Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου, αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα της τηλεθέρμανσης.
Τι είπε;
Πως στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στους τρεις Δήμους, Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης, το Υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ, τρεις είναι οι βασικές εκκρεμότητες.
Ο καθορισμός της τιμής της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας από τη ΣΗΘΥΑ καθώς αυτή θα επηρεάσει καθοριστικά την τιμή στην οποία θα προσφέρεται η τηλεθέρμανση στους καταναλωτές.
Η αντιμετώπιση των χρεών των σημερινών Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ.
Το από πού και πώς θα καλυφθεί το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι Δημοτικές επιχειρήσεις για τα έργα που είναι απαραίτητα προκειμένου να συνδεθούν με τη ΣΗΘΥΑ.
***
Όλα όσα ανέφερε ο κ. Κοκκαλιάρης είναι γνωστά και έχουν αναφερθεί πολλές φορές.
Έχει αναφερθεί πως υπάρχει ο κίνδυνος της εκτόξευσης της τιμής της τηλεθέρμανσης.
Έχει αναφερθεί πως πρέπει να βρεθεί τρόπος για να τακτοποιηθεί το θέμα των χρεών των Δημοτικών επιχειρήσεων.
Έχει αναφερθεί πως δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το κόστος της σύνδεσης τους με τη ΣΗΘΥΑ οι Δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς δεν είναι κάτι που αυτές προκάλεσαν ή επιδίωξαν.
***
Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, είναι γνωστά και αποτελούν τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση των τριών μερών( Δήμων- Υπουργείου- ΔΕΗ).
Το ερώτημα όμως που παραμένει ακόμα αναπάντητο είναι, τελικά τι θα γίνει με όλα αυτά.
Γιατί κάθε φορά που γίνεται μια συνάντηση μπαίνουν και ξαναμπαίνουν από τους Δημάρχους και καλά κάνουν.
Προς το παρόν όμως εκείνες που αναζητούνται, καθώς λείπουν, είναι οι λύσεις!
Ο χρόνος πάντως περνά, μπαίνουμε στον Ιούλιο, και υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε και πάλι στη νέα χειμερινή περίοδο αναζητώντας αυτές τις λύσεις που είναι απαραίτητες για να υπάρξει συμφωνία.
***
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Κοζάνης είπε και κάτι άλλο.
Πως στη συνάντηση τους στο Υπουργείο Ενέργειας, ο Υπουργός κ. Σκυλακάκης έδωσε και πάλι τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την τηλεθέρμανση Κοζάνης, δέσμευση που έχει επαναλάβει αρκετές φορές και η Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ωραία όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με το σχέδιο της ΔΕΗ που επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά και προβλέπει πως θα κλείσει οριστικά, το 2026, τις λιγνιτικές Μονάδες της, μεταξύ των οποίων και αυτές του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου απ’ τις οποίες τροφοδοτείται η τηλεθέρμανση Κοζάνης;
Καλές οι όποιες δεσμεύσεις, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το 2026 δεν απέχει και πολύ από το σήμερα και η εναλλακτική λύση τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης δεν έχει προχωρήσει, όπως, τουλάχιστον, προέβλεπαν προηγούμενα χρονοδιαγράμματα.
Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας V;
Προχθές, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η Διοίκηση της ανακοίνωσε και πάλι το κλείσιμο των λιγνιτικών της Μονάδων.
Στο θέμα αναφέρεται χθεσινό ρεπορτάζ του newsit.gr, το οποίο υπογράφει ο Χάρης Αποσπόρης και έχει τίτλο «Τέλος στο λιγνίτη δίνει η ΔΕΗ από το 2026 – Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5».
***
Το ρεπορτάζ δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες στο θέμα αυτό, αλλά αναφέρει ότι: «Η ΔΕΗ σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής που παρουσίασε χθες (27.6.2024) στη γενική συνέλευση η διοίκηση.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπήκε μόλις το τελευταίο έτος σε δοκιμαστική λειτουργία.
Προ ημερών ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η μονάδα θα αλλάξει καύσιμο ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον, για παράδειγμα ως μονάδα φυσικού αερίου.
Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει σήμερα το τι θα συμβεί με αυτή την επένδυση, η οποία ήταν της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις.»
***
Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα για το κλείσιμο των λιγνιτικών Μονάδων δεν συνιστούν είδηση με την έννοια πως είναι γνωστά εδώ και καιρό και λέγονται συχνά πυκνά.
Υπάρχει όμως μια αναφορά που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί τον εύλογο προβληματισμό.
Είναι δυνατόν σε ό,τι αφορά τη νέα Μονάδα της Πτολεμαΐδας να μην υπάρχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης της και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ να παραμένει ακόμα άγνωστο «…το τι θα συμβεί με αυτή την επένδυση, η οποία ήταν της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις.»;

X