Σπάνια περίπτωση η σηψαιμία από στρεπτόκοκκο – Τι να προσέχουν οι γονείς

Σπάνια εξέλιξη της προσβολής από στρεπτόκοκκο, ένα μικρόβιο το οποίο κολλούν σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το περιστατικό του θανάτου από σηψαιμία του 5χρονου κοριτσιού που φοιτούσε στο νηπιαγωγείο της Ευκαρπίας, στη Θεσσαλονίκη.

Δύο γιατροί εξηγούν στη Voria.gr τι προκαλεί ο στρεπτόκοκκος, σε ποια συμπτώματα πρέπει να δίνουν βάση οι γονείς και τι πρέπει να κάνουν για να προλάβουν τυχόν δύσκολη εξέλιξη

«Ο στρεπτόκοκκος πάντα υπήρχε. Είναι το μικρόβιο που κάνει μεταξύ άλλων την αμυγδαλίτιδα. Πολλά παιδάκια σχολικής ηλικίας μπορεί να φορείς χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. Το γιατί σε κάποια παιδιά κάνει μικροβιαιμία που οδηγεί σε τόσο βαριά κατάσταση δεν το γνωρίζουμε. Το ποιος θα κάνει σηψαιμία μπορεί να εξαρτάται από την άμυνα του ατόμου -γιατί και μεγάλοι πέθαναν πριν από δύο – τρία χρόνια- μπορεί και από το στέλεχος του μικροβίου», εξηγεί η Ελίζα Μιχαηλίδου, διευθύντρια ΕΣΥ στη Γ’ Παιδιατρική κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, η οποία ειδικεύεται στην παιδιατρική λοιμωξιολογία.

Η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι και πριν από λίγα χρόνια υπήρξε μία έξαρση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, η οποία πρώτα παρατηρήθηκε στην Αγγλία και μετά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν περίπου 30 κρούσματα σε παιδιά και ενήλικες. Στην περίπτωση των παιδιών, βέβαια, επειδή είναι στο σχολείο και υπάρχει συγχρωτισμός, είναι πιο εύκολη η μετάδοση ειδικά αυτό το διάστημα που είναι η εποχή του.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σηψαιμία επισημαίνει ότι το παιδί μπορεί να έχει πυρετό, μπορεί όμως να μην έχει. «Αλλά αν το παιδί δεν έχει καλή διάθεση, δεν είναι ζωηρό, αν βογκάει, και γενικά έχουν έχουν όψη πάσχοντος, είναι χλωμά και δεν αισθάνονται καλά, γενικά αν οι γονείς βλέπουν μια κλινική εικόνα που δεν είναι το παιδί τους, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε», τονίζει.

Η ίδια υπογραμμίζει πως, παρότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται πιο δύσκολα από ό,τι οι ιοί, οι προληπτικοί κανόνες είναι οι ίδιοι στα κοινά μικρόβια, δηλαδή, καλό πλύσιμο των χεριών και τα παιδιά να μην μοιράζονται ποτήρια, μαχαιροπίρουνα. Για δε την ανίχνευσή του αναφέρει πως, εφόσον είναι στον λαιμό, υπάρχει το strep test που είναι εύκολο και πλέον υπάρχει παντού, ενώ στις διεισδυτικές περιπτώσεις εντοπίζεται στο αίμα.

Εμβόλιο δεν υπάρχει και αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες μόνο για τον group B στρεπτόκοκκο που επηρεάζει τις εγκύους και τα νεογνά, ο οποίος είναι μεν της ίδιας οικογένειας, αλλά πρόκειται για άλλο μικρόβιο.

Τεστ και κλινικές εξετάσεις

«Πρώτον να πούμε ότι κανονικά τα παιδιά δεν κινδυνεύουν με σηψαιμία. Είναι σπάνιο υπό την έννοια ότι όλα τα παιδάκια που πάνε βρεφονηπιακό, παιδικό ή νήπια έχουν περάσει τουλάχιστον μια φορά στρεπτόκοκκο. Αρχικά συνήθως κάθεται στον λαιμό και κάνει τη στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα. Είναι μικρόβιο, δεν είναι ιός και αυτό κάνει τη διαφορά γιατί υπάρχει αντιβιοτικό που δεν θα το δώσω άσκοπα όπως στις ιώσεις. Το αντιβιοτικό αυτό είναι το Amoxil, το οποίο θα το δώσω στο παιδί και αυτό θα γίνει καλά και μετά από 24 ώρες δεν θα μεταδίδει και στους γύρω. Σπανίως κάνει διεισδυτική λοίμωξη που σημαίνει ότι για κάποιο λόγο αυτό το μικρόβιο μπαίνει στην κυκλοφορία και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να σου κάνει σηψαιμία, μπορεί να κάνει πνευμονία ή μηνιγγίτιδα, δηλαδή βαριές λοιμώξεις, οι οποίες είναι και κατακλυσμιαίες άρα μάχεσαι με τον χρόνο», εξηγεί ο παιδίατρος – γιατρός δημόσιας υγείας, Νίκος Καρανταγλής.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, αλλά δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. «Το 2023 μετά τον Covid είχαμε και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα 9 παιδάκια με διεισδυτική νόσο και το 2024 άλλα τρία. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά και εφήβους, οι πιθανότητες είναι μικρές. Πρέπει να δούμε σε μία βάση ώστε να μη χάσει κάποιος το βαρύ περιστατικό, αλλά να μην πανικοβληθεί κιόλας», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρανταγλής επισημαίνει ότι μία από τις ευνοϊκές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι ο κόσμος -και οι γιατροί- εξοικειώθηκαν με τα γρήγορα τεστ και εν προκειμένω τα strep test, τα οποία όμως, τονίζει πρέπει να γίνονται με προσοχή. «Αυτά τα τεστ τα έχουν πάρει και πολλοί γονείς και το κάνουν στο σπίτι. Ενώ το θετικό τεστ το πιστεύεις και ξεκινάς αγωγή, στο αρνητικό δεν είσαι σίγουρος αν έχει γίνει σωστά. Μάλιστα μου έχουν τύχει πολλά περιστατικά να το επαναλαμβάνω και να βγαίνει θετικό. Το strep test πρέπει να το πάρει είτε παιδίατρος, είτε μικροβιολόγος. Να μην βασιστεί κανείς το αρνητικό που πήρε στο σπίτι, γιατί ένα λάθος μπορεί να κοστίσει. Αν λοιπόν το τεστ είναι θετικό το παιδί παίρνει το αντιβιοτικό και γίνεται καλά. Αν το τεστ είναι αρνητικό αλλά δει ο γιατρός -γιατί δεν έχουμε μονάχα τα τεστ αλλά και την κλινική εκτίμηση- ότι το παιδί δεν είναι πολύ καλά, τότε μπορεί να κάνει και επιπλέον εξετάσεις, όπως καλλιέργεια φαρυγγικού που βγαίνει την άλλη μέρα, ενώ μπορεί να ζητήσει και περαιτέρω έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί το οποίο έχει ψηλό πυρετό, πόνο στο λαιμό και είναι κακοδιάθετο πρέπει να πάρει παυσίπονο και να ενημερωθεί ο γιατρός του. Κι αν ο γιατρός του δεν είναι διαθέσιμος, μπορεί να πάει στα επείγοντα, ώστε να προλάβει την εξέλιξη», καταλήγει.

Πηγή: https://www.voria.gr

Εντυπωσιακό βίντεο: Δείτε πώς προχωράει το μεγάλο τούνελ της Κλεισούρας – Στο 40% η πρόοδος

Το έργο θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στον τουρισμό, μειώνοντας τις αποστάσεις και εξασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι για

Read More »

«Το Αμύνταιο δεν αντέχει άλλες απώλειες» – Αντιδράει το Δημοτικό Συμβούλιο στην απομάκρυνση της 106 Μ/Π

Την έντονη αντίθεσή του στην απομάκρυνση της 106 Μοίρας Πυροβολικού από το Στρατόπεδο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ στο Αμύνταιο, για την Κομοτηνή, εξέφρασε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασής

Read More »
X