Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων για την κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων ορεινών περιοχών χωριών του Νομού Κοζάνης, που δικαιούνται ποσότητες ξύλων για τον χειμώνα που έρχεται.

Η διαδικασία που ακολουθείται και την οποία επιβλέπει η Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, προβλέπει είτε ξύλευση σε περιοχές όπου υπάρχει εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη για ξύλευση ατομικών αναγκών, είτε με διατάξεις σε μη ρυθμιζόμενα δάση.

Όπως τόνισε σχετικά μιλώντας στον «Π» ο Διευθυντής Δασών Κοζάνης Δημήτρης Τσίμπλινας, η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων σε κάποια χωριά έχει ολοκληρωθεί και σε κάποια άλλα έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, ενώ αναμένεται στις περισσότερες περιπτώσεις και αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τον καιρό, να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, η διανομή καυσόξυλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην ορεινή κοινότητα της Βλάστης, με τους κατοίκους να παίρνουν την ίδια με πέρυσι ποσότητα που δικαιούνται.

Το Εμπόριο επίσης είναι σε διαδικασία διανομής, ενώ η διάθεση των καυσόξυλων ακόμη συνεχίζεται.

Πρόβλημα υπάρχει μέχρι στιγμής στον Δασικό Συνεταιρισμό Ρυακίου, καθώς αυτός που κλήθηκε να υλοτομήσει κρίθηκε έκπτωσης προ μηνός και αναζητείται λύση.

Στην Άρδασσα είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η διάθεση, ενώ στον Φούφα που έχει μικρό διαθέσιμη περιοχή για ξύλευση επίκειται συνάντηση της Δ/νσης Δασών με τον Πρόεδρο της Κοινότητας προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για να γίνει σωστή μοιρασιά των διαθέσιμων ποσοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η νομοθεσία ορίζει πως αν δεν υπάρχει μεγάλες ποσότητες, οι διαθέσιμες πηγαίνουν σε ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, έχοντες αναπηρία και συνταξιούχοι ΟΓΑ). Στην Εράτυρα επίσης το δάσος είναι μικρό και εκτιμάται ότι θα πάρουν οι ευπαθείς ομάδες.

Για τα χωριά όπως Μικρόβαλτο, Χρώμιο, Τριγωνικό  η διάθεση ξυλείας γίνεται με ρυθμιστικές διατάξεις.

Στο Βόιο τώρα, χωριά όπως Πεντάλοφος και Αυγερινός που είναι εξαιρετικά ορεινά, η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως η διανομή ξυλείας ολοκληρώθηκε, ενώ απομένουν χωριά όπως (Πλατανιά, Μελιδόνι, Μεσόλογγο και Εράτυρα) όπου ως τα τέλη Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η παραλαβή και θα ξεκινήσει η διάθεση.

Να τονιστεί πως στόχος είναι ως τα μέσα Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διάθεση καυσόξυλων, καθώς ο χειμώνας στις ορεινές περιοχές καθιστά την ξυλεία απαραίτητη για τη θέρμανση των κατοίκων.

Ο Ν. Κοζάνης έχει σύνολο επτά  δασικούς Συνεταιρισμούς, ωστόσο λίγοι έχουν μουλάρια που εξυπηρετούν καλύτερα τη διαδικασία. Τέλος, να τονιστεί πως όπου γίνονται ρυθμιστικές διατάξεις αφορούν σε μη ρυθμιζόμενα δάση, ενώ στα διαχειριζόμενα πληρώνει το κράτος ένα μεγάλο μέρος των υλοτομικών εργασιών ως βοήθημα σε ορεινούς οικισμούς.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X