Πόση καλλιεργήσιμη γη δεσμεύτηκε από Α.Π.Ε.;
Σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί τις τελευταίες μέρες.
Οι λόγοι πολλοί και σοβαροί.
Γράφει σχετικά η ενημερωτική ιστοσελίδα in.gr στις 1-2-2024, αντλώντας πληροφορίες από το ιταλικό politico: «Συσσωρευμένα χρέη που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, ο μόνιμος στραγγαλισμός από τους ισχυρότερους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς –κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου- αβάσταχτη αύξηση του κόστους παραγωγής και την ίδια στιγμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα βουνό από προβλήματα για τους αγρότες. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το κεντρικά σχεδιασμένα σύστημα επιδοτήσεων και ενισχύσεων ευνοεί τους μεγαλοαγρότες…»
***
Δεν είναι όμως σε όλες τις χώρες που ξεσηκώθηκαν οι αγρότες ίδια τα αιτήματα τους, αφού, όπως σημειώνει το in.gr «Από μια δίωρη δράση διαμαρτυρίας σε όλη την Πολωνία έως μια πολυήμερη «πολιορκία» του Παρισιού, οι αγρότες διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη από την αρχή του χρόνου.
Μια μεγάλη μερίδα διαμαρτύρεται για υπερβολικό πλαίσιο κανονισμών της ΕΕ και γραφειοκρατία που υψώνει εμπόδια στην πρόσβαση, υψηλά κόστη και πτώση των εισοδημάτων. Αλλά η ιεράρχηση των προβλημάτων διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα.
Οι Γερμανοί αντιδρούν στις περικοπές των επιδοτήσεων για αγροτικό πετρέλαιο που αποφάσισε η κυβέρνηση. Στη Γαλλία διαμαρτύρονται για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και τους περιβαλλοντικούς κανόνες στην Ελλάδα για το υψηλό κόστος παραγωγής και την ΚΑΠ.
Πάντως, κοινός παρονομαστής είναι το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και των εισροών, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για τα προϊόντα τους στις περισσότερες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Politico, σε 11 χώρες της ΕΕ, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων όταν φορτώνονται από το χωράφι μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10% από το 2022 έως το 2023. Εξαιρούνται η Ελλάδα και η Κύπρος που εμφανίζουν αύξηση στα αγροτικά έσοδα, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.»
Να προσθέσουμε πως προχθές χίλια, περίπου, τρακτέρ έφτασαν στην καρδιά των Βρυξελλών.
***
Ας έρθουμε όμως στα δικά μας και στα της Δυτικής Μακεδονίας.
Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, εδώ οι αγρότες μας διαμαρτύρονται και για έναν ακόμα πολύ σοβαρό λόγο.
Πως ένα μέρος της καλλιεργήσιμης γης της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια έχει δεσμευτεί για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το θέμα αυτό το έθιξαν τις μέρες αυτές που βρίσκονται στους δρόμους πολλοί αγρότες μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως δόθηκαν ανεξέλεγκτα άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και σε παραγωγικά χωράφια.
***
Το ίδιο θέμα αναφέρθηκε και από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής, το οποίο σε ειδική συνεδρίαση του προχθές συζήτησε τα προβλήματα των αγροτών.
Δεν ξέρουμε πόση από τη γη που δεσμεύτηκε για τις Α.Π.Ε. σε όλη τη Δυτική Μακεδονία είναι παραγωγική και άρα κακώς χρησιμοποιείται για το λόγο αυτό αντί για να καλλιεργηθεί.
Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα που πρέπει κάποτε να απαντηθεί με σαφήνεια και φυσικά να εξηγηθεί γιατί και με ποια λογική αποφασίστηκε να «θυσιαστεί» αυτή η καλλιεργήσιμη έκταση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα;
Δεν υπήρχαν άλλα μέρη όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
Όταν τα στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν.
Διαβάζουμε σε χθεσινό δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας newmoney.gr “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ονομάζει «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων» (talent development trap). Πρόκειται για το φαινόμενο όπου οι εργαζόμενοι με δεξιότητες δεν είναι αρκετοί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τη δημογραφική μετάβαση.
Συνολικά, 82 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή οι περιοχές που φιλοξενούν σχεδόν το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού) πλήττονται από:
ταχέως συρρικνούμενοεργατικό δυναμικό
χαμηλό ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
φυγή των νέων.”
***
Και πιο κάτω στο ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει η Συμέλα Τουχτίδου, αναφέρεται ότι “Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Κομισιόν ξεκίνησε με μία καταγραφή της κατάστασης του εργατικού δυναμικού στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε στοιχεία που αφορούν στη:
συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και υστέρηση στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την αποτύπωση των οποίων χρησιμοποίησε κόκκινο χρώμα
φυγή ατόμων ηλικίας 15-39 ετών, με κίτρινο χρώμα”
***
Έτσι δημιουργήθηκε ένας χρωματισμένος χάρτης Περιφερειών της Ευρώπης, όπου το χρώμα της καθεμιάς είναι ανάλογο με την κατηγορία στην οποία ανήκει.
Τι χρώμα έχει η δική μας Περιφέρεια;
Κίτρινο!
Το χρώμα που σημαίνει πως από την Περιφέρεια μας υπάρχει «φυγή ατόμων ηλικίας 15-39 ετών».
***
Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δυτική Μακεδονία είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς, πολύ καλά.
Τα στοιχεία απλώς το επιβεβαίωσαν, για μια ακόμη φορά.