Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Παύλο Μουρατίδη – Πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, αρχικά, στη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν. «Για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει πάρα πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, επιστρατεύεται ο λιγνίτης, λόγω του ό,τι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και το σύστημα είναι στα όριά του λόγω τεράστιας ζήτησης. Επιστρατεύουν τον «κακό και ρυπογόνο» λιγνίτη για να κρατήσει το ενεργειακό σύστημα της πατρίδας σε ισορροπία».

Ο κ. Μουρατίδης αναφέρθηκε, για ακόμη μια φορά, στη βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς όπως τόνισε «η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας τίθεται εν αμφιβόλω σε μεγάλο κίνδυνο».  Σημείωσε πως δεν πρέπει να κλείσουν όλες οι λιγντικές μονάδες άρων – άρων αφήνοντας απροστάτευτη την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Μάλιστα προστέθηκαν λιγνιτικές μονάδες σε Μελίτη και Μεγαλόπολη για να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα, σημείωσε, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το κλείσιμο μονάδων και κάποιες πρέπει να κρατηθούν, όπως η 5η μονάδα, ώστε να γίνεται προγραμματισμός για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Γεμίσαμε Φ/Β και τώρα με την αφρικανική σκόνη δεν παράγουν, οπότε καταφεύγουμε στο Φ/Α, με τις τιμές να εκτοξεύονται. Στο ενεργειακό ισοζύγιο αν δεν υπάρχει έστω και μια μονάδα θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε.

Αυτές τις ημέρες να σημειωθεί πως δούλευαν στο σύστημα η Μελίτη και η «Πτολεμαΐδα 5». Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Σκυλακάκη για την μονάδα 5, ο κ. Μουρατίδης σχολίασε πως ο υπουργός μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά «θα έρθει και η ώρα που και αυτός θα συμφωνήσει ώστε να μπει η μονάδα στο σύστημα».

Καταδίκασε τον στόχο της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες φυσικού αερίου, ενός εισαγόμενου καυσίμου, η στρόφιγγα του οποίου ελέγχεται από άλλους.

«Να δοθεί φιλί ζωής στις μονάδες»

Τα σωματεία σήμερα επιδιώκουν να δοθεί «φιλί ζωής» στις λιγνιτικές μονάδες, ενώ ερωτηθείς για το μέλλον της 5ης μονάδας, ο κ. Μουρατίδης απάντησε πως «η επίσημη άποψη είναι πως έχει μπει στη διαδικασία να κλείσει, όπως και για Μελίτη και Μεγαλόπολη. Πιστεύω πως Μελίτη και Μεγαλόπολη μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε εξελίξεις πως θα κλείσουν». Επίσης, απάντησε πως είναι πολύ δύσκολη η μετατροπή της σε φυσικού αερίου, αναρωτώμενος για ποιο λόγο να γίνει κάτι τέτοιο.

Δυσοίωνο το μέλλον των ορυχείων

Για το μέλλον των ορυχείων στην περιοχή, απάντησε πως η περιοχή κινδυνεύει να γίνει «κρανίου τόπος», λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι μονάδες και τα ορυχεία, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Συμπλήρωσε πως οι θέσεις εργασίας είναι μεν εξασφαλισμένες και δεν μπορεί κανείς να απολυθεί, αλλά μπορεί να γίνει μετεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλο μέρος και πόστο, με τα σωματεία να αντιδρούν λέγοντας πως θα γίνει τεράστιος αγώνας ώστε αυτό να μην συμβεί.

Για τη ΔΕΗ και τη σχέση της με την περιοχή

«Η ΔΕΗ δεν ήταν πλέον η εταιρεία που ήταν όσον αφορά την περιοχή μας για το κοινωνικό της πρόσωπο και το δέσιμο που είχε με την περιοχή. Η ΔΕΗ είναι μια τεράστια εταιρεία που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, αλλά η περιοχή μας έμεινε πίσω στη σχέση της με τη ΔΕΗ, γιατί ο ομφάλιος λώρος έχει αποκοπεί».

«Καμπανάκι» για τις Τ/Θ»

Για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, σχολίασε πως δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις με τη ΣΗΘΥΑ, εκφράζοντας αμφιβολία αν θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο ο Άγιος Δημήτριος για να δώσουν Τ/Θ στην Κοζάνη.

 

X