Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσωπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας*

Ο Νίκος Σιδηρόπουλος, στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο καλλιτεχνικό σκάκι (Chess Solving). Με 10 χρόνια ενασχόλησης, έχει φτάσει στο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης και θεωρείται ένας από τους πιο σταθερά ανερχόμενους λύτες διεθνώς.

Η πρώτη του επαφή με το άθλημα ήρθε το 2014, όταν συμμετείχε σε διαγωνισμούς που διοργανώνονταν σε διάφορες ελληνικές πόλεις, με στόχο τη διάδοση του solving. «Ως παιδί συμμετείχα και διακρινόμουν σε μαθηματικές ολυμπιάδες, οπότε το καλλιτεχνικό σκάκι ήρθε ως φυσική συνέχεια. Συμμετείχα αρχικά σχεδόν από περιέργεια και στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι ο συνδυασμός της επίλυσης προβλημάτων με τη λογική του σκακιού ταίριαζε απόλυτα στον τρόπο σκέψης μου», αναφέρει.

Τι είναι το καλλιτεχνικό σκάκι

Σε αντίθεση με το κλασικό αγωνιστικό σκάκι, το καλλιτεχνικό σκάκι επικεντρώνεται στην επίλυση σκακιστικών προβλημάτων που δημιουργούνται από ειδικούς συνθέτες. Ο  Νίκος Σιδηρόπουλος εξηγεί ότι υπάρχουν έξι διαφορετικές κατηγορίες προβλημάτων. Κάποιες ακολουθούν τους κλασικούς κανόνες, ενώ άλλες, όπως τα βοηθητικά και τα αντίστροφα προβλήματα, ξεφεύγουν από συμβατικές σκακιστικές θέσεις.

Διακρίσεις για την Ελλάδα

Την μεγαλύτερη του διάκριση σημείωσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης (WCSC), τον Ιούλιο του 2024 στη Jurmala της Λετονίας. Αντιμετωπίζοντας 86 από τους κορυφαίους λύτες του κόσμου, ανάμεσά τους 17 Grandmasters και 14 International Masters, κατέκτησε την 3η θέση, σημειώνοντας την υψηλότερη ατομική επίδοση Έλληνα αθλητή στον θεσμό. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως κορυφαία στιγμή της πορείας του, καθώς ξεπέρασε παίκτες με πολλαπλές διακρίσεις και απέδειξε ότι η Ελλάδα έχει θέση στον παγκόσμιο χάρτη του solving. «Ήταν το πρώτο και μοναδικό μετάλλιο για Έλληνα λύτη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το θεωρώ επιστέγασμα της μακροχρόνιας προσπάθειάς μου και το πρώτο βήμα για να διεκδικήσω τον τίτλο του πρώτου Έλληνα Grandmaster στην ιστορία του αθλήματος», σημειώνει.

Λίγους μήνες αργότερα, στο 18ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ελληνική εθνική ομάδα, με επικεφαλής τον ίδιο, κατέκτησε τη 2η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες και περίπου 100 συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε η καλύτερη θέση που είχε κατακτήσει ποτέ η Ελλάδα σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η 7η, μόλις την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της φετινής επιτυχίας.

Επαγγελματική και αγωνιστική ισορροπία

Στην καθημερινότητά του συνδυάζει την προετοιμασία και τη συμμετοχή σε αγώνες με την εργασία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνει, η εμπειρία από το solving τον έχει βοηθήσει να αναλύει πιο καθαρά και αποτελεσματικά στρατηγικά ζητήματα και να διαχειρίζεται το χρόνο του. Η επίλυση προβλημάτων, η ανάλυση δεδομένων και η στοχευμένη λήψη αποφάσεων είναι δεξιότητες που αξιοποιεί τόσο στο άθλημα όσο και στην επαγγελματική του καθημερινότητα. «Το καλλιτεχνικό σκάκι μου επιτρέπει να συνδυάζω την εργασία μου στο πανεπιστήμιο με την ενασχόληση με το άθλημα. Σε αντίθεση με το κλασικό αγωνιστικό σκάκι, όπου οι επαγγελματίες είναι δύσκολο να ακολουθήσουν παράλληλη καριέρα, το solving δίνει αυτή τη δυνατότητα», προσθέτει.

Το επόμενο στοίχημα

Επόμενος μεγάλος του στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2025 στη Ρουμανία. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απαιτητικό θεσμό, με συμμετοχή κορυφαίων λυτών από όλο τον κόσμο, ενώ η προετοιμασία απαιτεί συνεχή εξάσκηση. «Το όνειρό μου είναι να γίνω ο πρώτος Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο solving. Προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να προπονούμαι και να εξελίσσομαι, ώστε να φτάσω στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τονίζει.

 

Το μέλλον του solving στην Ελλάδα

Παρόλο που το άθλημα παραμένει σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα, ο Νίκος διαπιστώνει θετική εξέλιξη και σταδιακή ανάπτυξη. Εκτιμά ότι η ενίσχυση των δράσεων στο πανεπιστήμιο και η διεξαγωγή ανοιχτών διαγωνισμών είναι οι τρόποι για να προσελκύσουν νέους συμμετέχοντες. Η σταθερή παρουσία του στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης δείχνει πως η συστηματική δουλειά, η αφοσίωση και η αγάπη για το άθλημα μπορούν να φέρουν διακρίσεις και να εμπνεύσουν ακόμη περισσότερους να γνωρίσουν τον κόσμο του καλλιτεχνικού σκακιού.

 

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχαίρει τον Νίκο Σιδηρόπουλο για τις σπουδαίες του διακρίσεις και την εξαιρετική εκπροσώπηση της χώρας. Η επιτυχία του αποτελεί έμπνευση για τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος, αναδεικνύοντας τη σημασία της αφοσίωσης, της προσπάθειας και της διαρκούς επιδίωξης της αριστείας.

 

*Πρόσωπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η θεματική στήλη «Πρόσωπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» δημιουργήθηκε με σκοπό να αναδείξει τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας που ξεχωρίζουν για το έργο, τις επιδόσεις και τη συνεισφορά τους στην ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή. Μέσα από αυτήν τη στήλη δίνεται έμφαση στις ιστορίες ανθρώπων που εμπνέουν με τη δράση και το έργο τους.

 

 

 

Η Νατάσα Δούπκαρη μιλάει για την στοματική μας υγεία: Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε την Νατάσα Δούπκαρη Οδοντίατρο – Χειρουργό Στόματος-Περιοδοντολόγο, μιλώντας με αφορμή την διεθνής ημέρα των ούλων, για την

Read More »

Τα πάντα γύρω από το Δωρεάν Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακού Κινδύνου

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Ζήση Τσολάκη Γενικό Ιατρό, ο οποίος και αναφέρθηκε στο δωρεάν Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και

Read More »
X