Το πράσινο φως έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, για την συμμετοχή του στο φορέα της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίνοντας τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη και εξουσιοδοτώντας τον δήμαρχο Παναγιώτη Πλακεντά να προχωρήσει στις υπογραφές.

Ενώ βγαίνει το 2023, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να προχωρήσει η Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), με τη ΔΕΗ να έχει δηλώσει πως μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να προχωρήσει υποχρεωτικά στις διαδικασίες για τη σύσταση της διαδημοτικής επιχείρησης, τη συγκρότηση νέου Δ.Σ., τον καταμερισμό του μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα διαδικαστικά, ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της ΣΗΘΥΑ που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων το επόμενο διάστημα.

«Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά», τόνισε ο εισηγητής του θέματος Τάκης Καρακασίδης, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω διαδικασία είναι προϋπόθεση από τη ΔΕΗ προκειμένου οι εμπλεκόμενοι δήμοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης να λάβουν επείγουσες λήψεις αποφάσεων για να μπορέσει η εταιρεία να συμβατοποιήσει το έργο πριν λήξει η προθεσμία στις 31/12, ειδάλλως ελλοχεύουν κίνδυνοι απένταξης και απώλειας χρηματοδότησης ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι. Ήδη σχετική απόφαση έλαβε το Αμύνταιο και αναμένεται και η απόφαση της Κοζάνης.

Όπως είπε ακόμη ο κ. Καρακασίδης, συνεχίζει η θερμική ενέργεια με τους ηλεκτρολέβητες, ενώ για το μέλλον είπε ότι δεν εξαρτάται από την παρούσα δημοτική αρχή και προσέθεσε πως “ό,τι ήταν  να κάνει η παρούσα δημοτική αρχή τα έκανε”.

Για «καταστροφική πολιτική για τον λαό της περιοχής» έκανε λόγο η Αντωνία Χόλμπα, ενώ ο Γιάννης Καραβασίλης ανέφερε πως από την παρούσα δημοτική αρχή δόθηκε αγώνας για να γίνει η  συγκρότηση στον ενιαίο φορέα σε ισόποσα 33% για κάθε δήμο, ώστε η ενιαία επιχείρηση να ρυθμίσει και να διαπραγματεύεται φθηνότερη τιμή για τους καταναλωτές.

Το λόγο πήρε και ο Π. Ταταρίδης ζητώντας να υπάρχει φθηνή τηλεθέρμανση για τον λαό.

Σε έναν μικρό απολογισμό όσων έχουν γίνει από το δήμο Εορδαίας προχώρησε ο Π. Πλακεντάς, ενώ σημείωσε πως το επείγον σήμερα είναι πως η Τ/Θ της Κοζάνης έχει απόλυτη ανάγκη από τη λειτουργία του ΣΗΘΥΑ και υπάρχει ανάδοχος με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του χρόνου.

«Σήμερα υπάρχει Τ/Θ με Βιομάζα στο Αμύνταιο, Τ/Θ Πτολεμαΐδα μέσω διασύνδεσης με την 5η μονάδα ενώ ο δήμος κάλυψε με χρηματοδότηση το μεσοδιάστημα λειτουργώντας με ηλεκτρολέβητες. Η Κοζάνη έχει διασύνδεση της Τ/Θ με τον Άγιο Δημήτριο . Τα θέματα αυτά θα τα ρυθμίζει η μονάδα ΣΗΘΥΑ, ένα έργο που ξεκίνησε να συζητιέται το 21’ και  γίνεται το 23’», κατέληξε, λέγοντας πως η εξασφάλιση της θέρμανσης γίνεται μόνο μέσα της 5ης μονάδας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X