή του τόπου και των κατοίκων. Ωστόσο, έκανε λόγο για τεράστιες αγκυλώσεις στη γραφειοκρατία.
Τα χρόνια που δεν υπήρχε ξενοδοχείο στο χωριό, οι κάτοικοι φιλοξενούσαν τον κόσμο στα σπίτια τους, σημείωσε ωστόσο. «Πρέπει με απλά βήματα να καθοδηγηθεί ο κόσμος και με ανώδυνες γραφειοκρατικές διαδικασίες να νοικιαστούν και να αξιοποιηθούν έτσι τα κλειστά σπίτια, για ένα επιπλέον εισόδημα», σημείωσε.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν θετικά, λέγοντας πως θα απευθυνθούν σε φορείς της αγοράς ώστε να πάρουν οδηγίες για τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να μπουν σε αυτό το σύστημα. Έφερε το παράδειγμα της διστακτικότητας που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι όταν πρωτο- νοίκιασαν σπίτια κατά την περίοδο κατασκευής του φράγματος στο εργοτάξιο τότε.
Από τα τέσσερα σπίτια που είναι στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως οι ίδιοι λένε τα πάνε καλά, έχουν καλές κριτικές, με την ελπίδα ότι οι διαθέσιμες κλίνες θα αυξηθούν στο Βελβεντό.
Παραλήμνιος ποδηλατόδρομος;
Για τον παραλίμνιο δρόμο που μπορεί να ενώσει όλη την πλευρά της λίμνης, ο κ. Στεργίου τόνισε πως κομμάτια του δρόμου είναι απαλλοτριωμένες περιοχές και κάποια κομμάτια είναι δημοτικές εκτάσεις, άλλα έχουν συνιδιοκτησία και σε κάποια είναι εκτάσεις δημοσίου. «Φορέας υλοποίησης ενός απλού και φιλόδοξου έργου – όπου θα μπορούσε να γίνει λ.χ. ποδηλατόδρομος- θα μπορούσε να είναι η περιφέρεια και η ΔΕΗ να συνυπογράψει/χρηματοδοτήσει το έργο», κατέληξε. Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που είχε γίνει το ’15 για να πέσουν χρήματα για την παραλίμνια ζώνη, σχέδιο που βρίσκεται στην «κατάψυξη». Μια ακόμη ιδέα είναι κατασκευή υδατοδρομίου στη λίμνη, ή να αξιοποιηθούν τα λιμανάκια, προσέθεσε.
Β.Σ.