Συνταγή για ριζότο με Κρόκο Κοζάνης από την CANTINA του protothema.gr

Ένα αρωματικό ριζότο με κρόκο Κοζάνης, φτιαγμένο με ρύζι αρμπόριο και χυλωμένο τέλεια μέσα από τη γνωστή διαδικασία του ριζότο, είναι πάντα ένα καλοδεχούμενο πιάτο σε κάθε τραπέζι κι έχει παντού μόνο φίλους.

Υλικά

½ κουτ. γλυκού κρόκο Κοζάνης, σε ίνες
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. ρύζι αρμπόριο
1.500 ml ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή ψυγείου, καυτό
75 ml λευκό ξηρό κρασί
75 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
4 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε ένα σφηνάκι με βραστό νερό για να βγάλει τα αρώματα και το χρώμα του. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 με 4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει, ανακατεύοντας συχνά. Στο τελευταίο λεπτό σοταρίσματος ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύοντας για μισό λεπτό.

Βήμα 2

Προσθέτουμε μια κουτάλα της σούπας καυτό ζωμό, ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό. Προσθέτουμε άλλη μια κουτάλα ζωμού και αφήνουμε να απορροφηθεί. Όσο περνά η ώρα τόσο το ρύζι θα βγάζει το άμυλό του και θα χυλώνει σιγά-σιγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ποτήρι με το λευκό κρασί προσθέτοντας άλλη μία κουτάλα ζωμού. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα το σαφράν με το νερό του, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό αφήνοντας να απορροφηθεί. Αν στη διάρκεια της διαδικασίας τελειώσει ο ζωμός, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Κρατάμε μία κουτάλα ζωμό για το τέλος.

Βήμα 3

Όταν το ρύζι χυλώσει ωραία αλλά κρατάει λίγο στο δόντι αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τελευταία κουτάλα καυτού ζωμού. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε μέσα την παρμεζάνα και ανακατεύουμε διαρκώς. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σχοινόπρασο και σερβίρουμε αμέσως.

πηγή: cantina.protothema.gr

Συνδικαλιστές έτοιμοι για… αγώνες και μετάλλια – Να καθιερωθεί κόμιστρο με βάση το… αλκοτέστ! – O Ανεμοδείκτης σχολιάζει (9/5)

Το ενδιαφέρον όλων των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών βαρέων αθλημάτων της χώρας προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν προχθές κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου

Read More »

Αγιάστηκαν τα οχήματα του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας επ’αφορμή της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου (Φωτορεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου )

Δεκάδες ήταν οι οδηγοί που προσήλθαν με τα οχήματα τους χθες Πέμπτη 8 Μαΐου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας, με αφορμή την εορτή

Read More »
X