Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Παύλο Μουρατίδη, Πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, μιλώντας για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και πόσο θα επηρεάσει την περιοχή εάν αυτό εφαρμοστεί ως έχει.

Κατά πόσο θα έχουμε πρόωρο κλείσιμο των τεσσάρων εκ των πέντε λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή, ο κ. Μουρατίδης τόνισε πως το θέμα της απολιγνιτοποίησης ταλανίζει την κοινωνία ωστόσο «προχωράει κανονικά χωρίς κανέναν διχασμό, άσχετα αν εμείς διαφωνούμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει παράταση ωρών ως τα τέλη του 2025 για τις μονάδες και κατά πόσο θα γίνει πρόωρο κατέβασμα ρολών στις 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο κ. Μουρατίδης τόνισε πως είναι το ίδιο ΕΣΕΚ (αναθεωρημένο) που είχε κατατεθεί και το 2019. «Το οξύμωρο είναι ότι παρότι παρουσιάζουμε νέο χρονοδιάγραμμα για τις μονάδες, οι ώρες που έχουν πάρει εξακολουθούν να ισχύουν. Είναι μια δήλωση προθέσεων, είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ξεχωριστά. Μπορεί να κατατεθεί προς έγκριση στην ΕΕ αλλά είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες τις κάθε χώρας», τόνισε.

Το ΕΣΕΚ δηλώνει πως μόνο η 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα μείνει εντός συστήματος (κλείνει τέλος 25, μαζί με τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη) και τη μόνη που μένει εντός ως το ’28 να είναι η 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. «Ο χειμώνας, οι τηλεθερμάνσεις, επιβραδύνουν την εφαρμογή του σχεδίου και αυτά λαμβάνονται υπόψη από την ΕΕ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει επάρκεια από τις ΑΠΕ. Αυτό που δείχνει το σχέδιο είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει τις μονάδες και αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί», σημειώνει, εκτιμώντας ότι δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί το ΕΣΕΚ δείχνει προθέσεις και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει».

«Δεν είναι κάτι νέο το κείμενο αυτό, είναι αναθεωρημένο του προηγούμενου θα κατατεθεί τον Ιούνιο του ’24 στην Επιτροπή. Δεν είναι δεσμευτικό. Είναι μια δήλωση προθέσεων για το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα», τόνισε επίσης, λέγοντας ακόμη ότι αν οι ομάδες μπουν σε εφεδρεία θα έχει πρόβλημα η τηλεθέρμανση της Κοζάνης., προσθέτοντας «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει όπως τον παρουσιάζουν, θα πρέπει οι μονάδες να μείνουν στο σύστημα, μέχρι να προετοιμαστούμε για το αύριο».

Προγράμματα εθελούσιας εξόδου από τη ΔΕΗ

Ο κ. Μουρατίδης αναφέρθηκε και στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που βγαίνουν (με το νέο να βγαίνει με το νέο χρόνο και εν δυνάμει μπορούν να κάνουν αίτηση 3.500 εργαζόμενοι), τονίζοντας πως «προσπαθούν να διώξουν όλο τον κόσμο παράλληλα με την απολιγνιτοποίηση», ερωτηθείς τι θα γίνει με τους νέους εργαζόμενους που δεν μπορούν να μπουν σε εθελούσια και δεν μπορούν να βγουν και στη σύνταξη. Αν δεν υπάρχουν σταθμοί και ορυχεία τι θα γίνει με τους εργαζόμενους; Εκεί είναι ο αγώνας μας και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τους εργαζόμενους με τη νέα Συλλογική Σύμβαση που θα υπογραφεί τον Απρίλιο», σημείωσε. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, που θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι και με ποιες διαδικασίες και τονίζοντας πως μέλημα τους είναι παρά τις πολύ καλές συλλογικές συμβάσεις να υπογράψουν και νέα, που θα τους καλύπτουν ακόμη περεταίρω.

Τόνισε επίσης ότι σήμερα υπάρχουν πόστα που δεν καλύπτονται, καλύπτονται με εργολαβικούς, λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα και εκφράζουν φόβους για τυχόν ατυχήματα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X