Σδούκου: Στη Βόρεια Ελλάδα η μισή ισχύς του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ

«Μέχρι να φτάσουμε στο 2050 που είναι το ορόσημο της κλιματικής ουδετερότητας, κάτι που όλοι το εύχονται σε όλο τον κόσμο, μας χωρίζουν 27 χρόνια. Αυτή είναι η περίοδος της λεγόμενης ενεργειακής μετάβασης και είναι προφανές ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει τον κρίσιμο ρόλο που έχει σήμερα, για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Μεγάλα Έργα και Υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα» η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ερωτηθείσα αν είναι συμβατή η χρήση του φυσικού αερίου με τον στόχο για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Η κ. Σδούκου πρόσθεσε πως όσο και να θέλουμε να εισάγουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «έχουν στοχαστικότητα, δεν έχεις τον ήλιο όλο το 24ωρο, δεν έχεις τον άνεμο όλο το 24ωρο, για να πεις ότι θα πρασινίσεις πλήρως το ενεργειακό σου μείγμα. Όσο θα εισάγουμε περισσότερες καθαρές μορφές, πηγές ενέργειας, τόσο θα βγάζουμε αντίστοιχα από το μείγμα αυτό το φυσικό αέριο».

Τόνισε πως ζητούμενο του υπουργείου είναι να συνεχιστεί ο εντυπωσιακός ρυθμός διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα να μπουν μέσα στο σύστημα της χώρας και εγκαταστάσεις πράσινης αποθήκευσης ενέργειας. «Η αποθήκευση ενέργειας είναι the next big thing την επόμενη τετραετία για εμάς. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν αυτές οι υποδομές σε αποθήκευση ενέργειας, για να μπορείς μετά να έχεις ακριβώς αυτή τη σταθερότητα στο σύστημά σου» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως χρειάζεται και χρόνος για να προσαρμοστούν οι βιομηχανικές και κτηριακές εγκαταστάσεις.

Όπως είπε η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα για την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας πως σε σχέση με το 2005 έχει μειώσει ως χώρα τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά 43%. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει διπλασιάσει την εγκατάσταση των ΑΠΕ, ενώ η συμμετοχή τους στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζει σχεδόν το 50%. «Στόχος είναι μέχρι το 2030 να φτάσουμε στο 80%» υπογράμμισε η υφυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι η έβδομη ελκυστικότερη χώρα σε επενδύσεις ΑΠΕ.

Ερωτηθείσα για τα μηνύματα που εξέλαβε από την COP28 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι, η υφυπουργός σημείωσε πως «δεν είναι ενθαρρυντικά στη μεγάλη εικόνα, διότι ενώ όλοι ευαγγελιζόμαστε και λέμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για πράσινη μετάβαση, να σταματήσει η χρήση των πρώτων υλών και των ορυκτών καυσίμων, να επιταχύνουμε όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται για την κλιματική ουδετερότητα, την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται».

Ωστόσο από τη μεγάλη συμμετοχή στη φετινή COP28, που έφτασε τις 80.000 κόσμου, η κ. Σδούκου εκτίμησε ότι «φάνηκε σαν να ταρακουνήθηκε λίγο το σύστημα όλο, σαν να έγινε περισσότερο αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο που μέχρι τώρα συνεχίζουμε». Πρόσθεσε ακόμη, πως η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα με το δικό της περίπτερο και τόνισε πως «είχε την πιο δυναμική και εξωστρεφή παρουσία που είχε ποτέ άλλοτε, με εκατοντάδες συνομιλητών από πολλές χώρες».

Η Βόρεια Ελλάδα ενεργειακή γέφυρα με την υπόλοιπη Ευρώπη

Για τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση της χώρας μίλησε η κ. Σδούκου χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως μία ενεργειακή γέφυρα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναφερόμενη αρχικά στις ΑΠΕ, τόνισε πως στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν ήδη πάνω από 7.000 σταθμοί, που αθροίζουν κοντά στα 3,5 gigawatt, ένα ποσοστό δηλαδή 30% της εγκατεστημένης ισχύος σήμερα στην Ελλάδα. «Για να πιάσουμε τον εθνικό στόχο, η μισή ισχύς αναμένεται να προέρχεται από σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε η υφυπουργός και εξήγησε: «Υπάρχουν άλλα 7,5 gigawatt σε φάση υλοποίησης», ενώ για να φτάσει η χώρα το 2030 στον στόχο παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό 80% μέσω ΑΠΕ χρειάζονται συνολικά 23,5 gigawatt. «Κοντά στα 20 gigawatt είναι ο αριθμός των σταθμών που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αναφερόμενη σε άλλα έργα πράσινης μετάβασης, η κ. Σδούκου υπογράμμισε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Θράκη, ένα πιλοτικό έργο όπου θα παράγονται τα πρώτα 600 megawatt. «Η Ελλάδα διαθέτει καταπληκτικό αιολικό δυναμικό στις θάλασσες και τα θέλουμε ως χώρα όχι μόνο για να παράξουμε πράσινη ενέργεια, αλλά και γιατί αυτός ο τομέας μπορεί να δημιουργήσει μία νέα βιομηχανία στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε τα γεωθερμικά πεδία καθώς και την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας στην πράσινη μετάβαση της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στο γεωπολιτικό status που προσδίδει στην Ελλάδα ο σταθμός LNG που μπαίνει, όπως είπε, σε λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός στην Κομοτηνή. Τέλος, τόνισε και τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Ένα είναι σίγουρο, η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένο ενεργειακό τοπίο τα επόμενα χρόνια» κατέληξε η υπουργός.

Διαρκής αναζήτηση λύσεων για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Αναφορικά με τα παλιά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που αδυνατούν να δεχτούν μεγάλα φορτία, η κ. Σδούκου ανέφερε πως από τους 450 υποσταθμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, περίπου οι 150 έχουν πρόβλημα κορεσμού, χωρητικότητας.

Το πρόβλημα, όπως είπε, «έχει δημιουργηθεί γιατί υπάρχει αύξηση στην τελευταία 5ετία στους σταθμούς των ΑΠΕ, που συνδέονται με το δίκτυο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για έργα ΑΠΕ και αυτή η όρεξη η επενδυτική δημιουργεί ένα πρόβλημα που κουβαλάμε τόσα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός τόνισε πως το υπουργείο συνεργάζεται με τους φορείς και τους διαχειριστές δικτύων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως στον ΔΕΔΔΗΕ, που συνδέεται η χαμηλή μέση τάση, «έχουμε εγκαταστήσει από το 2019 μέχρι σήμερα 3 gigawatt και άλλα τόσα εκτιμούμε ότι θα συνδεθούν μέχρι το 2025. Μιλάμε για μία αύξηση πάνω από 80% στην εγκατεστημένη ισχύ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία 4ετία και αυτός ο ρυθμός σύνδεσης συνεχίζει με ανοδικό τρόπο».

Ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στον ΑΔΜΗΕ «που δεν μπορεί να καλύψει η σύνδεση στην υψηλή τάση όλα αυτά τα έργα ΑΠΕ που έχουμε στη σειρά. Είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός σύνδεσης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια» σημείωσε καταληκτικά, τονίζοντας πως «ψάχνουμε διαρκώς να βρούμε τις λύσεις, γιατί οι επενδυτές υπάρχουν και χρειάζεται να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία προς αυτό τον σκοπό».

Πηγή: https://www.voria.gr

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι 2024: Πόσο θα κοστίσει – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές και αυξήσεις

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2024 σύμφωνα με την πάγια

Read More »

Πατήρ Λίβυος:” Σημαντική ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ μέσα στην κοινωνία μας , είναι ο Ελληνικός Ερυθράς Σταυρός”! (Της Κούλας Πουλασιχίδου)

Ο Πατήρ Λίβυος ή Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Πτολεμαΐδα για την παρουσίαση του νέου του Βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, στην

Read More »
X