Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τηλεφωνικά στο True Story Radio  τον Σταύρο Πασπάλη, Δάσκαλο και Κάτοικο Νυρεμβέργης από το 2000-2003.

Ο νόμος του έδινε το δικαίωμα να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές του 2002 να ψηφίσει για δήμο και δημοτικούς συμβούλους στη Νυρεμβέργη, με τον ίδιο να προσθέτει με νόημα πως πολλές φορές ένας ετεροδημότης να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα και αυτή η αντίληψη είναι «fake».

Το μεν ψηφοδέλτιο που είναι στα Γερμανικά είναι τόσο μεγάλο που μόνο σε Α3 διάσταση μπορεί κανείς να το δει. Ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο στήνεται ως ιδιότητα στη Γερμανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Στο ψηφοδέλτιο μιας πόλης σαν την Εορδαία, μπαίνουν όλες οι παράταξης σε παράταξη και όλες πρόσκεινται σε μια κομματική παράταξη. Επίσης εκεί οι υποψήφιοι σύμβουλοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό των εδρών. Σε αντιστοιχία με την Εορδαία, αντί για 68 είναι 29 σταυρούς και μπορούσε κανείς να βάζει μέχρι 29 αριθμούς (όχι σταυρούς), με τον υποψήφιο να μπορούσε να βάλει τρείς σταυρούς σε έναν υποψήφιο, αλλά στο σύνολο να μην υπερβαίνει τους 29 (κατ’ αντιστοιχία). Επίσης αν κάποιος επιλέξει μόνο μια παράταξη, βάζει ένα Χ στην παράταξη και δίνει σταυρό σε κάθε έναν από τον εκεί παράταξη. Επίσης αν δεν επιλέξει παράταξη, μπορεί να βάλει διάσπαρτους ψήφους σε διάφορες παρατάξεις. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύεται ότι μπορούν να αναδειχθούν υποψήφιοι και από άλλες παρατάξεις. «Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η πόλωση», εκτιμάει ο ίδιος. Αντίστοιχα ο δήμαρχος εκλέγεται από τον αριθμό των συμβούλων, σημειώνει.

Επίσης, στις εκεί εκλογές αναγράφεται η επαγγελματική ιδιότητα επακριβώς και με τι ασχολείται ο καθένας, πληροφορίες που δηλώνονται στα ψηφοδέλτια (ακόμη και αν κάποιος είναι άνεργος αλλά έχει μια τέχνη). Ακόμη, ο καθένας δικαιούται ένα και μόνο ψηφοδέλτιο και τα ψηφοδέλτια είναι τόσα στον αριθμό όσοι και είναι οι ψηφοφόροι.

Ερωτηθείς για τον Κ. Ιωαννίδη (viral υποψήφιο), τόνισε πως έκανε μέσα από το video του έκανε γνωστούς όρους όπως την απολιγνιτοποίηση, με τον κ. Πασπάλη να εξαίρει και την θεατρική του ιδιότητα μέσα από τη θεατρική του ομάδα.

Τέλος, ρωτήθηκε για τη μεγάλη απροθυμία των ανθρώπων να συμμετέχουν στα κοινά, με τις εκλογές στη Δ. Μακεδονία να κλείνουν από τον πρώτο γύρο καθώς δεν δόθηκε πραγματική πολιτική μάχη, ο ίδιος τόνισε πως αποθαρρύνονται κάποιοι λόγω καιροσκόπων, θέτοντας και ζήτημα πολιτικής χειραγώγησης αλλά και το φαινόμενο μη εκλογής άξιων ανθρώπων καθώς «το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά».

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X