Σ. Σιαμπανόπουλος: «Ανάσα» για τις επιχειρήσεις η παράταση των προγραμμάτων ενίσχυσης της Περιφέρειας

Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Σιδέρη Σιαμπανόπουλο – Οικονομολόγο και Στέλεχος της Επιλογιστικής και συζήτησαν για τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα για επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Εστιάζοντας κυρίως στα Προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τους διακριτούς τίτλους «Επιχειρηματική Εκκίνηση» και «Επιχειρηματική Ανάκαμψη» του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027» , ανέφερε ότι η παράταση για τις αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου δίνει ανάσα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, καθώς τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τη χρηματοδοτική τους κάλυψη και να «δείξουνε» περισσότερα χρήματα στο επενδυτικό τους σχέδιο επειδή οι τράπεζες έχουν περισσότερο χρόνο για να δώσουνε προθέσεις δανεισμού και να εγκρίνουν τα δάνεια των συμμετεχόντων. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις παίρνουν περισσότερα μόρια και να πάρουν τη μέγιστη βαθμολογία.

Η παράταση που δόθηκε θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα για να επιτρέψει στους επιχειρηματίες να κάνουν σωστότερα τον προγραμματισμό τους και να καταθέσουν τα σχέδιά τους στο πρόγραμμα, ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον μεταποιητικό κλάδο και την εστίαση, με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, αποκλεισμοί όπως αυτοί του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, προκαλούν διαχρονικά παράπονα. Επιπλέον, η αυστηρή προϋπόθεση για τις νέες επιχειρήσεις —το 51% να ανήκει σε μη επιχειρηματία του 2023— δυσκολεύει την πραγματική ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

 

Ο κ. Σιαμπανόπουλος αναφέρθηκε και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και αφορά μεγαλύτερες, πιο ώριμες επενδύσεις με έμφαση στη μεταποίηση (εκτός γεωργικών προϊόντων) και στην εφοδιαστική αλυσίδα.  Για να κατατεθεί φάκελος από μια επιχείρηση χρειάζεται να έχει γίνει το οικονομοτεχνικό πλαίσιο και ο προϋπολογισμός και να έχει βρεθεί και ο χώρος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, παραμένει η εξεύρεση χώρων και κατάλληλων υποδομών, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία που δεν διαθέτει οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

Παρά τις δυσκολίες, η περιοχή παραμένει ελκυστική λόγω των υψηλών ποσοστών επιδότησης, φτάνοντας έως και το 75% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το 70% για τις μικρομεσαίες και το 60% για τις μεγάλες, γεγονός που την καθιστά στρατηγικό σημείο για νέες εγκαταστάσεις. Το ζητούμενο, όπως υπογράμμισε, είναι η περιφέρεια να κινηθεί πιο ενεργά για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνονται.

 

Μ.Β.

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Εντυπωσιακή παρουσία με το εφηβικό χορευτικό στο «Γρεβενών Γεύσεις» (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας συμμετείχε δυναμικά στο 6ο φεστιβάλ τοπικών προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις». Το εφηβικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, κερδίζοντας τις

Read More »

Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει – Και αυτό δεν είναι υπόσχεση, είναι πραγματικότητα – Γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική περιφέρεια στη σύγχρονη ιστορία της. Για δεκαετίες,

Read More »
X