Για θετικές εξελίξεις σχετικά με τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού και την οδική διασύνδεση, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη διαδικασία λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.

Το θετικό νέο είναι η οριστική λύση για τη χάραξη της οδικής σύνδεσης περίπου 2,5χλμ. από το Λαιμό προς τη συνοριακή διάβαση, ζήτημα το οποίο πέρασε από 1000 κύματα καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από ιδιώτες, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Είναι γνωστό πως η Πρέσπα διαθέτει ιδιαίτερη πανίδα και έχει προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές καθυστερήσεις ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση, κάτι που όπως όλα δείχνουν οριστικοποιήθηκε.

Μάλιστα όταν θα γίνει η προσέγγιση των χρημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή του δρόμου, η Περιφέρεια θα καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης σε πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά και τη δέσμευση του Αν. Υπουργού, Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή.

Από εκεί και πέρα ολοκληρώνονται οι μελέτες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το στέγαστρο, ώστε ο φάκελος να είναι έτοιμος στα τέλη Ιουνίου και να υποβληθεί στο Interreg με το Μάιο να φαίνεται πως είναι ο μήνας όπου θα εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Ένα έργο με προϋπολογισμό 5,7εκ. ευρώ(χωρίς την οδική σύνδεση) το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση των Πρεσπών και την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, διεμήνυσε πως το επόμενο βήμα είναι η οικιστική αναβάθμιση του Λαιμού και του Αγίου Γερμανού Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου στο τέλος του έτους θα έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα τρέχει παράλληλα με την κατασκευή του δρόμου.

 

 

X