Πώς να αποφύγετε καούρες και δυσπεψία μετά το πασχαλινό τραπέζι

Στο πασχαλινό τραπέζι είναι σύνηθες να γίνονται υπερβολές στην κατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα αρκετοί να ταλαιπωρούνται από δυσπεψία και καούρες στο στομάχι, μιας και πολλούς έχει προηγηθεί η περίοδος της νηστείας.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναλύει πώς θα αποφύγετε καούρες, δυσπεψία και πεπτικό έλκος από την πολυφαγία αυτές τις ημέρες:

Ο οβελίας «ξεχειλώνει» το πεπτικό σύστημα

Η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα «βαρύ» και πλούσιο γεύμα, οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στο μάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσεις του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί συχνά 4 στους 10 Ελληνες.

Όπως εξηγεί ο δρ Τζ. Πάτρικ Γουάρινγκ, ειδικός σε θέματα πεπτικών διαταραχών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Εμορι, στην Ατλάντα, ο μηχανισμός ανάπτυξης της δυσπεψίας έπειτα από ένα με-γάλο γεύμα, αρχίζει με τη διαστολή του στομάχου από τη μεγάλη ποσότητα φαγητού και ποτού που πέφτει μέσα του.

Εδώ αρχίζει η καούρα…

Το στομάχι «αντιλαμβάνεται» ότι έχει αυξημένο… φόρτο εργασίας, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή.

Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λίπη χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και αρχίζουν οι καούρες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε όλα αυτά; Το πιο δραστικό και λογικό βήμα απ’ όλα είναι να μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό. Επιπλέον, εάν γνωρίζετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετε να το καταναλώσετε. Εάν εξάλλου ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με γνωστά πεπτικά προβλήματα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και το οποίο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι.

Μερικές συμβουλές

Πίνετε άφθονο νερό.
Μη «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό.
Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό.
Μασάτε αργά.
Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
Να καταναλώνετε το φαγητό πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
Μην τρώτε την πέτσα και τα ορατα λίπη από τα κρέατα.
Να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.
Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στη σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.
Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέ-λετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

Εφοδιαστείτε με ένα φαρμακευτικό δισκίο

Η πρώτη σας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, θα πρέπει να είναι η χρήση αλγινικών σκευασμάτων που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περ-εχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, απευθυνθείτε στο γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πέρα, όμως, από μια απλή καούρα ή δυσπεψία που θα μας χαλάσει το στομάχι και τη διάθεση, οι διατροφικές παρεκτροπές του Πάσχα συνδέονται άμεσα και με σοβαρότερα προβλήματα, όπως εκδήλωση γαστρίτιδας, πεπτικού έλκους, σοβαρής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οξείας χολοκυστίτιδας, οξείας παγκρεατίτιδας και κολίτιδες.

Υπολογίζεται ότι στο τριήμερο από την Ανάσταση έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τέτοιου είδους συμπτώματα είναι αυξημένες κατά 30%. Μάλιστα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι -για θρησκευτικούς λόγους- απείχαν εν είδει νηστείας από συγκεκριμένες τροφές για κάποιες εβδομάδες, καθώς και οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή.

 

πηγή : dnews.gr

Πώς να αποφύγετε καούρες και δυσπεψία μετά το πασχαλινό τραπέζι

Στο πασχαλινό τραπέζι είναι σύνηθες να γίνονται υπερβολές στην κατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα αρκετοί να ταλαιπωρούνται από δυσπεψία και καούρες στο στομάχι, μιας και πολλούς έχει προηγηθεί η περίοδος

Read More »

Καταργήθηκαν αυτά τα δύο πιστοποιητικά, ήταν τα πιο «δημοφιλή» – Ποια είναι τα επόμενα

Στην κατάργηση των δύο πρώτων πιο δημοφιλών πιστοποιητικών προχώρησαν οι αρμόδιοι. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε πριν από μερικές ημέρες το ΕΡΤNews και

Read More »
X