Σε ρυθμούς Μεγάλης Εβδομάδας κινείται η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά σε βαθμό που να καταγράφονται νέα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή των Βαΐων η τιμή της αγοράς υποχώρησε σε χαμηλό στα 26,53 ευρώ/MWh ενώ για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη η τιμή θα κυμανθεί στα 35,31 ευρώ/MWh.

Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή είναι η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, σε βαθμό που για αρκετές ώρες να μηδενίζει το κοντέρ των τιμών. Για σήμερα ενδεικτικά το μερίδιο των ΑΠΕ θα είναι 54,89% ενώ η τιμή θα είναι μηδενική από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα για συνολικά 5 ώρες. Το ίδιο συνέβη και την Κυριακή όταν μάλιστα στις 10 το πρωί είχαμε αρνητική τιμή -1,02 ευρώ/MWh δηλαδή οι παραγωγοί πλήρωναν για να ενταχθούν στην αγορά.

Η μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το μήνα Απρίλιο που οριστικοποιήθηκαν. Έτσι η ελληνική αγορά είχε τον περασμένο μήνα μέση τιμή στα 60,11 ευρώ/MWh αισθητά μειωμένη σε ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με τα 67,54 ευρώ/MWh που ήταν το μήνα Μάρτιο. Η ελληνική αγορά στην πανευρωπαϊκή κατάταξη βρέθηκε τον Απρίλιο στην 20η θέση καθώς οι ελληνικές τιμές ήταν κάτω από το μέσο όρο και σημαντικά χαμηλότερες από τις πιο ακριβές αγορές. Ενδεικτικά η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης η Ιρλανδία είχε μέση τιμή στα 88,51 ευρώ/MWh, η Ιταλία είχε τιμή 86,8 ευρώ/MWh και η Μάλτα είχε τιμή 86,15 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα οι πιο φθηνές αγορές στην Ευρώπη τον Απρίλιο ήταν η Πορτογαλία με 13,23 ευρώ/MWh, η Ισπανία με 13,67 ευρώ/MWh και η Γαλλία με 28,23 ευρώ/MWh.

πηγή

X