4.000 θέσεις εργασίας οφείλουν να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις που θα εγκριθούν στα προγράμματα του ΔΑΜ που αυτή τη στιγμή αξιολογούνται και των οποίων η ένταξή αναμένεται να ανακοινωθεί. Αυτό ανακοίνωσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα ΔΑΜ Νίκος Παπαθανάσης για τη Δυτική Μακεδονία με αφορμή κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα.

Συζητώντας με παράγοντες της αγοράς, μπορεί κανένας να διαπιστώσει ότι προσφορά εργασίας δεν υπάρχει. Συνεπώς οι περισσότερες από 2.500-3.000 από τις παραπάνω θέσεις εργασίας που αποτελούν και προϋπόθεση της υλοποίησης των έργων, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν. Αυτό αναδεικνύεται και από τις καθημερινές αναζητήσεις προσωπικού στις οποίες προχωρούν καθημερινά εκατοντάδες εταιρείες της περιοχής μας. Είναι μία μεγάλη συζήτηση (και ίσως δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να γίνει αυτή τη στιγμή) το αν η έλλειψη προσωπικού οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού μετανάστευσε, ή στο αν το λιγοστό προσωπικό που έχει μείνει έχει απορροφηθεί, όπως αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των δεικτών της ανεργίας.

Η συζήτηση που πρέπει τώρα να γίνει, είναι το τι θα συμβεί αν αυτές οι εταιρείες που θα εγκριθούν στα προγράμματα, δεν καταφέρνουν να βρουν το απαιτούμενο προσωπικό. Σύμφωνα με τους γνώστες της επιχειρηματικής πραγματικότητας, τα επενδυτικά αυτά σχέδια μπορεί να κινδυνεύσουν είτε με ποινές (όπως πρόστιμα), είτε ακόμα και με απεντάξεις. Δηλαδή κινδυνεύουν ακόμα και με το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν.

Προς το παρόν αυτά όλα μπορεί να φαίνονται τραβηγμένα, και σίγουρα δεν είναι ακόμα ορατά στο ευρύ κοινό. Όμως είναι πολλοί οι συμπολίτες μας μικροεπαγγελματίες που θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, και έχουν ήδη αντιληφθεί πως θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Τέλος, είναι πλέον ορατός ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους – ειδικά στον τεχνικό κλάδο αλλά και αλλού -, ο οποίος εμμέσως έχει προκαλέσει την αύξηση των αποδοχών. Οι επιχειρήσεις πλέον μπορούν να κάνουν οικονομικές προτάσεις σε εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων με σκοπό να τους εντάξουν στο δυναμικό τους. Πολλοί εργοδότες δε, φοβούνται πως αν τελικά υλοποιηθούν μία ή δύο από τις μεγάλες επενδύσεις, μια μεγάλης κλίμακας εταιρεία που θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει ένα πιο ελκυστικό πακέτο αποδοχών, θα μπορούσε να πάρει μεγάλο αριθμό στελεχών από τις τοπικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσει οριζόντιο πρόβλημα στην υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα.

X