Τον εμφανή κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ένα πρόγραμμα ύψους 2,3εκ. ευρώ στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της Αγροδιατροφικής, επιβεβαίωσε η συζήτηση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» απασχολεί έντονα εδώ και αρκετό διάστημα την περιφερειακή αρχή.

Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ/ΠΓΕ) στις ΗΠΑ και τον Καναδά» στο οποίο η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει μετά από υποβολή πρότασης τον Απρίλιο του 2022, με κεντρικό στόχο την αύξηση των εξαγωγών σε ΗΠΑ και Καναδά με ενημέρωση περίπου 450.000 καταναλωτών, στις δύο αυτές χώρες, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες.

Για την υλοποίηση του εν λόγο προγράμματος απαιτείται η Αγροδιατροφική Σύμπραξη να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 445.000 ευρώ ως ιδία συμμετοχή συν άλλες 507.000 ευρώ ως ΦΠΑ, χρήματα που όπως φαίνεται ότι δεν υπάρχουν, ενώ σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη και τον νέο Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής, υπάρχει και ουσιαστική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας μετά από αποχώρηση ιδιωτών.

Στην αρχικό μετοχικό κεφάλαιο η Περιφέρεια εμφανιζόταν με 49% με το υπόλοιπο 51% να ανήκει σε ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αποχωρήσουν με αφορμή και το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δηλώνουν «πως δεν τους αφορά».

Έτσι η Περιφέρεια πλέον δείχνει να κατέχει το 87% της Αγροδιατροφικής, γεγονός που ανεβάζει τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει μέσω ειδικού λογαριασμού, ώστε να καταβάλλονται οι δαπάνες του προγράμματος, λογαριασμός όμως ο οποίος δεν έχει χρήματα, τη στιγμή που ο ανάδοχος του έργου «πιέζει» για την καταβολή χρημάτων για ενέργειες τις οποίες έχει κάνει.

«Το μέλλον της χρηματοδότησης είναι αβέβαιο, μόνο ένας ιδιώτης εξέφρασε το ενδιαφέρον να βάλει χρήματα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής, Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο οποίος έκανε λόγο και για σειρά νομικών κενών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά του ο πρώην Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως πέφτει από τα σύννεφα με αυτά που ακούει και εκδήλωση τη διάθεσή του να συμβάλλει όπου χρειαστεί για να σωθεί το πρόγραμμα:

«Από την πρώτη στιγμή είπα ότι είμαι διαθέσιμος αλλά δεν είχα καμία ενόχληση. Έστω και τώρα περιμένω να με καλέσετε…».

X