Τηλεθέρμανση: Περιμένοντας την τροπολογία! – Τα χρέη προς τη ΔΕΗ και η λύση – Ο ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ σχολιάζει (11/10)

Ο τίτλος του χθεσινού πρώτου θέματος του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, «Με τροπολογία στη Βουλή η κατοχύρωση της συμφωνίας για την Τηλεθέρμανση- Ανοιχτό παράθυρο για βελτίωση των τελικών όρων άφησαν στους Βουλευτές οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού- Αυξήσεις στα τιμολόγια από τη φετινή θερμική περίοδο», πιστεύουμε πως τα λέει όλα για το πολύπαθο θέμα της τηλεθέρμανσης.
1ον: Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσω τροπολογίας στη Βουλή την οποία προφανώς θα καταθέσει το Υπουργείο Ενέργειας, δηλαδή η Κυβέρνηση.

Άρα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης

2ον: Οι κυβερνητικοί βουλευτές κύριοι Στάθης Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος που επισκέφτηκαν προχθές το Μαξίμου και είχαν σύσκεψη με συνεργάτες του Πρωθυπουργού είδαν «ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις».

Αρκεί βεβαίως να μην κλείσει αυτό το παράθυρο!

3ον: Οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θ’ αργήσουν ούτε μια μέρα αλλά θα κάνουν την εμφάνιση τους πολύ σύντομα, με τον πρώτο λογαριασμό που θα μας έρθει μαζί με τα πρώτα καλά κρύα.

Οι αυξήσεις όμως θα είναι «ζεστές» όπως κάθε αύξηση που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε ως καταναλωτές.

***

Καλά όλα αυτά, ωστόσο προκύπτουν και κάποια ερωτήματα.

1ον: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο παρά ένα, για να μιλάμε πλέον συγκεκριμένα για τροπολογία, που σημαίνει νομοθετική παρέμβαση, μέσω της Βουλής και αυτό δεν συνέβη όλο αυτό το διάστημα των θερινών μηνών, όταν και υπήρχε η άνεση χρόνου;

2ον: Το ανοιχτό παράθυρο για τη βελτίωση των τελικών όρων της συμφωνίας με τη ΔΕΗ (σ. σ. γιατί γι’ αυτήν μιλάμε) πόσο… ανοιχτό θα είναι και, κυρίως, πόσο ευνοϊκό για μας; Και, επίσης, μήπως καθυστέρησε η παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών;

3ον: Μπορεί, επιτέλους, να μας ενημερώσει κάποιος για τί αυξήσεις στα τιμολόγια μιλάμε;

Τα νούμερα πάντως που ακούγονται… ζαλίζουν και αγχώνουν τον κόσμο.

 

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ και η λύση
Στο πρόβλημα των τηλεθερμάνσεων μας αναφέρεται χθεσινό ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr), έχοντας ως τίτλο «ΔΕΗ: Χρέη 125 εκατ. ευρώ από τους δήμους για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και Κοζάνης – Η λύση» και υπότιτλο «Πράσινο φως στην τηλεθέρμανση μόνο αφού διευθετηθούν τα χρέη ύψους 125 εκατ. ευρώ των τηλεθερμάνσεων προς τη ΔΕΗ – Πού εντοπίζεται το πρόβλημα»

 

Ως εδώ, τίποτα το άγνωστο σε μας.

 

***

 

Η ουσία όμως του ρεπορτάζ βρίσκεται στο εσωτερικό του και στα όσα αναφέρει για τα χρέη και τις πιθανές λύσεις, σημειώνοντας ότι:
“…το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με κάποιο …μαγικό τρόπο καθώς το «αγκάθι» αφορά τα τρέχοντα χρέη προς τη ΔΕΗ, ύψους 125 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλουν οι δημοτικές επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ ) και Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) .

 

Το ζητούμενο είναι το ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη, με τις δύο δημοτικές εταιρείες να δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των χρωστούμενων που φτάνουν περίπου στα 105 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΤΗΠ και τα 25 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΥΑΚ.

 

Μοίρασμα του χρέους στα τρία
Έτσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτείνει, σε συμφωνία με τη ΔΕΗ, να συμφωνηθεί ένα ισόποσο μοίρασμα του χρέους μεταξύ των δήμων, του Δημοσίου και της ΔΕΗ, ωστόσο οι δήμαρχοι δεν έχουν ακόμη κάνει δεκτή την πρόταση, συνεχίζοντας ένα σκληρό bras de fer στο παρά πέντε της χειμερινής περιόδου. Μάλιστα, στέλεχος του υπουργείου, επισημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί λύση έως την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει ο γόρδιος δεσμός να λυθεί με κάποια ρύθμιση.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το έχει η Κοζάνη, της οποίας το σύστημα τηλεθέρμανσης είναι το μόνο που εξακολουθεί να βασίζεται στην παραγωγή θερμικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ.

 

Όσο για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τον χειμώνα 2021-2022 (οπότε είχαν αποσυρθεί οι τελευταίες λιγνιτικές μονάδες της Καρδιάς) έως σήμερα, το δίκτυο της ΔΕΤΗΠ βασίζεται στην παραγωγή θερμότητας με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δύο ηλεκτρικών λεβήτων συνολικής ισχύος 80 MWth.”

 

***

 

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Δημάρχων απέναντι στις προτάσεις που τους έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους, το ρεπορτάζ γράφει ότι “οι δημοτικοί άρχοντες της Δυτικής Μακεδονίας δεν συμφωνούν με την πρόταση διαμοιρασμού των 125 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει παράλληλα συμφωνία τόσο για χαμηλότερη τιμολόγηση της θερμικής ενέργειας για τα επόμενα τρία έτη, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή μετά το 2028, όταν υπολογίζεται ότι θα έχουν κατασκευαστεί και θα λειτουργούν η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ αερίου και οι υπόλοιπες υποδομές.”

 

Αυτά, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες εξ Αθηνών, για τις οποίες θα πούμε περισσότερα, και ενδιαφέροντα ελπίζουμε, στο αυριανό μας σημείωμα.

Έρχεται καιρός τύπου «Π» δύο φορές τη νέα εβδομάδα: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Καιρός τύπου «Π» αναμένεται δύο φορές τη νέα εβδομάδα, όπως ενημερώνει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, οι δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές τη νέα εβδομάδα,

Read More »

Θεσσαλονίκη: Οι «Δυτικές Συνοικίες» της πόλης πενθούν τον χαμό του Βασίλη Μαντζουράνη

Την τελευταία του πνοή στον δρόμο άφησε χθες το βράδυ, Σάββατο, ένα από τα μέλη του δημοφιλούς συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες», ο Βασίλης Μαντζουράνης. Ο 53χρονος που μετέφερε τα δύο

Read More »

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Μίλα μου” της Μαρίνας Γιώτη στον Πολυχώρο “Παραμυθέα” την Τετάρτη 20/11

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων διοργανώνει την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Μαρίνας Γιώτη “Μίλα μου”, στον πολυχώρο “Παραμυθέα”, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και καλεί μικρούς και

Read More »
X