Συνταγή για Φασουλονταβά με φασόλια Πρεσπών από την Cantina του protothema.gr

Παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, που αξίζει να θυμηθούμε και να μαγειρέψουμε.

Υλικά

500γρ. φασόλια Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
4 κρεμμύδια, ολόκληρα
2 πράσα
2 καρότα
150γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές, από βάζο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κoυτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια και μπόλικο νερό. Τα βράζετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να σπάσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό που έβρασαν.

Βήμα 2

Κόβετε τα πράσα και το καρότο σε ροδέλες, τις ψητές πιπεριές και τα υπόλοιπα 2 κρεμμύδια σε κυβάκια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.

Βήμα 3

Σκουπίζετε την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα φασόλια και τη βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε 50ml ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί καλά, σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να χρυσίσουν. Κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη και τις πιπεριές, τα φασόλια και την πάπρικα, ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λεπτά.

Βήμα 4

Προσθέτετε 1 λίτρο από το νερό που έχετε κρατήσει ή όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα φασόλια. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζετε και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον ταβά ή σε γάστρα. Συμπληρώνετε με νερό, αν χρειαστεί, ώστε τα φασόλια να καλύπτονται. Ψήνετε για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά και συμπληρώνετε αν χρειαστεί. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Φωτογραφία – Food Styling: Εύα Μονοχάρη – FunkyCook

πηγή: cantina.protothema.gr

Γύριζαν ερωτική ταινία στη Χαλκιδική, αλλά οι αστυνομικοί τους πέρασαν για μικροπωλητές και τους συνέλαβαν (video)

Απίστευτη υπόθεση! Δύο Αφρικανοί και μία γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε ερημική παραλία της Βορείου Ελλάδος μετά από “παρεξήγηση” των Αρχών που τους πέρασαν για

Read More »

Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ / Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Αυτά είναι τα νέα μέλη (λίστα)

Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) – Η λίστα με τα αποτελέσματα Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα

Read More »

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Οίνου στο Αμύνταιο – Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οινικού χάρτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου, «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27-29 Ιουνίου, στο Αμύνταιο Φλώρινας και

Read More »

Πανεπιστήμια Αριστείας – 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint

Read More »
X