Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παντελή Καραλευθέρη, ειδικό Στέλεχος της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση αποτυπώθηκαν σημαντικά θέματα που άπτονται του ενεργειακού μείγματος αλλά και του πως αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες.

Με αφορμή την «εισαγόμενη ακρίβεια», όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, συζητήθηκε αρχικά, τι πιθανά προβλήματα μπορεί να φέρει η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Καραλευθέρης σημείωσε πως οι αυξήσεις θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς: «Προς το παρόν οι αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες με βάση την ανακοίνωση που έχει κάνει η ΔΕΗ, η οποία χαρακτηρίζει και το παιχνίδι των αυξήσεων. Οι τιμές έχουν αυξομειώσεις και προς το παρόν είμαστε καλά, θα μπορούσαν να συμβούν και σε μια οποιαδήποτε περίοδο. Αναμένουμε κρατική παρέμβαση και επιδότηση ώστε να δούμε που θα διαμορφωθεί η τιμή και να δοθεί η βασική γραμμή για τις τιμές αγοράς στη λιανική», εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα πάνε πολύ άσχημα, όπως πέρυσι και πρόπερσι, δίνοντας «πάτημα» για τεράστιες αγορές βιομηχανικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων εκτοξεύθηκαν και αύξησαν τον πληθωρισμό.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό, σε σχέση και με άλλες χώρες. Δεν είναι φτηνό, αλλά ακόμη δεν είναι ακριβό και δεν υπάρχει λόγος να αυξάνονται τα προϊόντα με την επίκληση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το «στρατηγικό λάθος της Ευρώπης»

Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έκανε ένα τραγικό λάθος, απαξιώνοντας τους άνθρακές της, λέγοντας πως η απανθρακοποίηση έπρεπε να υλοποιηθεί σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο. «Πρωταγωνιστήσαμε σαν Ευρώπη, εξυπηρετώντας συμφέροντα του φυσικού αερίου», ανέφερε, επικρίνοντας τη στάση των «φυλάρχων της Ανατολής» (σ.σ. εννοεί κυβερνήσεις και εταιρείες από χώρες παραγωγούς του ΦΑ) για άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Αυτό σύμφωνα με τον Παντελή Καραλευθέρη, οδήγησε σε παραγκώνιση των ανθρακικών κοιτασμάτων στην Ευρώπη, διαμορφώνοντας ένα περιβαλλοντικό κίνημα και οδηγώντας τους να είναι «δέσμιοι των επιλογών τους», σημειώνει. «Οι πολίτες της Ευρώπης θα ζουν σε καθαρότερο περιβάλλον αλλά θα πεινούν σε καθαρότερο περιβάλλον», λέει χαρακτηριστικά.

Στα της χώρας μας, η κυβέρνηση δίνει παρατάσεις στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ως διορθωτική κίνηση, κατά πόσο όμως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση ή πάγωμα του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτιποίησης; Ο κ. Καραλευθέρης απαντά: «Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά καθαρά μια οικονομική επιλογή. Είναι αποτέλεσμα των διεθνών συνθηκών δέσμευσης του άνθρακα. Η Ελλάδα του μνημονίου που μπήκε μόλις για 800 εκ. ευρώ στο μνημόνιο, δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική και αναγκάζεται να συμπλεύσει με διεθνείς νόρμες για να μπορέσει να δανειστεί. Η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τις εισηγήσεις της ΔΕΗ που έλεγε ότι δεν μπορεί να στηρίζει μια ανθρακική παραγωγή και να πληρώνει ρύπους αξίας έως και ενός δισεκατομμυρίου ετησίως. Δέχθηκε αυτό που δεν δεχόταν η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το ίδιο αίτημα είχαν και οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ όμως, να σταματήσει η ανθρακική παραγωγή. Απλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να το κάνει, κάνοντας πολιτική και με τις τοπικές κοινωνίες και με τα τιμολόγια. Η σημερινή συμμετοχή του λιγνίτη θα έχει αναγκαστικά την προϋπόθεση να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των άλλων ενεργειακών αγαθών»

Επάνοδος του λιγνίτη;

«Μην ελπίζει κανείς ότι μπορούμε να επανακάμψουμε στο παλιό καθεστώς», τόνισε ο Π. Καραλευθέρης, σε ερώτημα σχετικό με τις ..καλές επιδόσεις που έχει ο λιγνίτης στο μείγμα. «Αυτές είναι ανάσες για το σύστημα που δημιούργησαν στο νέο ενεργειακό μείγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «χρησιμοποιούν τη λιγνιτική παραγωγή για να ανασάνει το σύστημα, το οποίο στηρίζεται στην παραγωγή από ΑΠΕ, νερά, μια στρατηγική που την χαρακτήρισε «έξυπνη». Επίσης, πιο μετά μπαίνει το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης θα συμμετέχει στο σύστημα για να «συμπληρώνει», προσέθεσε, λέγοντας πως αν ο λιγνίτης μπαίνει στο 10% «είμαστε καλά».

Το αίτημα για στρατηγική εφεδρεία

Για τη στρατηγική εφεδρεία μονάδων, τόνισε πως αυτό το αίτημα σήμερα είναι πλέον καθυστερημένο, καθώς το κίνητρο που θα δινόταν στη ΔΕΗ σήμερα κρίνεται ανεπίκαιρο, καθώς ο λιγνίτης μπαίνει σήμερα ούτως ή άλλως στο σύστημα καθώς είναι φθηνότερος, απάντησε. Αυτό βραχυπρόθεσμα κρίνεται βέβαια θετικό, αλλά ανάλογα και με τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί και να μην ισχύει, συνεπώς δεν μπορεί κανείς να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ακόμη αναφέρθηκε σε δύο στρατηγικές επιλογές της ΔΕΗ: Η έμφαση που δόθηκε σε επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά, όπου η χώρα έχει σημαντική παραγωγή, ενώ επίσης δικαιώνεται για την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα, όπου δίνει τη δυνατότητα στη χώρα πολλαπλών εισαγωγών, ώστε η χώρα να μην μείνει εύκολα από ενέργεια: «Η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ευρώπη που θα ξεμείνει από επάρκεια ισχύος», σημείωσε.

«Έλεγαν ότι τα Ορυχεία μας δεν θα τα καταφέρουν»

Για τα ορυχεία και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης που έχουν, ο κ. Καραλευθέρης υπερθεμάτισε την τεράστια εμπειρία της διοίκησης και των εργαζομένων στην περιοχή, λέγοντας πως «ναι μεν σήμερα οι ανάγκες είναι μικρότερες αλλά επειδή είχε τελείως αδρανήσει το παραγωγικό μοντέλο, τέθηκε ένα μεγάλο ζήτημα: Θα μπορούσαν τα ορυχεία να τροφοδοτούν με λιγνίτη για να καλύψουν τις ανάγκες του μείγματος, ανάγκες που μεταλλάσσονται; Αυτό δεν ήταν εύκολο να γίνει, ούτε αυτονότητο. Οι εργαζόμενοι το κατάφεραν, να παράγουν τις απαραίτητες ποσότητες όποτε τους ζητηθεί και αυτό ήταν πολύ δύσκολο να γίνει. Ορισμένοι επένδυαν στην αποτυχία των ορυχείων, έλεγαν ότι δεν θα τα κατεφέρουμε, και πολλοί έτριβαν τα χέρια τους είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για μικροπολιτικές συμπεριφορές. Τα ορυχεία ανταπεξήλθαν στην πίεση και καταφέρνουν όποτε τους ζητηθεί να έχουν λιγνίτη, και κέρδισαν την αξιοπιστία και την εκτίμηση της ιεραρχίας της ΔΕΗ», προσέθεσε.
Επίσης, η δεύτερη σημαντική συνθήκη είναι η τεράστια εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περιοχή – ειδικά στην Περίπτωση της Πτολεμαΐδας, τόνισε, λέγοντας πως σήμερα οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν ένα κεφάλαιο γνώσης, και σε συνδυασμό με το κεφάλαιο γνώσης των ορυχείων, αυτό μπορεί να γίνει παράγοντας αξιοποίησης των δυνατοτήτων που μας δίνονται της ΔΕΗ. Ο συνδυασμός θα δώσει λύσεις», κατέληξε λέγοντας πως η προοπτική αποκατάστασης των ορυχείων θα πρέπει να γίνει πολύ σοβαρά καθώς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την περιοχή, δίνοντας της οικονομικά χαρακτηριστικά.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X