Τελικά, δεύτερη θητεία κανείς!

Γράφαμε την περασμένη Τρίτη (10 Οκτωβρίου) δύο μέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές της πρώτης Κυριακής στη Δυτική Μακεδονία: «Το αξιοπερίεργο είναι πως στη Δυτική Μακεδονία από τότε που υπάρχει και λειτουργεί η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για την οποία ψηφίσαμε για πρώτη φορά το 2010, κανείς εκλεγμένος Περιφερειάρχης δεν έκανε δύο συνεχόμενες θητείες!

Πρώτος Περιφερειάρχης είχε αναδειχθεί ο τότε Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής, ο οποίος μετά από μία και μόνη θητεία το 2014 έχασε από τον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.

Μια θητεία μόνο έμεινε και ο κ. Καρυπίδης πριν παραδώσει τη θέση του το 2019 στο σημερινό Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη.»

***

Τελικά, απ’ αυτή την… παράδοση που άρχισε να δημιουργείται, βάση της οποίας όλοι οι περιφερειάρχες κάνουν μια θητεία και αποχωρούν, δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε ο κ. Κασαπίδης!

Κοντολογίς, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε κανένα.

Μέχρι τώρα τουλάχιστον…

 

Η ξεχωριστή περίπτωση του κ. Τζουμερκιώτη στο Δήμο Κοζάνης!

Ως μια ξεχωριστή αλλά και ιδιαίτερη περίπτωση των δημοτικών εκλογών μπορεί να χαρακτηριστεί ένας από τους Αντιδημάρχους Κοζάνης, ο κ. Γρηγόρης Τζουμερκιώτης.

Μέχρι σήμερα αρχής γενομένης από το 2010, σε όποιον δημοτικό συνδυασμό κι αν συμμετείχε, ο ίδιος μπορεί να εκλέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όχι και ο συνδυασμός!

***

Ο κ. Τζουμερκιώτης το 2010 ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό στον οποίο ηγούνταν η κ. Άννα Νανοπούλου, που έχασε στο δεύτερο γύρο από τον τότε Δήμαρχο κ. Λάζαρο Μαλούτα.

Το 2014, μεταπήδησε στο συνδυασμό του κ. Μαλούτα ο οποίος Δήμαρχος ων έχασε στο δεύτερο γύρο από τον κ. Λευτέρη Ιωαννίδη.

***

Το 2019 θα βρει τον κ. Τζουμερκιώτη στο συνδυασμό του κ. Σημανδράκου, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά ο συνδυασμός κατετάγη τέταρτος την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Μαΐου.

Ο κ. Τζουμερκιώτης ανέλαβε κάποια στιγμή μια απ’ τις Αντιδημαρχίες του Δήμου της Κοζάνης στο πλαίσιο της συνεργασίας του συνδυασμού του κ. Σημανδράκου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αποχωρήσει, με το συνδυασμό του κ. Μαλούτα.

Στις τωρινές εκλογές ο κ. Τζουμερκιώτης εντάχθηκε και πάλι στο συνδυασμό της Ενότητας του σημερινού Δημάρχου.

Τα πήγε μάλιστα πολύ καλά αφού την πρώτη Κυριακή κατάφερε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 1.257 σταυρούς προτίμησης και εκλέγεται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

Ωστόσο, τη δεύτερη Κυριακή ο συνδυασμός της Ενότητας δεν τα κατάφερε, ο κ. Μαλούτας έχασε από τον κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη, και έτσι για τέταρτη συνεχόμενη φορά ο κ. Τζουμερκιώτης υπήρξε θεατής στο ίδιο έργο!

Είναι να μην σου τύχει…

 

Τέλος εποχής;

Για ορισμένους, η ήττα του σημερινού Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα από τον κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη, θεωρήθηκε ως έκπληξη.

Για άλλους όμως, κρίθηκε ως προδιαγεγραμμένη καθώς υποστηρίζουν πως υπήρχαν τα σημάδια ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο.

***

Όποιο απ’ τα δυο κι αν ισχύει, η ουσία είναι πως ίσως μιλάμε για το τέλος μιας εποχής!

Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι θα φανεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς όλοι πλέον περιμένουν για να δουν ποια θα είναι η απάντηση σε δύο, καθοριστικά ερωτήματα.

Το πρώτο αφορά το τι θα κάνει απ’ εδώ και πέρα ο σημερινός Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας.

Στην ίδια θέση που βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 15 Οκτωβρίου είχε βρεθεί και το 2014 όταν, ανέλπιστα σχεδόν για όλους, είχε χάσει στο δεύτερο γύρο από τον κ. Λευτέρη Ιωαννίδη.

Τότε, παρέμεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, άσκησε το ρόλο του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 2019 πήρε τη ρεβάνς από τον κ. Ιωαννίδη κερδίζοντας τον τη δεύτερη Κυριακή.

***

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τον ίδιο το συνδυασμό της Ενότητας. Θα συνεχίσει ως έχει, θ’ αλλάξει κάτι;

Πρόκειται για το μακροβιότερο δημοτικό συνδυασμό στη Δυτική Μακεδονία, ή έναν από τους μακροβιότερους, καθώς δημιουργήθηκε το 1990 ως Κοζανίτικη Ενότητα καθώς τότε ο Δήμος περιοριζόταν μόνο στην πόλη της Κοζάνης, με επικεφαλής τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο που διετέλεσε δέκα εννέα (19) χρόνια Δήμαρχος!

Τον αντικατέστησε ο κ. Μαλούτας το 2009, ο οποίος εξελέγη το 2010 και το 2019, κάνοντας δυο ολόκληρες δικές του θητείες.

Η όποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά το συνδυασμό της Ενότητας είναι προφανώς άρρηκτα δεμένη με την απόφαση που θα πάρει ο κ. Μαλούτας για το δικό του μέλλον.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X