Για υπόθεση που εκ φεύγει από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου, έκανε λόγο η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στο θέμα που έχει προκύψει με την αναστολή των δρομολογίων των φορτηγών ΔΧ από την περιοχή των Σερβίων, τα οποία μετέφεραν λιγνίτη από το Ορυχείο Προσηλίου στον ΑΗΣ Μελίτης.

Η κας Σδούκου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Καλλιόπης Βέττα, υποστήριξε πως το θέμα αφορά δύο ιδιωτικές εταιρείες(ΜΕΤΕ-ΔΕΗ) και είναι δική τους απόφαση αν συνεχίσουν ή αν θα σταματήσουν την εταιρική τους σχέση.

Αναφορικά με τον ΑΗΣ Μελίτης, τόνισε πως δεν είναι στο χέρι κανενός Υπουργού να επιλέγει ή να αποφασίζει αν θα λειτουργούν οι λιγντιικές μονάδες και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο και οι μονάδες μη ανταγωνιστικές.

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταφορές σταμάτησαν και μετά τη συσσώρευση μεγάλων αποθεμάτων στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης που εγκυμονούσαν λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ κατέστησε σαφές πως η «Πτολεμαΐδα 5» είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμών απόδοσης και δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος λιγνίτης.

Η κα Βέττα στη δική της τοποθέτηση σημείωσε πως η σχέση ΜΕΤΕ- ΔΕΗ είναι εταιρική γιατί η κξυβέρνηση της ΝΔ έκανε ιδιωτική τη ΔΕΗ και έκανε λόγο για «μπάχαλο» που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή:

«Οφείλετε να βρείτε λύσεις για μια περιοχή που προσέφερε τα πάντα. Συνεννοηθείτε και μεταξύ σας. Ακούμε τον Γεωργιάδη να λέει πως η απολιγνιτοποίηση δεν προχώρησε και εσείς λέτε άλλα».

Κανείς δεν μπορεί να στείλει το λιγνίτη όπου θέλει, ήταν η τελική απάντηση της Υφυπουργού, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά πως η απολιγνιτοποίηση είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και της χώρας.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X