Τι θα συνέβαινε αν το 43% ίσχυε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (26/4)

Τι θα συνέβαινε αν το 43% ίσχυε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προχθές στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ν’ αλλάξει τον εκλογικό Νόμο για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού θεσπίζοντας ένα χαμηλότερο όριο του 50% +1 για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, καταργώντας έτσι τη δεύτερη Κυριακή.

Το όριο αυτό θα κυμαίνεται από 42 έως 44%, κάτι που σημαίνει πως όποιος υποψήφιος το πιάσει ή και το ξεπεράσει θα εκλέγεται, χωρίς να χρειάζεται και δεύτερη προσπάθεια (Κυριακή).

Με δεδομένο πως στις αλλαγές θα προβλέπεται οι πολίτες να έχουν και τη δυνατότητα της δεύτερης επιλογής, δηλαδή, να μπορούν να ψηφίσουν και ένα ακόμα δημοτικό συνδυασμό και με την 2η αυτή επιλογή να προστίθεται στις ψήφους που συγκέντρωσε ο πρώτος και ο δεύτερος στην κατάταξη, θα είναι εφικτή η συγκέντρωση του κρίσιμου ποσοστού και άρα η εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

(σ. σ. η λογική λέει, και υποθέτουμε εμείς, πως στους δύο πρώτους συνδυασμούς θα προστίθενται οι δεύτερες επιλογές που τους αφορούν. Δηλαδή, στον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσαν ως πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, θα προστίθεται και ο αριθμός όσων συγκέντρωσαν σαν δεύτερη επιλογή.

Μοιάζει με σπαζοκεφαλιά και είναι, αλλά ο κ. Υπουργός αισιοδοξεί πως μέχρι το 2028 που θα γίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές θα καταφέρουμε να την έχουμε κατανοήσει…)

***

Αναμένοντας, λοιπόν, την ολοκλήρωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης ας δούμε τι θα συνέβαινε στην περιοχή μας αν το 43% ίσχυε στις δημοτικές και περιφερειακές του 2023.

Στο Δήμο Εορδαίας δεν θα είχαμε καμιά απολύτως διαφορά καθώς υπήρχαν δύο μόνο συνδυασμοί και η εκλογή κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή, με το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Πλακεντά να συγκεντρώνει 86,45% και φυσικά να εκλέγεται.

***

Ούτε στους άλλους τρεις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης θα υπήρχε κάποια διαφορά καθώς και εκεί είχαμε εκλογή από την πρώτη Κυριακή αφού οι σημερινοί Δήμαρχοι ξεπέρασαν το 50%.

Στο Βελβεντό ο κ. Εμ. Στεργίου πήρε 60,03%, στο Βόιο ο κ. Χ. Ζευκλής πήρε 73,63% και στα Σέρβια ο κ. Χρ. Ελευθερίου 50,22% και εξελέγησαν χωρίς να χρειαστεί και δεύτερος γύρος.

***

Διαφορά, όμως, ίσως να υπήρχε στο Δήμο Κοζάνης αλλά και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο Δήμο Κοζάνης, την πρώτη Κυριακή ο τότε Δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας πήρε 13.933 ψήφους και ποσοστό 36,57%.

Ο νικητής της δεύτερης Κυριακής και σημερινός Δήμαρχος, ο κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης, συγκέντρωσε 10.011 ψήφους και ποσοστό 26,27%.

Αν η αναλογία σε ψήφους που ίσχυσε για την πρώτη επιλογή ίσχυε και για τη δεύτερη επιλογή, τότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Μαλούτας να είχε καταφέρει να φτάσει αυτός στο πολυπόθητο 43% και να εξασφαλίσει έτσι την επανεκλογή του!

Εκτός και αν οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούσαν ως δεύτερη επιλογή τους τον κ. Κοκκαλιάρη, οπότε θα είχαμε από την πρώτη Κυριακή ανατροπή του αποτελέσματος και εκλογή του.

***

Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση η διαφορά που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο ανάμεσα στους δύο πρώτους ήταν, σχετικά, μικρή, με βάση πάντα το εύρος του εκλογικού σώματος.

Εκεί, την πρώτη Κυριακή ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Αμανατίδης συγκέντρωσε 59.601 ψήφους και ποσοστό 35,61%.

Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης πήρε 57.251 ψήφους και ποσοστό 34,20%.

***

Αυτή η μικρή διαφορά, κατά τη γνώμη μας, οδηγεί στην εκτίμηση πως και οι δύο, ο κ. Αμανατίδης και ο κ. Κασαπίδης, είχαν τις ίδιες, περίπου, πιθανότητες να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

Τα πάντα θα εξαρτιόταν από το πόσες δεύτερες επιλογές θα είχε συγκεντρώσει ο καθένας τους.

***

Συμπέρασμα;

Το 43% αν εφαρμόζονταν το 2023 μόνο σε δύο περιπτώσεις, ίσως άλλαζε το σκηνικό.

Στο Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ή μπορεί και να μην τις άλλαζε και να είχαμε από την πρώτη Κυριακή το αποτέλεσμα που βγήκε τη δεύτερη.

Όλα αυτά, φυσικά, είναι απλώς υποθέσεις και τα γεγονότα είναι εκείνα που μετράνε.

 

 

Ένοπλες Δυνάμεις: Αλλάζουν όλα στην εφεδρεία, στόχος να δημιουργηθεί ισχυρή δύναμη 150.000 εκπαιδευμένων

Ριζικές αλλαγές στον θεσμό της Εφεδρείας των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισχυρή αριθμητικά δύναμη 150.000 ενεργών

Read More »
X