Ο  Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, αναβίωσε και φέτος το  Πρωτοχρονιάτικο έθιμο στον Πόντο  “Καλαντόνερον”, σήμερα Κυριακή, στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.

Η αναβίωση του “Καλαντόνερου” συνοδεύτηκε και από την διανομή ενημερωτικού υλικού, από το τμήμα βιβλιοθήκης του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, κάτι που ως δράση έχει συμβεί ελάχιστες φορές έως τώρα, στην Δυτική Μακεδονία.

Να τονιστεί ότι φέτος έγινε και αναπαράσταση του εθίμου από κοπέλες του Ποντιακού Συλλόγου.

Σύμφωνα με το έθιμο, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, έπρεπε να πάει κάποιος-και κυρίως τα ελεύθερα κορίτσια-να προσφέρουν δώρα στη βρύση του χωριού και για ανταπόδοση περίμεναν από την Μάισσα της βρύσης, να ανοίξει την τύχη τους. Αφού οι κοπέλες άφηναν τα δώρα, έπαιρναν το πρώτο νερό της νέας χρονιάς, το Καλαντόνερον, με το οποίο ο νοικοκύρης ράντιζε το σπίτι του, για να είναι ευλογημένο.

Ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Αντώνης Μαυρίδης τόνισε ότι αυτό το έθιμο το αναβίωσε πέρσι ο σύλλογος για πρώτη φορά στην Δυτική Μακεδονία, είναι ο μοναδικός στην κεντροδυτική Μαακεδονία που του κάνει ενώ σκοπός του συλλόγου είναι να το αναδείξει ακόμα περισσότερο και του χρόνου να γίνει και αναπαράσταση από το θεατρικό τμήμα.

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X