Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παναγιώτη Πλακεντά, Δήμαρχο Εορδαίας, ο οποίος και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση που έγινε στην Πτολεμαΐδα της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος ΔΑΜ (Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση) παρουσία του επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν, Κάρστεν Ράσμουσεν.

Ο κ. Πλακεντάς συμμετέχει ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΔΑΜ όντας μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ενώ συμμετέχει και ο δήμαρχος Φλώρινας). «Το αποτύπωμα της χθεσινής συνάντησης είναι ένα και έχει να κάνει με το ότι η κοινωνία αγωνία για την επίσπευση και την ταχύτητα του προγράμματος, καθώς μέχρι σήμερα η πορεία του προγράμματος δεν έχει αφήσει προς την κοινωνία κάποιο έργο. Από την άλλη, έγιναν αρκετά βήματα στο επίπεδο της δουλειάς που γίνεται για να φτάσει μέχρι εκεί», τόνισε ο δήμαρχος.

Στα θετικά των όσων ακούστηκαν, αναφέρθηκε στην έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που θα τρέξει από τις αρχές του ’24. Όπως επίσης, θετική είναι η έγκριση παροχής τεχνικής βοήθειας στους δήμους – δικαιούχους του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού και οι αυξημένες ανάγκες τεχνικού προσωπικού ώστε να τρέξουν οι μελέτες.

Από την άλλη, ο κ. Πλακεντάς κατέθεσε την πάγια άποψη για να πάει πιο πίσω χρονικά η απολιγνιτοποίηση, όπως και την ανάγκη παράτασης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 και για μετά το 2028, αλλά και τη διασφάλιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

Επίσης, ως δήμος έθεσε στο ΔΑΜ το θέμα ανάγκης δημιουργίας θέσεων εργασίας, με το προσχέδιο που έχουν κατατεθεί, αλλά και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση του πάρκου της π. ΑΕΒΑΛ, με τον κ. Πλακεντά να θέτει ως «πρώτιστη μέριμνα» τη δημιουργία των θέσεων εργασίας.

Ακόμη, προσέθεσε ότι η θεσμική συνεργασία είναι σε καλό επίπεδο, παρότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση κομβικών ζητημάτων του προγράμματος, κάτι που καταγράφεται από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο ΔΑΜ, με τον δήμαρχο να εξαίρει την κομβική βοήθεια του κ. Παπαθανάση όπως στο θέμα της τεχνικής βοήθειας στους δήμους.

Ειδικά για το κομμάτι της τεχνικής βοήθειας, ο δήμαρχος τόνισε πως όσο γρηγορότερα έρθει τόσο γρηγορότερα θα επισπευσθούν τεχνικά ζητήματα που απορρέουν μέσα από το ΔΑΜ. Μάλιστα οι δήμοι αιμορραγούν από την απώλεια θέσεων εργασίας, με τον κ. Πλακεντά να λέει για μια ακόμη φορά πως «θα φτάσει η στιγμή να έρθουν χρήματα στην περιοχή και δεν θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε γιατί δεν έχουμε κάνει την προεργασία που χρειάζεται και το μεσοδιάστημα αυτό είναι κρίσιμο. Η ειδική υπηρεσία του ΔΑΜ θα λύσει το θέμα και μόλις είναι όλα έτοιμα για το πώς θα τρέξει αυτή η βοήθεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Πρέπει να έρθουν όχι μόνο μηχανικοί, αλλά και οικονομολόγοι, γεωπόνοι, μηχανικοί περιβάλλοντος και άλλες ειδικότητες», λέει με έμφαση.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το θέμα των εργατικών κατοικιών της Πτολεμαΐδας, ο κ. Πλακεντάς έκανε λόγο για μια προσπάθεια που συνεχίζεται και είναι στις διαρκείς διεκδικήσεις του δήμου.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X