Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Σάκη Μάστορα, Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και συγκεκριμένα για το θέμα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Η επιτροπή διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, παρέδωσε τα αποτελέσματα στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και από εδώ και πέρα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και το ΔΣ αναλαμβάνουν δράση. Τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η διαδικασία ένταξης των νέων εργαζομένων στον κανονισμό της επιχείρησης, το μισθολογικό και τα εργασιακά δικαιώματα των νέων εργαζομένων και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Στο προκείμενο, υπάρχει μια διαφωνία με τη διοίκηση για την αύξηση του μισθού για την επόμενη 3ετία, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται το πρώτο προσχέδιο της ΔΕΗ με τα συνδικάτα και τη ΓΕΝΟΠ να το μελετήσουν και επί των παρατηρήσεων που θα γίνουν το προεδρείο θα κάνει συνάντηση με τον πρόεδρο για την υπογραφή της ΣΣΕ, με τον κ. Μάστορα να λέει πως υπάρχει χρόνος και δεν υπάρχει βιασύνη.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Στάσση για την 5η μονάδα και το 2026 και τι προβλέπεται να γίνει μετά το ’26 για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και τις σκέψεις μετατροπής της μονάδας για να καίει άλλο καύσιμο, ο κ. Μάστορας απάντησε, αρχικά, πως:

«Η ΔΕΗ δεν έχει καμία υποχρέωση να έχει την ευθύνη παροχής ρεύματος στην πατρίδα μόνη της και λειτουργεί με άκρως οικονομικά κριτήρια, κάνοντας ό,τι την βολεύει. Οι δηλώσεις που κάνει ένας πρόεδρος μιας επιχείρησης αφορά μόνο την απολογία του στους μετόχους του. Εφόσον ο λιγνίτης δεν έχει κέρδη, η επιχείρηση θα κάνει ότι μπορεί να το αποτινάξει από πάνω της και αυτό το ξέραμε, το βλέπαμε, το περιμέναμε. Η επιχείρηση μεσουρανεί χρηματιστηριακά. Η επιχείρηση έχει πει ότι δεν έχει κανένα λόγο κανένας εργαζόμενους να φοβάται για τίποτα. Δεν μιλάμε για απολύσεις. Κάναμε ενέργειες από τις προηγούμενες ΣΣΕ για να καλύψουμε μια τέτοια πιθανότητα και η νέα σύμβαση είναι στο ίδιο πνεύμα. Θα βρεθούν οι τρόπο, ώστε οι συνάδελφοι που θα παραμείνουν πίσω και δεν έχουν δικαίωμα για σύνταξη, 500 πάνω κάτω, οι οποίοι δεν θα μπορούν να φύγουν, να έχουν ένα αντικείμενο εργασίας. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους πολίτες και την τηλεθέρμανση», είπε με νόημα.

Ερωτηθείς για το μέλλον των εργαζομένων απάντησε πως στην περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι αλλού θα το κάνουν καθώς είναι «μονόδρομος», συμπληρώνοντας: «Το τι θα συμβεί μετά το ‘26 δεν το ξέρει κανείς. Ούτε η ΔΕΗ. Ψάχνουμε τα αντικείμενα εργασίας των εργαζομένων. Ως συνδικάτο, ως ΓΕΝΟΠ, λέμε να μας εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάστορας, λέγοντας πως «αν θα κλείσει τότε η 5η μονάδα θα το αποφασίσει η ΡΑΕ και η ΑΔΜΗΕ».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X