Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Στεργίου, Στέλεχος Ομίλου Ενεργών Νέων Δ. Μακεδονίας. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 23/2 και ώρα 17.30 – 20.00 στην Κοζάνη και τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας», ενώ θα προηγηθεί πρωινό εργαστήρι για τους δημοσιογράφους.

Η εκδήλωση – ενημέρωση προς τους πολίτες θα γίνει στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Europe Direct Δ. Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Την αποστολή της ΕΕ σήμερα, την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και τις προσδοκίες από την ΕΕ και τέλος την Δίκαιη μετάβαση και τις πράσινες δεξιότητες (με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Μ. Κεφαλογιάννη και Έ. Κουντουρά), καθώς και στελεχών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Πρόκειται για εκδήλωση – ενημέρωση των πολιτών και ο ΟΕΝΕΦ εκτίνεται σε επίπεδο Δ. Μακεδονίας πλέον έχοντας πολλαπλασιαστές σε όλη την περιφέρεια. Ο ρόλος μας είναι συντονιστικός γιατί ως Europe Direct ανήκουμε στην ΕΕ και είμαστε το κανάλι διοχετεύοντας πληροφορίες αλλά και αποτελούμε επίσης την φωνή του πολίτη», τόνισε για την εκδήλωση ο κ. Στεργίου.

Ερωτηθείς για την παρουσία σημαντικών προσώπων στην περιοχή από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο κ. Στεργίου έδωσε ειδικό βάρος στην παρουσία των στελεχών λόγω και της δίκαιης μετάβασης, ενώ αναφέρθηκε και στο εργαστήρι των δημοσιογράφος για το πώς θα πρέπει να γίνεται σωστά ένα ευρωπαϊκό ρεπορτάζ.

Η απογευματινή θα είναι ανοιχτή συζήτηση, παρουσία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και τον Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστα Τσουτσοπλίδη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έχει και η θεματική για τη δίκαιη μετάβαση για τις οποίες θα συζητήσουν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ), η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά (H Αριστερά) με ζωντανή σύνδεση, ο υποδιοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Βασίλης Γεωργιάδης, ο επικεφαλής Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας Κωστής Στεργίου και ο πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, Κώστας Φιλιππίδης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας . Οι δήμοι – περιφέρειες –κοινότητες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο πέρα από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών . είναι η συνολική αναπτυξιακή πολιτική του. Η ΕΕ έχει προσφέρει και θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες, εργαλείων και εκσυγχρονισμού αλλά και προγραμμάτων χρηματοδότησης, προς την αυτοδιοίκηση. Με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αξιοποιούνται κονδύλια αλλά η απορροφητικότητα είναι χαμηλή και μπορούν να γίνουν περισσότερα. Οι εκδηλώσεις αυτές μόνο καλό κάνουν, αφού δίνουν τη δυνατότητα δικτύωσης στελεχών των δήμων με στελέχη της ΕΕ», σημείωσε με έμφαση ο κ. Στεργίου.

Τέλος, ανέφερε πως ο ΟΕΝΕΦ είναι ο μόνος φορέας της περιοχής που συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή ΔΑΜ, κλείνοντας με το σύνθημα «η νέοι μπροστά» και το στόχο να δυναμώσει η φωνή των νέων στην περιοχή (μιας και στην εκδήλωση θα παρίστανται και μαθητές).

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X