Μαθητές και καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας “Αντώνιος Κεραμόπουλλος”, επισκέφθηκαν το Στρασβούργο και το Ευρωκοινοβούλιο, στα πλαίσια του μαθητικού προγράμματος Euroscola. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του Σχολείου τους Μαρία Χαϊτίδου, την Υποδιευθύντρια Κακλείδου Μερσίνα, τις καθηγήτριες Αθανασιάδου Ανατολή και Κακαβούλη Αλεξάνδρα, είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα έδρανα της Ευρωβουλής και να συμμετάσχουν στον διάλογο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος.

Σε σχετική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 3ο ΓΕΛ αναφέρει:

“Με μεγάλη χαρά, χαιρετίσαμε την επίσκεψη των μαθητών μας στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της Euroscola!
Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γνωρίσουν από κοντά το έργο των ευρωβουλευτών και να βιώσουν στην πράξη τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης.
Μέσα από ενημερωτικές παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η οικονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν συνομηλίκους τους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, να ανταλλάξουν απόψεις και να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.
Η Euroscola αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία που διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών, καλλιεργεί το πνεύμα της ενεργούς ιθαγένειας και τους εμπνέει να γίνουν οι μελλοντικοί πολίτες της Ευρώπης.
Ο μαθητής Αναστάσιος Τσίρης σημειώνει: «Θεωρώ ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία όπου μια τέτοια ευκαιρία δεν θα μας ξαναδοθει με αυτόν τον τρόπο. Νιώθω πραγματικά τυχερός που κατάφερα να συμμετέχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να ζήσω μια εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο στη θέση ενός ευρωβουλευτή»

Ο μαθητής Αθανασίου Αγγελής αναφέρει πως «Η Εuroscola ήταν μια τρομερή εμπειρία από την αρχή ως το τέλος της, κάτι μοναδικό, που μας έμαθε πολλά πράγματα και για την ευρωπαϊκή ένωση και τις δράσεις της. Ήταν μια σημαντική μέρα για εμάς και θα μας μείνει αξέχαστη». Η μαθήτρια Στέλλα Πατμάνογλου αναφέρει: «Θεωρώ ότι ήταν μια ευκαιρία που δεν μας δίνεται κάθε μέρα και νιώθω τυχερή που την αξιοποιήσαμε στο έπακρον. Μέσα από το πρόγραμμα αποκτήσαμε ανεκτίμητες αναμνήσεις και εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν μια ζωή . Ενώ ακόμη γνωρίσαμε νέα άτομα, ,νέους πολιτισμούς και απόψεις και μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Η μαθήτρια Ερμιόνη Σημαιοφορίδου τονίζει πως «Ήταν μια πραγματικά μοναδική δράση. Καταφέραμε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να βιώσουμε την εμπειρία του να είσαι ενεργός πολίτης της Ευρώπης, να εκφέρεις την άποψη σου, να επιχειρηματολογείς για αυτήν και με την ψήφο σου να συναποφασίζεις και να θεσπίζεις νόμους για το καλό της Κοινότητας. Είμαι περήφανη που ήμουν και εγώ εκεί! Νιώθω λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσω τις καθηγήτριες μου, κ. Αθανασιάδου Ανατολή, κ. Κακαβούλη, κ. Κακλείδου Μερσίνα και ιδιαίτερα την Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Χαϊτίδου Μαρία, που πρόσθεσαν μια τέτοια εμπειρία στις σχολικές μας αναμνήσεις!».

Εκτός από τους μαθητές/τριές μας η εμπειρία αυτήν ήταν μοναδική και για τις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, η Υποδιευθύντρια. Κακλείδου Μερσίνα τονίζει πως «Η συμμετοχή στη Euroscola δίνει στους νέους την ευκαιρία να βιώσουν τη δημοκρατία στην πράξη, συζητώντας με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Οι εργασίες προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους ενθάρρυναν να σκεφτούν κριτικά, συνειδητοποιώντας τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης. Χαιρόμαστε που ως συνοδοί καθηγητές δημιουργήσαμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους μαθητές μας, ώστε να καλλιεργήσουν δεξιότητες απαραίτητες στον 21ο αιώνα».
Η εκπαιδευτικός Αθανασιάδου Ανατολή αναφέρει πως «Η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η συμμετοχή των μαθητών μας στην άσκηση προσομοίωσης των εργασιών των ευρωβουλευτών δεν ήταν μόνο μια μοναδική εμπειρία και μια ευκαιρία να υψώσουν τη δική τους φωνή απέναντι στα θέματα που απασχολούν τα κράτη- μέλη. Ήταν μια ουσιαστική εμβύθιση στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες που συνεισφέρει στην εξέλιξή τους σε ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες της Ευρώπης. Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, που ήμασταν παρόντες στην ολομέλεια αυτή των νέων, συνοδεύοντας τους μαθητές μας, είμαστε ευγνώμονες για αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε!», ενώ η εκπαιδευτικός Κακαβούλη Αλεξάνδρα αναφέρει πως «Το ταξίδι στο Στρασβούργο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν ένα μαγικό ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης. Μια μοναδική εμπειρία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μία διαδρομή, που σε κάθε βήμα ανακαλύπταμε και πόσο δυνατή μπορεί να γίνει η φωνή ενός απλού πολίτη, μέσα στο ” σπίτι” της Ευρώπης». ”

 

X