Το φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης του π. Ορυχείου της Βεγόρας και η αποκατάστασή του, μέσω της μετατροπής του σε εκτάσεις καλλιέργειας αμπελώνων, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, στη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Το θέμα τέθηκε από την επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιαννιτσοπούλου, η οποία έθεσε ερωτήματα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών, τι περιλαμβάνει η μελέτη και πως θα γίνει το μοίρασμα των εκτάσεων για την καλλιέργεια αμπελιών.
Ο δήμαρχος Γ. Λιάσης απάντησε πως η πρωτοβουλία για το έργο ανήκει στην προηγούμενη δημοτική αρχή και βασίζεται σε μελέτη του Μετσόβειου Πανεπιστημίου, που ορίζει που θα πάνε οι αποθέσεις, πως θα κλείσει η «τρύπα» στο χώρο του π. ορυχείου, πως θα γίνεται η απορροή των υδάτων και τη σκέψη να δημιουργηθεί στο χώρο αμπελώνας 1000 στρεμμάτων, με προοπτική να γίνει ο χώρος τουριστικός και επισκέψιμος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στην πολυπλοκότητα του έργου, την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων σε ένα σύνθετο όπως είπε έργο, για το οποίο δόθηκε παράταση στην προθεσμία κατάθεσης του φακέλου ως τις 28/2/25.
Σημείωσε, μάλιστα, πως θα πρόκειται για μια αποκατάσταση «μοντέλο» για την περιοχή και τη χώρα, τονίζοντας ωστόσο ως το έργο είναι στο ΣΔΑΜ μέχρι το κομμάτι της αποκατάστασης των ορυχείων, ενώ το στοίχημα από εκεί και πέρα θα είναι ως προς τη διαχείριση των εκτάσεων ώστε να μην προκύψουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, με ενεργή την πιθανότητα σύστασης φορέα διαχείρισης.
Θυμίζουμε ότι το φιλόδοξο σχέδιο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή αφορά σε αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης του εγκαταλελειμμένου ορυχείου που τροφοδοτούσε με λιγνίτη την περιοχή και πλέον αποτελεί μια περιβαλλοντική πληγή για την περιοχή.
Περιληπτικά η μελέτη περιλαμβάνει την αξιοποίηση σχεδόν 1000 στρεμμάτων ώστε να εγκατασταθεί πολυετή καλλιέργεια (αμπελώνες ξινόμαυρου). Η σχετική μελέτη αποκατάστασης πρανών έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Με αυτή την πρόταση ο δήμος ικανοποιεί πέντε άξονες: Την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, την αγροτική εκμετάλλευση της περιοχής μέσω αύξησης της καλλιεργήσιμης γης, τη συμμετοχή στην κοινωνική συνοχή καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας, υπάρχει οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω πολυετών καλλιεργειών για την αλλαγή του παραγοντικού μοντέλου, ενώ αξιοποιείται τουριστικά και εκπαιδευτικά η περιοχή.
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένας αμπελώνας 475 στρεμμάτων που θα δώσει 50 θέσεις εργασίας και αμέσως σε παρακείμενη δημοτική έκταση, στις αποθέσεις του ορυχείου, θα προκύψει από άλλη μελέτη ένας ακόμη αμπελώνας 500 στρεμμάτων, για να δώσει άλλες τόσες θέσεις εργασίας.