Πρόσφατα επέστρεψα από το νησί της Ικαρίας, το οποίο έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Εκεί έχω δικούς μου ανθρώπους, που με φιλοξενούν και με ξεναγούν με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά κυρίως είναι η ψυχική ανάγκη για ηρεμία και χαλάρωση.

Οι άνθρωποι στο νησί έχουν άλλους ρυθμούς, από τους γνωστούς μας. Δε θα τους δεις με ρολόι, με άγχος, με βιασύνη. Αλλιώτικη στάση ζωής. Προσωπικά τους χαίρομαι, τους ασπάζομαι γιατί δεν τρέχουν ποτέ να προλάβουν.

Φιλοσοφία τους είναι το “ΑΡΓΆ ΒΑΔΙΖΩ ΖΩΗ ΚΕΡΔΙΖΩ”. Ενώ εμείς όλοι τρέχουμε να προλάβουμε και κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, με στρες και ανησυχίες.

Θα αναφερθώ σε ένα δικό μου άτομο, που ενώ από το πρωί ξεκίνησε για το γιατρό από τον Εύδηλο για την πρωτεύουσα, τον Άγιο Κήρυκο, στο δρόμο βρήκε καλή παρέα, έφαγαν ήπιαν, πάει ο γιατρός, τον ξέχασε, δε βαριέσαι!!! Η γυναίκα του τον περίμενε να μάθει για την υγεία του. Αργά, αργά το βράδυ επέστρεψε και της εξήγησε ότι πέρασε μια όμορφη μέρα. Ας περιμένει αύριο ο γιατρός είπε.

Έτσι λειτουργούν. Χαλαρά, ήρεμα. Γνωρίζουν ότι το άγχος μικραίνει τη ζωή και κάνουν τα πάντα να τη μακρύνουν. Γι’ αυτό εκεί οι άνθρωποι γηράσκουν ως τα βαθιά τους γηρατειά.

Στοχεύουν όμως στην σωστή διατροφή. Όλοι τους έχουν τον μπαχτσέ, τον κήπο με οικολογικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Δεν κάνουν καταχρήσεις, αποφεύγουν το τσιγάρο, το πιοτό και ό,τι βλάπτει.

Περπατάνε, γυμνάζονται και όταν έρθει η ώρα για τα πανηγύρια του καλοκαιριού, κύρια τον Αύγουστο μήνα όλοι μαζί γλεντάνε, χορεύουν όλους τους χορούς, αλλά πάνω από όλα τον Ικαριώτικο, χαίρεσαι να τους βλέπεις και να χορεύεις μαζί τους χορούς σε πολλούς κύκλους, σαν γαϊτανάκι, πίνοντας το δικό τους κρασί, και τρώγοντας την βραστή ή λεμονάτη γίδα, που αναρριχιέται στα βουνά.

Τα λογής, λογής φαγητά και τα ικαριώτικα πιταράκια, με χόρτα ή τυρί, γοητεύουν το μάτι και ευφραίνουν το στομάχι.

Είναι γελαστοί και χαρούμενοι, επικοινωνιακοί όσο κανείς άλλος λαός. Σε υποδέχονται πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο κι ας μη σε γνωρίζουν. Πολύ εύκολα και γρήγορα νιώθεις φιλικά μαζί τους.

Άλλος λαός. Ξέρει να ζει!!!!!!

Στην ιδιοσυγκρασία τους συντελεί και ο τόπος που ζουν. Γάργαρα θαλασσινά νερά, να τα πιεις στο ποτήρι. Οι ακτές με βότσαλα και χοντρή άμμο, σε καλούν να ξαπλώσεις για να νιώσεις τη θέρμη τους, από τον καυτό ήλιο, αφού πρώτα απολαύσεις το μπάνιο στα κρύα ή στα θερμά ιαματικά, ραδιούχα νερά της, στα Θέρμα, στις σπηλιές.

Άγιος τόπος. Ασκεί γοητεία στον κάθε επισκέπτη.

Πλειάδα χωριών, ακτών και μαγαζιών σε καλούν να επισκεφτείς. Τόσα πολλά και τόσο καλά.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X