Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Πάρι Κουκουλόπουλο, Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το συζήτηση που έγινε στο ΥΠΕΝ για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, τη λειτουργία της ΣΗΘΥΑ και το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές.

«Το ΥΠΕΝ πρέπει να αναγνωρίσει τα προβλήματα για τα οποία φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη», είπε αρχικά ο ίδιος, τονίζοντας πως έθεσε στο ΥΠΕΝ δύο θέματα: Αρχικά, το κενό που υπήρξε με την 5η μονάδα που ήταν να ξεκινήσει το 2019 και φτάσαμε στον Μάρτιο του 2024 σχεδόν, απαριθμώντας τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από τις κυβερνήσεις. Επίσης, προκύπτει ένα μεγάλο κόστος από τη λειτουργία ηλεκτρικών λεβήτων, με τη ΔΕΤΗΠ να παρουσιάζει οφειλή 115 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως λέει ο κ. Κουκουλόπουλος πρέπει να καλυφθεί από την κυβέρνηση. Πρότεινε μάλιστα να γίνει Φ/Β 150 ΜW μεταξύ δήμου και ΔΕΗ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να καλυφθεί το κόστος, όπως είπε, ώστε να μην βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο η επιχείρηση.

Επίσης, τόνισε πως η Κοζάνη σε δύο χρόνια θα έχει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, ζητώντας να ενωθούν όλοι οι περιοχή γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να διεκδικήσουν τις βαριές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, απέναντι στην περιοχή, όπως είπε. «Αναρωτιέται κανείς πως θα καλυφθούν ανάλογα χρέη», λέει επίσης, τονίζοντας πως είναι νομοθετημένη η δέσμευση της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες για όσα η ίδια δημιούργησε».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα άλλο πρόβλημα που θα φανεί το 2028 όταν γίνει η μεταστροφή της 5ης μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου, τονίζοντας πως θα προκύψει κενό, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να το δεχθούμε και θα πρέπει να πάει χρονικά πιο πίσω. «Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ μας λέγανε μόνο, ότι δεν συμφέρουν οι μονάδες και να τις κλείσουμε άρον άρον», προσέθεσε ακόμη.

Με αφορμή το Ν/Σ Σκυλακάκη για το άνοιγμα επιπλέον ηλεκτρικού χώρου και ειδικά για την περιοχή μας που έχουν αδειοδοτηθεί GW, ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε να συμμετέχουν οι δήμοι και περιφέρεια μέτοχοι σε αυτό το Φ/Β για 500MW, ώστε να επαλειφθεί το κόστος. Είπε ακόμη ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα γίνουν τεράστια Φ/Β σε εκτάσεις και δεν είναι δυνατόν να γίνουν χωρίς την ελληνική κοινωνία.

«Μετά από λίγα χρόνια τα καθρεφτάκια θα είναι περισσότερα από τους κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία», είπε ακόμη με έμφαση, λέγοντας πως υπάρχει πρεμούρα να επισπευστεί το κλείσιμο μονάδων ώστε να αξιοποιηθούν οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος για να εγκατασταθούν Φ/Β τεράστιας ισχύς Φ/Β χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.

 

«Το ΠΑΣΟΚ να είναι 2ο κόμμα στις Ευρωεκλογές»

Στα πολιτικά, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ έχει αντίπαλο τη ΝΔ και την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί τεράστια προβλήματα, προκειμένου να αναδειχθεί μια εναλλακτική πρόταση.

«Εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στη μάχη των Ευρωεκλογών, στην οποία φιλοδοξούμε να είμαστε δεύτερο κόμμα. Ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές σημαίνει ανάληψη πρωτοβουλιών για να ενωθεί η βάση σε μια προοπτική διακυβέρνησης απέναντι σε μια άλλη πρόταση εξουσίας από αυτή που ενσαρκώνει σήμερα η ΝΔ», είπε για τη μάχη των ευρωεκλογών που έρχεται.

 

Για τον γάμο ομοφύλων

Τέλος, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών και πως θα λειτουργήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε πως είναι προγραμματική θέση του κόμματος. «Περιμένουμε να δούμε αναλυτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ευαίσθητο θέμα των παιδιών. Πρέπει κάποιος να μιλήσει για τα δικαιώματα των παιδιών και με αυτά τα δεδομένα θα πάμε», προσέθεσε. Επίσης, είπε πως δεν τίθεται για το ΠΑΣΟΚ ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ακόμη, τόνισε πως για την ώρα δεν υπάρχει νομοσχέδιο και θέλουν να το δουν πως διατυπώνεται, ιδίως για το θέμα της παρένθετης μητρότητας. Πάντως ολ κ. Κουκουλόπουλος είπε πως το εν λόγω θέμα μονοπωλεί την επικαιρότητα τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως η ακρίβεια με μεγαλύτερη σημασία για όλους.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X