Ενόψει της Καθαράς Δευτέρας μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε τις πιο νόστιμες και εύκολες λαγάνες ! Φέτος κάντε τη διαφορά και φτιάξετε κι εσείς σπιτική λαγάνα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Φτιάχνουμε λαγάνες για την Καθαρά Δευτέρα!
Servings 2 λαγάνες
Prep Time 30 λεπτά
Cook Time 20 λεπτά
Total Time 50 λεπτά
Ingredients
980 gr αλεύρι σκληρό
13 gr μαγιά ξερή
15 gr αλάτι
115 gr ζάχαρη κρυσταλλική
80 gr ταχίνι
60 ml καλαμποκέλαιο
650 ml νερό χλιαρό
Για να ψεκάσουμε τις λαγάνες
100 gr νερό
10 gr ζάχαρη
Instructions
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και το νερό χλιαρό. Προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψει την μαγιά.
Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα προσθέτου το καλαμποκέλαιο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ & σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί (1 με 2 ώρες)
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα ή σε λαδωμένη επιφάνεια.
Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω – κάτω ένα μπολ με νερό.
Κάνω δαχτυλιές στις λαγάνες ψεκάζω με ζαχαρόνερο ή νερό με μέλι και ρίχνω σουσάμι.
Ψήνω 20-25 λεπτά περίπου και ελέγχω, πάντα ανάλογα τον φούρνο
***Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες.
Βγάζω το μπολ με το νερό από το φούρνο και ψήνω άλλα 15 λεπτά.