Την κατάργηση των Νομικών Προσώπων, από 1/1/2024 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, περνώντας έτσι τις υπηρεσίες του ΟΑΠΝ, της Βιβλιοθήκης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης στο Δήμο.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών, καλούσε τους Δήμους να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες αποφάσεις και να εισηγηθούν ποια Νομικά Πρόσωπα προτείνουν να καταργηθούν, χωρίς μάλιστα να δώσει την παράταση που ζήτησε η ΚΕΔΕ ώστε οι αποφάσεις να παρθούν από τα νέα δημοτικά συμβούλια.

Για την Κοινωφελή Επιχείρηση και τη Βιβλιοθήκη υπήρξαν διφορούμενες γνώμες, με την παράταξη του Χάρη Κουζιάκη μάλιστα να ζητά να μην καταργηθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, προκειμένου να διατηρήσει το κύρος της και να αναδείξει το πλούσιο απόθεμα το οποίο διαθέτει, ενώ για την Κοινωφελής υπήρξαν διάφορες εντάσεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει την ευελιξία της σε κάποια κοινωνικά ζητήματα.

Υπέρ της κατάργησης των τριών Νομικών Προσώπων τάχθηκε και ο νέος Δήμαρχος, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας «ψευτοδίλημμα» τις αποφάσεις των οργάνων καθώς την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από την 1/1/2024 τα τρία Νομικά Πρόσωπα περνούν, στη δικαιοδοσία του Δήμου Κοζάνης και την ευθύνη πλέον θα έχουν αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και όχι τα αυτόνομα Δ.Σ.  όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η απόφαση της κατάργησης και ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων στο Δήμο, είναι η φυσική εξέλιξη πραγμάτων τα οποία συμβαίνουν για χρόνια, καθώς η λειτουργία τους εξαρτάται πλήρως από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Είτε για οικονομικά ζητήματα, είτε για θέματα τεχνικών υπηρεσιών, είτε για χρηματοδοτικά προγράμματα, ο Δήμος Κοζάνης πάντοτε ήταν αυτός που «έβαζε πλάτη», καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα από τους οργανισμούς των Νομικών Προσώπων.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X