Ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές μας συνήθειες σχετίζονται άμεσα τόσο με την ψυχική, όσο και με τη σωματική μας υγεία. Όσον αφορά στην όραση λοιπόν, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που, είτε το αντιλαμβάνεστε, είτε όχι, την επηρεάζουν. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι φυσικά η πρόληψη και η ένταξη νέων συνηθειών στην καθημερινότητά σας.

Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την όρασή σας, αλλά και ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να εφαρμόσετε!

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την όραση;

Κακή διατροφή

Το να μη δίνετε στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την εύρρυθμη λειτουργία του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των ματιών. Αντίθετα, μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί ακόμα και να μειώσει το ρίσκο για σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε, συντελούνται διάφορες αλλαγές στις λειτουργίες του σώματός μας. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει και την όραση, μία από τις αισθήσεις που επηρεάζει σημαντικά το πέρασμα του χρόνου. Πολλές είναι οι οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν λόγω ηλικίας, από σοβαρές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης, μέχρι λιγότερο σοβαρές, όπως η πρεσβυωπία. Σε κάποιες περιπτώσεις η λύση είναι απλή, όπως ένα ζευγάρι πολυεστιακών φακών, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Υπερβολική χρήση οθονών

Στη σημερινή εποχή, ο χρόνος που περνάμε μπροστά στις οθόνες, είναι περισσότερος από ποτέ, αφού όταν δε δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή, αφιερώνουμε ώρες ολόκληρες στο κινητό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να κουράζονται και να ταλαιπωρούνται από θολή όραση, μυωπία, ξηροφθαλμία και ερεθισμούς. Πρέπει λοιπόν να είστε προσεκτικοί στο χρόνο που περνάτε μπροστά στην οθόνη, να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας συχνά, ώστε να υγραίνονται.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι έχει αμέτρητες βλαβερές συνέπειες για την υγεία, οι οποίες περιλαμβάνουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην όραση. Πιο συγκεκριμένα, οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις, όπως είναι ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια και άλλα. Επιπλέον, το κάπνισμα δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τον ίδιο τον καπνιστή, αλλά, σε περίπτωση που πρόκειται για εγκυμονούσα γυναίκα που καπνίζει, και το ίδιο το έμβρυο!

Ανεπαρκής προστασία από τον ήλιο

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για την υγεία των ματιών. Η έκθεση στον ήλιο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, οι κακοήθεις όγκοι στα βλέφαρα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και αλλοιώσεις του επιπεφυκότα, όπως το στεάτιο και το πτερύγιο. Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB είναι απαραίτητο, τόσο τις μέρες με ηλιοφάνεια, όσο και τις μέρες με συννεφιά.

Έλλειψη σωματικής άσκησης

Η σωματική άσκηση έχει αμέτρητα οφέλη στην υγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της υγείας των ματιών. Για την ακρίβεια, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει το ρίσκο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, αλλά και καταρράκτη. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τα οποία σχετίζονται επίσης με προβλήματα στην όραση.

Ποιά είναι τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να λάβετε;

Αν θέλετε να διαφυλάξετε και να ενισχύσετε την υγεία των ματιών σας, καλό είναι να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως:

 

Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό σε οφθαλμικές παθήσεις.
Βάλτε την υγιεινή διατροφή και την άσκηση στη ζωής σας.
Αποκτήστε τη συνήθεια να φοράτε καθημερινά γυαλιά ηλίου, είτε έχει ηλιοφάνεια, είτε συννεφιά.
Κάντε οφθαλμολογικό έλεγχο τακτικά.
Σταματήστε το κάπνισμα.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
Ακολουθείτε πιστά τους κανόνες υγιεινής.
Κάντε συχνά διαλείμματα όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

Γνωρίζοντας τους κινδύνους που απειλούν την όρασή σας και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας αποτελεσματικά και να βελτιώσετε την όρασή σας. Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X