Τι πρέπει να προσέχουν οι καταστηματάρχες εστίασης σχετικά με τους κανόνες για τα φαγητά και τα ποτά

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με νέα  ανακοίνωσή του πληροφορεί τα μέλη του για τους βασικούς κανόνες στα τρόφιμα και ποτά προς αποφυγήν παραβάσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

 

«Επανειλημμένα στις ενημερώσεις που σας κοινοποιούμε, τονίζουμε και επανερχόμαστε στα σημεία εκείνα των ελέγχων στα οποία παρουσιάζονται και οι περισσότερες παραβάσεις από το προσωπικό και τους εργοδότες κατά την διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματός μας.

Δεκάδες οι παραβάσεις με το αποτέλεσμα των χιλιάδων ευρώ πρόστιμα από άγνοια ή αδιαφορία εφαρμογής του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου λειτουργίας της επιχείρησης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Το σημαντικότερο στοιχείο του καταστήματος είναι η σχολαστική εφαρμογή των επτά αρχείων.

Συνάδελφε, προς αποφυγή μολύνσεων, η μετάδοση μικροβίων και για την άριστη παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες σου ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ το προσωπικό σου, να εφαρμόζει τους παρακάτω κανόνες στα τρόφιμα και ποτά που προβλέπονται από την Κοινοτική Οδηγία και Υπουργικές Αποφάσεις.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

(Κοινωνική οδηγία 852/2004)

 

Να αποφεύγετε το άγγιγμα των τροφίμων και ποτών με γυμνά χέρια παρά μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως πιρούνια, λαβίδες, σπάτουλες καθώς και γάντια μιας χρήσης.

Μην καπνίζετε, τρώτε ή μασάτε τσίχλες στους χώρους παρασκευής τροφίμων και ποτών, γιατί μπορεί να μεταδώσετε βακτήρια από το στόμα στα χέρια σας και από εκεί στα τρόφιμα και ποτά.

 

Μη φοράτε κοσμήματα ή έχετε πάνω σας στυλό και άλλα αντικείμενα τα οποία μπορούν εύκολα να πέσουν μέσα στα τρόφιμα ή τα ποτά.

 

Εφαρμόζετε αυστηρά και με συνέπεια τους κανόνες υγιεινής.

 

Διατηρείτε τα τρόφιμα καλλυμένα μέχρι τη χρήση τους.

 

Διαχωρίζετε ωμά από μαγειρευτά τρόφιμα και κατά την προετοιμασία αλλά και κατά την αποθήκευση.

 

Αφαιρέστε τις συσκευασίες τροφίμων πριν την είσοδό τους στο χώρο επεξεργασίας.

 

Διατηρείτε το χώρο και τον εξοπλισμό καθαρό.

 

Απομακρύνετε απορρίμματα και υπολείμματα τροφών σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας και φροντίζετε να απορρίπτονται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

 

Αποθηκεύετε τα τρόφιμα και τα ποτά ξεχωριστά από χημικές ουσίες.

 

Αναφέρετε στον προϊστάμενό σας οποιαδήποτε ένδειξη παρουσίας επιβλαβών οργανισμών.

 

Αναφέρετε στον προϊστάμενό σας ασθένεια ή ατύχημα που σας έχει συμβεί.

 

ΕΠΤΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΨΥΓΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΨΥΚΤΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΙΠΟΣΥΛΛΕΚΤΗ Υ.Α. 47829/2017»

 

ΕΟΠΥΥ: Τι πρέπει να κάνουν οι 139.000 ασθενείς για να λαμβάνουν κατ΄οίκον από 16/6, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Το νέο μέτρο αφορά περίπου 139.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση. Σήμερα περισσότεροι από 120.000 ασθενείς επισκέπτονται τα

Read More »

ΔΕΗ: Οκτώ (8) θέσεις με 8μηνα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου – Δείτε τις ειδικότητες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (8ΜΗΝΑ) ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η ΔΕΗ αναζητά εξειδικευμένο τεχνικό

Read More »
X