Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Πέτρο Μίμτση, Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ερωτηθείς πόσο εξοικειωμένοι είναι οι πολίτες και οι υπηρεσίες του δήμου Εορδαίας , ο κ. Μίμτσης αναφέρθηκε στην τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί , ιδίως στο κομμάτι των υψηλών ταχυτήτων συνδέσεων στο διαδίκτυο και τα οφέλη προς αυτό.

Με την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες στη χώρα μας, σημείωσε αρχικά ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται από το έμψυχο δυναμικό του δήμου στο εν λόγω κομμάτι.

Η Εορδαία έχει μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, με τον κ. Μίμτση να εξηγεί πως το εν λόγω δίκτυο δίνει υπερ- υψηλές ταχύτητες και διασυνδεσιμότητα μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο δήμος Εορδαίας έχει διασυνδέσει, μέσω αυτής της τεχνολογίας, 29 δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες καθώς και 23 σχολικές μονάδες.

Π.χ. όταν πας σε μια δημόσια υπηρεσία να ζητήσεις ένα έγγραφο, πλέον μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να πάρει το έγγραφο που θέλει, ενώ οι συνεργαζόμενες σχολικές μονάδες συνεργάζονται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για το κομμάτι των σχολικών μονάδων, το όφελος είναι μεγάλο, εξηγεί, καθώς έχουν πολυμορφικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Στο εν λόγω δίκτυο εντάχθηκε τόσο το κέντρο φροντίδας παιδιού, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, η ΑΕΒΑΛ, το ΕΚΕΤΑ, ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία προς όφελος τους.

Στο κρατικό κομμάτι, δημιουργούνται έργα οπτικών ινών, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πλεονέκτημα ώστε να έρθουν νέοι εργαζόμενοι, startups, ψηφιακοί νομάδες κ.α.

Στόχος του δήμου είναι να βγάλει προς τα έξω αυτά τα πλεονεκτήματα στο κομμάτι της διασύνδεσης υπηρεσιών, γεγονός που κατατάσσει τον δήμο 5ο στη χώρα.

Για το κομμάτι του ελεύθερου wifi και αν υπάρχουν σημεία στο δήμο (πόλη και κοινότητες) ώστε να μπορεί ο καθένας να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο internet), ο ίδιος απάντησε πως αυτό μπορεί να γίνει σε σημεία μαζικής συνάθροισης. Οπότε και ελεύθερη πρόσβαση υπάρχει στη Βιβλιοθήκη, την κεντρική πλατεία, το δημαρχείο και το κολυμβητήριο, εγκρίθηκαν στο WIFI4GR και θα δοθούν ακόμη οκτώ σημεία πρόσβασης (δύο στο πάρκο εκτάκτων αναγκών, στο πνευματικό κέντρο, στο πολύκεντρο και σε άλλα σημεία της πόλης).

Σήμερα, επίσης, γίνεται επέκταση των οπτικών ινών στην πόλη, μάλιστα στην πόλη γίνονται σκαψίματα, προκειμένου να επεκταθεί το γρήγορο και δωρεάν Internet.

Ο κ. Μίμτσης έδωσε τα εύσημα στο τμήμα προγραμματισμού του δήμου ενώ αναφέρθηκε στους στόχους του δήμου, ένας εξ αυτών είναι να γίνει ένα computer room και να ξεκινούν από εκεί όλες οι ενταγμένες δράσεις, ώστε να γίνει η πόλη έξυπνη. Λ.χ., έξυπνη στάθμευση ή έξυπνοι κάδοι που θα «βλέπουν» πόσο γεμάτοι είναι ή όχι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε περιληπτικά και σε άλλα έργα που προωθεί ο δήμος, όπως το αστικό παρατηρητήριο, την ψηφιακή πολιτιστική πύλη κ.α.

Το δίκτυο που δημιουργείται βάζει τις προδιαγραφές για να προσελκύσει εταιρείες μέσω της τεχνολογίας , ώστε να κάνουν τις συναλλαγές τους γρήγορα, σημείωσε ακόμη, καταλήγοντας πως στόχος είναι να δοθούν νέες ευκαιρίες, νέες προοπτικές και νέες κατευθύνσεις.

X