Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Σταύρο Ιντζέ, Χειρουργό Μαστού.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης για τον Καρκίνο του Μαστού, με τον κ. Ιντζέ να τονίζει πως ο φόβος υπάρχει αλλά η ενημέρωση φωτίζει γύρω από την ίαση της νόσου, κάτω από προϋποθέσεις.

Οι έρευνες δείχνουν ότι 1/8 γυναίκες θα τον αντιμετωπίσουν, ενώ αν προληφθεί σε αρχικά στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. «Η ενημέρωση έχει προχωρήσει, αλλά όχι τόσο όσο χρειάζεται. Η μαστεκτομή γίνεται είτε ως αποτέλεσμα καθυστερημένης διάγνωσης είτε αν το απαιτεί η νόσος. Οι γυναίκες σήμερα γνωρίζει τι είναι η μαστογραφία και προσέρχεται με ευλάβεια για να κάνει τον ετήσιο έλεγχο», σημείωσε επίσης κ. Ιντζές.

Στους 100 καρκίνους η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στις 15 περιπτώσεις, σημείωσε και έδωσε πρακτικές συμβουλές.

Η ψηλάφηση καλό θα ήταν να γίνεται μετά τα 18-20 ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τον μαστό της αν κάτι αλλάξει. Οι απεικονίσεις ξεκινούν στα 25 με προληπτικά υπεροχηγραφήματα και από τα 30 ξεκινάει υπεροχογράφημα και κλινική εξέταση. Η πρώτη μαστογραφία συστήνεται στην 5ετία 35-40 ετών και να ακολουθούν από τα 40 και έπειτα προληπτικοί ετήσιοι έλεγχοι.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται καρκίνος του μαστού και σε νεώτερες ηλικίες, ωστόσο ο κ. Ιντζές τονίζει πως επειδή περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία απεικονιστικών ελέγχων νωρίτερα για αυτό και ανιχνεύονται νωρίτερα. Το ρίσκο μεγαλώνει σε ηλικίες 50-65 και ο ίδιος τόνισε πως και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να ελέγχονται.

Ο ετήσιος έλεγχος είναι το ασφαλές διάστημα για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου σε αρχικό στάδιο, με τον ίδιο να σημειώνει πως θα πρέπει να γίνεται και η κλινική εξέταση, αλλά και η αυτοψηλάφηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις θεραπείες και πόσο αυτές επηρεάζουν τη γυναίκα και τέλος, κάλεσε τις γυναίκες να κάνουν τη σωστή «επιλογή ζωής» κάνοντας την μαστογραφία, τον υπέρηχο και την κλινική εξέταση.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X