Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Σάκη Μάστορα , Γραμματέα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, ο οποίος και μίλησε για το αναθεωρημένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως πρόκειται περί «τραγικού λάθους» και τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί αυτό το ΕΣΕΚ, που θα συζητηθεί τον Ιούνιο του ’24 στην Ευρώπη να τονίζει ότι οι μονάδες θα κλείσουν το τέλος του ‘23. Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου έχουν να απολογηθούν και να απαντήσουν. Το συνδικάτο έκανε τις κινήσεις που πρέπει ώστε οι υπεύθυνοι να δώσουν διευκρινήσεις και εφιστούμε την προσοχή στους τοπικούς άρχοντες για το πώς θα πάει η περιοχή από εδώ και πέρα, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς ζητούμε από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και επί τέλους να μας πουν αυτοί σε συνεργασία με την πολιτεία, τι σκοπεύουν να κάνουν για την κοινωνία».

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι ως προς την κατ’ εξαίρεση παράταση λειτουργία των μονάδων, ο κ. Μάστορας επανέλαβε ότι με υπουργικές αποφάσεις είναι εξασφαλισμένα ως τα τέλη του ’25 η λειτουργία των σταθμών ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 1,2,3,4,5. Τέλη του 25 τελειώνουν οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν ξανα- ανανεώνονται. Η ΔΕΗ θα πρέπει να πάρει απόφαση βάση των οδηγιών του ΑΔΜΗΕ και θα πει τι θα κάνει μέχρι τέλος του χρόνου τι θα κάνει με τις μονάδες. Μέχρι τότε έχει διασφαλιστεί η λειτουργία τους. Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος μονάδων. Ας δώσουν οι κυβερνητικοί απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου, γιατί γράφουν βλακείες στο έγγραφο, μιας και το έγγραφο θα συζητηθεί το ’24!».

Επίσης, τόνισε ότι το ΕΣΕΚ είναι έγγραφο κατεύθυνσης και αλλάζει σύμφωνα με τα δεδομένα, με τον κ. Μάστορα να τονίζει πως είναι σε διαδικασία συνεννόησης με τη διοίκηση και το ΥΠΕΝ γιατί αναφέρουν το ’23 ενώ υπάρχει διασφάλιση λειτουργίας ως το ’24.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Σκυλακάκη για την Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Μάστορας απάντησε δεικτικά πως ο κ. Σκυλακάκης σε παλαιότερες δηλώσεις του από την περιοχή είχε πει ο ίδιος ότι «αυτά που λέμε το 2010 θα εφαρμοστούν το 2020 και αν τηρούνταν το χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασιστεί όταν αποφασίστηκε να γίνει, σήμερα θα δούλευε ήδη 5,7,10 χρόνια και θα είχε αποσβέσει την τιμή της. Η μονάδα τώρα αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία. Έχει δίκιο άρα ο κ. Σκυλακάκης. Εμείς εδώ λέμε ότι Μετά Χριστόν προφήτης ίσον γάιδαρος. Προφανώς η επένδυση θεωρείται ασύμφορη, αλλά όταν έγινε δεν ήταν, καθώς έγινε σε αντικατάσταση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας», είπε σε έντονο ύφος. Σχετικά με τον αν το ’28 είναι το ορόσημο για το κλείσιμο της μονάδας, ο κ. Μάστορας απάντησε πως «μένει να αποδειχθεί».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό ώστε να λειτουργήσει στα ορυχεία με δεδομένες και τις εθελούσιες που βγαίνουν, ο κ. Μάστορας απάντησε πως στη ΣΣΕ είναι όρος ότι δεν θα απολυθεί κανείς αν η πολιτεία αποφασίσει να κλείσει τις μονάδες, καθώς υπάρχει υποχρέωση να τους πάει σε χώρους της ΔΕΗ είτε στην περιοχή (υδροηλεκτρικά), σε επίπεδο περιφέρειας, σε γειτονικές περιφέρειες ή ανά την Ελλάδα ή αν δεν μπορούν να πάνε πουθενά, θα τεθεί το άλλο άρθρο της ΣΣΕ ώστε να ενταχθούν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (λ.χ. ένας χειριστής να πάει σε έναν δήμο που χρειάζεται η ειδικότητα). Επίσης προσέθεσε ότι η επόμενη ΣΣΕ που θα υπογραφεί θα συμπεριλάβει τους προηγούμενους όρους. Ακόμη, σημείωσε πως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προτίθεται να κάνει ενέργειες ώστε να μείνουν εργαζόμενοι στην ανεργία, κάτι που διαβεβαιώνουν όλα τα στελέχη διοίκησης της ΔΕΗ, προσέθεσε.

Ακόμη, έθεσε το θέμα λειτουργίας της τηλεθέρμανσης γενικά, τονίζοντας έχει ζητηθεί εδώ και καιρό να βρεθεί εναλλακτική πηγή ενέργειας. Για τον ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδιάς είπε πως αν και θα έπρεπε να λειτουργεί τώρα ξεκινάει, τονίζοντας πως η ΔΕΗ είναι έτοιμοι αν λειτουργήσει να δώσει ενέργεια από άλλα μείγματα καυσίμων.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X