Από την ετοιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ εξαρτάται η ημέρα έναρξης λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης, για τη φετινή θερμική περίοδο στην Κοζάνη, καθώς η ΔΕΥΑΚ δηλώνει απόλυτα έτοιμη ώστε να τηρήσει τους χρόνους που κάθε φορά έχει συμβατοποιήσει με τους καταναλωτές.

Η διαδικασία θα ξεκινούσε ενδεχομένως και σήμερα ή το Σαββατοκύριακο, αλλά το πρόβλημα στο μετασχηματιστή στη μονάδα 3 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και η μια διαρροή στην 4, της τελευταίας στιγμής, καθυστερούν κάπως την έναρξη παροχής θερμικής ενέργειας.

Σε ότι έχει να κάνει με τη μονάδα 5, αυτή είναι προγραμματισμένη να μπει στο σύστημα το Νοέμβριο, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να έχουν ρίξει το βάρος στην αποκατάσταση των ζημιών στις μονάδες 3 και 4, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσει η παροχή φορτίου στην Τηλεθέρμανση Κοζάνης.

Ενδεχομένως αυτό να γίνει από Δευτέρα ή Τρίτη, αν και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές ακόμα, με τη ΔΕΥΑΚ πάντως να επιθυμεί την τήρηση των δεσμεύσεών της προς του καταναλωτές.

Πάντως προς αυτή την κατεύθυνση, για την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων, κινείται και το Υπουργείο Ενέργειας με την Υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου, να δεσμεύεται πως δεν θα αφήσει χωρίς παροχή θερμικής ενέργειας την Τηλεθέρμανση και συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ θα γίνει προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα «σπασμένου τηλέφωνου» ώστε να μπαίνουν οι μονάδες στο σύστημα.

Η ΔΕΥΑΚ θέλει σίγουρα τις ημέρες αιχμής τουλάχιστον δύο(2) μονάδες ενεργές και μια τρίτη σε εφεδρεία ώστε να μην χρειαστεί να πέσουν τα φορτία σε καμία στιγμή, εντός του χειμώνα.

Η πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με την Αλεξάνδρα Σδούκου, φαίνεται πως έγινε σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν ήταν «τυπική», καθώς τόσο η ίδια η Υφυπουργός όσο και οι Γενικοί Γραμματείς αλλά και οι τεχνικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν, παρουσίασαν μια συνολική πρόταση για το πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα για τη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κοζάνη, η Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Π» είχε χαρακτηρίσει «μέγιστη προτεραιότητα» τη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων για το Υπουργείο και επεσήμανε πως θα υπάρξει συνάντηση με όλους τους Δημάρχους για την καταγραφή των δεδομένων.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X